Post przerywany (ang. intermittent fasting) to teraz jeden z największych trendów w odchudzaniu. Nie tylko pomaga w redukcji masy ciała, ale też przeciwdziała wielu chorobom. Chociaż poszczenie nie kojarzy się nam dobrze, to warto przekonać się do nowości, jaką jest post przerywany. Efekty po miesiącu mogą nas zaskoczyć.
Post przerywany - co to jest?
Zazwyczaj w diecie odchudzającej skupiamy się na tym, co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać. W przypadku postu przerywanego liczy się to, kiedy jemy. Dieta IF wywodzi się z teorii, że w czasach prehistorycznych ludzie nie mieli stałego dostępu do pokarmu. Pomiędzy dniami, kiedy udało im się coś upolować, czasami przez kilka dni nic nie jedli.
Dietetycy zwracają więc uwagę na to, że takie krótkie posty są dla naszego ciała całkowicie naturalne i to spożywanie posiłków co kilka godzin jest nowością. Powrót „do korzeni” może mieć na nas pozytywny wpływ. Z tego też powodu pierwsze efekty powinniśmy zobaczyć już po kilku dniach diety.
Na czym polega post przerywany?
W czasie przerywanego postu posiłki możemy spożywać tylko podczas tzw. okienka żywieniowego. Poszczenie przez określoną liczbę godzin każdego dnia lub jedzenie tylko jednego posiłku kilka dni w tygodniu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz. Jak?
Dietetycy tłumaczą, że proces jest bardzo prosty: nasz organizm pobiera energię z węglowodanów (cukrów). Kiedy stale ma dostęp do tego źródła energii, nie musi sięgać po zmagazynowane zapasy (tkankę tłuszczową). Jeżeli jednak przez kilka godzin nasze ciało nie ma dostępu do węglowodanów, wyczerpuje zapasy cukru i zaczyna spalać tłuszcz. Nazywa się to przełączaniem metabolicznym. Nasze ciało musi przestawić się na ten proces, jednak pierwsze efekty diety IF powinniśmy zauważyć bardzo szybko.
Dowody naukowe wskazują również na inne zalety postu przerywanego: dieta IF może leczyć na przykład chorobę refluksową przełyku i inne choroby ze strony układu pokarmowego.
Stosowanie postu przerywanego na co dzień - co warto wiedzieć?
Istnieje kilka różnych sposobów wykonywania postu przerywanego, ale wszystkie opierają się na wybieraniu regularnych okresów jedzenia i postu. Najpopularniejsze rodzaje postu przerywanego to metoda 16:8, 5:2 albo post 24h raz lub dwa razy w tygodniu. Dietetycy wybór pozostawiają nam - istnieje wiele różnych schematów przerywanego postu.
Możemy też oczywiście stworzyć własny wariant, który pasuje do naszego trybu życia. Dieta IF stosowana odpowiednio nie wymaga od nas liczenia kalorii, co jest na pewno jej dużym plusem.
Jak wygląda dieta podczas postu przerywanego?
Dietetycy są zgodni: w oknach żywieniowych należy jeść zdrowe, odpowiednio zbilansowane posiłki. Przykładowy jadłospis powinien opierać na diecie śródziemnomorskiej. W okienkach żywieniowych powinniśmy stawiać na złożone, nierafinowane węglowodany, takie jak produkty pełnoziarniste, jak również zielone warzywa liściaste, zdrowe tłuszcze i chude białko. Podczas okna żywieniowego możemy odżywiać się normalnie, jednak nie oznacza to jedzenia wszystkiego w zasięgu wzroku. Jeśli po okresie postu będziesz spożywał fast foody, to nie tylko nie schudniesz, ale może też zacząć się gorzej czuć.
W czasie godzin albo dni postu dozwolona jest woda i napoje bez kalorii, takie jak czarna kawa i herbata.
Post przerywany - efekty po miesiącu
Miesiąc postu przerywanego powinien przynieść nam już pierwsze efekty. Tak naprawdę już po tygodniu możemy zauważyć, że na wadze widzimy wynik mniejszy od 0,5 do 1 kilograma. Ilość straconych kilogramów zależy od naszej wagi początkowej, ale po miesiącu powinniśmy zobaczyć na wadze od 2 do 5 kilogramów mniej.
Spadek wagi to jednak nie wszystko. Lekarze podkreślają zdrowotne zalety przerywanego postu. Wiele różnych badań wykazało, że przerywany post może zmniejszyć markery stanu zapalnego we krwi.
Poza utratą masy ciała post przerywany zmniejsza też ryzyko cukrzycy typu 2 i otyłości brzusznej i to o wiele skuteczniej niż inne diety.
WADY postu przerywanego
Jak każda dieta, również ta ma pewne wady. Przede wszystkim na początku może towarzyszyć nam głód. Jest to całkowicie naturalne i musimy przeczekać ten okres, aż nasze ciało przestawi się na nowy sposób odżywiania.
Taka dieta wymaga też na pewno silnej woli. Podczas okien żywieniowych musimy wybierać zdrowe produkty i nie możemy pozwolić sobie na myślenie typu: „odmawiałam sobie jedzenia, więc teraz mogę poszaleć”.
Oczywiście przed przejściem na dietę IF należy skonsultować się z lekarzem. Na pewno nie powinny z niej korzystać osoby, które cierpią na zaburzenia odżywiania, te poniżej 18 roku życia czy kobiety zmagające się z zaburzeniami miesiączkowania.
Czy post przerywany to dieta odchudzająca?
Co ciekawe, na początku dieta była stosowana jako terapia w przypadku dzieci cierpiących na epilepsję. Z czasem zaczęto stosować ją też w przypadku innych chorób, ponieważ lekarze zauważyli poprawę objawów u pacjentów po okresie postu.
Z czasem dieta zaczęła być też postrzegana jako efektywna forma odchudzania i przeciwdziałania chorobom jak na przykład cukrzycy typu 2. Dzisiaj jest jedną z najpopularniejszych diet, która nie tylko pomaga w redukcji masy ciała, ale też poprawia nasze samopoczucie.