Zastanawiasz się, jak zadbać o siebie po złamaniu kości? W okresie rekonwalescencji powinieneś zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią dietę. Specjaliści przekonują, że pewne składniki odżywcze przyspieszają powrót do zdrowia. Podpowiadamy, jakie witaminy i minerały powinny znaleźć się w diecie przy złamaniach.
Wapń – kluczowy minerał dla kości w Twoim jadłospisie
Układając dietę po złamaniu kości, zadbaj o to, aby znalazła się w niej odpowiednia ilość wapnia. Wspomniany minerał stanowi główny materiał budulcowy kości i zębów. Podczas regeneracji i przebudowy tkanki kostnej organizm pobiera wapń z własnych rezerw, a następnie czerpie go z pożywienia. To właśnie dlatego należy wzbogacić o niego dietę przy złamaniach. Specjaliści przypominają, że dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1000 mg.
Minerał ten występuje przede wszystkim w produktach mlecznych, migdałach, zielonych warzywach liściastych, soi i roślinach strączkowych. Ponadto można go znaleźć w warzywach kapustnych, takich jak kalafior, kalarepa, kapusta, brukselka, brokuły i jarmuż. Zastanawiasz się, jak dostarczyć więcej wapnia? Oprócz wspomnianych wcześniej produktów, możesz również uwzględnić w swojej diecie tofu, nasiona chia, sezamu i maku.
Jeśli z powodu nietolerancji lub alergii pokarmowej nie możesz dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia, wskazana jest jego suplementacja. Dietetycy podkreślają, że szczawiany i fityniany zaburzają wchłanianie wspomnianego minerału. W związku z tym warto na jakiś czas ograniczyć szpinak, rabarbar i szczaw. Dodatkowo powinieneś ograniczyć spożycie sodu, który również zaburza wchłanianie wapnia. Zrezygnuj z żywności przetworzonej, przetworów mięsnych, wędlin i produktów marynowanych. Trzymaj się też z dala od słonych paluszków, chipsów, solonych orzeszków, gotowych sosów i marynat. Zamiast dosalać potrawy, sięgnij po świeże zioła i przyprawy.
Co jeść przy złamaniu kości? Magnez, fosfor i białko
Dieta przy złamaniach kości powinna zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na magnez i fosfor. Wspomniane składniki mineralne są niezbędne do prawidłowej mineralizacji i odbudowy kości. Do najlepszych źródeł magnezu zaliczamy pestki dyni, gorzką czekoladę, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, rośliny strączkowe i natkę pietruszki. Chcąc zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na fosfor zadbaj o to, aby w Twoim jadłospisie znalazły się kasze, czerwone mięso, podroby, płatki zbożowe, otręby, suszone owoce i ryby.
Aby szybciej wrócić do zdrowia po złamaniu kości, wzbogać swoją dietę o niezbędne aminokwasy. W tym przypadku kluczową rolę odgrywają: cysteina, arginina, lizyna i glutamina. Białko nie tylko uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wapnia, lecz także wspomaga regenerację tkanek. Można go pozyskać z różnych źródeł, wśród nich szczególne miejsce zajmuje mięso, ryby, jajka i nabiał. Oprócz tego dieta przy złamaniu kości powinna zawierać orzeszki ziemne, grykę, soję, komosę ryżową, fasolę, groch czy bób. Dodatkowo możesz w niej uwzględnić kaszę, ryż, makaron, pestki i owoce morza.
Cynk i żelazo w diecie przy złamaniach
Cynk wspiera prawidłową produkcję kolagenu, w związku z tym przyspiesza gojenie się tkanki kostnej w miejscu złamania. Do najlepszych źródeł tego pierwiastka zaliczamy ostrygi, jagnięcinę, wołowinę, pestki dyni, grzyby, gorzką czekoladę i orzechy.
W diecie przy złamaniach kości nie może również zabraknąć żelaza. W przeciwnym razie narażasz się na niedokrwistość, a to może spowolnić powrót do zdrowia. Żelazo wspiera organizm w produkcji kolagenu, dodatkowo wspomaga transport tlenu do poszczególnych komórek. Czerwone mięso, drób, owoce morza, suszone owoce, pieczywo pełnoziarniste, jajka i zielone warzywa liściaste to doskonałe źródła żelaza.
Jakie witaminy przyspieszają zrost kości po złamaniu?
Witamina D odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia, w związku z tym wspiera regenerację kości po złamaniu. Organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Specjaliści przypominają, że wystarczy 15-minutowa ekspozycja na słońce – w tym przypadku należy odsłonić przynajmniej 18% ciała. Unikajmy jednak długiego opalania, w przeciwnym razie narażamy się na poparzenia i nowotwory skóry.
Niestety, nie zawsze jesteśmy w stanie pozyskać odpowiednią ilość witaminy D. Istnieją różne czynniki, które mogą zaburzyć jej syntezę. Do najważniejszych zaliczamy zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, ciemną karnację i proces starzenia się skóry.
Jeśli lekarz stwierdzi niedobór, najprawdopodobniej zaleci odpowiedni suplement. Dodatkowo w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty wzbogacone o witaminę D i tłuste ryby, w tym sardynki, tuńczyk, łosoś i węgorz. Dorośli powinni przyjmować 800-2000 j.m. dziennie, przy czym zalecana dawka uzależniona jest od wieku, wagi, stylu życia, ekspozycji słonecznej, pory roku i nawyków zdrowotnych. Seniorzy mogą przyjmować 2000-4000 j.m. na dobę, co związane jest z mniejszą ekspozycją na promienie słoneczne. Dodatkowo osoby po 75. roku życia mają problem z prawidłowym przyswajaniem witaminy D z przewodu pokarmowego.
![łosoś z ziołami w diecie przy złamaniach łosoś z ziołami w diecie przy złamaniach]()
Szukasz sposobu, aby wzmocnić kości po złamaniu? W takim razie postaraj się, żeby Twoja dieta była jak najbardziej różnorodna. Nie ograniczaj się tylko do zielonych warzyw liściastych, lecz uwzględnij w swoim jadłospisie czerwone, pomarańczowe, fioletowe owoce i warzywa. Dzięki temu dostarczysz odpowiednią ilość witaminy K i C.
Witamina C stymuluje bowiem syntezę kolagenu, który przyspiesza regenerację po złamaniu lub kontuzji. Znajdziesz ją w wielu pysznych owocach i warzywach, takich jak pomarańcze, jagody, kiwi, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, papryka i pomidory. Z kolei witamina K jest niezbędna do produkcji osteokalcyny, czyli białka niekolagenowego, które stanowi jeden z kluczowych składników tkanki kostnej. Ważną rolę odgrywają też karotenoidy, będące prekursorami witaminy A. Wspomniane związki chemiczne słyną z właściwości przeciwutleniających, jednocześnie chronią przed utratą tkanki kostnej.
Przykładowy jadłospis dla osób ze złamaniem kości
- Śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami, orzechami włoskimi, kiwi i nasionami chia
- Drugie śniadanie: jaglanka z pomarańczą i bakaliami
- Obiad: sałatka z łososiem, jajkiem, awokado i rukolą
- Podwieczorek: złote mleko z kurkumą
- Kolacja: galaretka drobiowo-wołowa z papryczką chili