1. Cateromarket
  2. Dieta dla dzieci

Dieta pudełkowa dla dzieci

Polskie dzieci są w Europie niechlubnym liderem, gdy chodzi o ich nadwagę i otyłość. W grupie 8-latków nawet jedna trzecia dzieci z powodu nieodpowiednio dobranej diety i braku ruchu cierpi z powodu nadmiaru kilogramów. Większość z nich będzie borykać się z nadwagą także w dorosłym życiu, a wraz z nią z cywilizacyjnymi chorobami, np. z cukrzycą czy z bólem kręgosłupa. Każdy, kto ma dziecko, powinien dokładnie przyjrzeć się jego wadze i diecie, bo odchudzenie malucha bywa trudne i czasochłonne. Tymczasem zmiana codziennych nawyków żywieniowych, może na zawsze odmienić los dziecka z nadmiarem kilogramów.


Dlaczego polskie dzieci mają nadwagę?

Polska nie jest wyjątkiem, bo na całym świecie od początku lat 70. ubiegłego wieku tendencja do tycia wśród dorosłych i dzieci regularnie się zwiększa. Najpierw było to o 15% więcej dzieci w 1998 roku, po kolejnych 8 latach 20% dzieci miało nadwagę lub było otyłe, a w 2016 roku już 25% dzieci nie miało wagi prawidłowej. Prognozy są wręcz zatrważające, bo szacuje się, że aż 30% dzieci i nastolatków będzie otyłych lub będzie miało nadwagę w 2025 roku.

Otyłość czy nadwaga nie jest zauważalna jedynie wśród dzieci w wieku szkolnym, ale nawet u niemowląt czy trzylatków, ale na odchudzanie przede wszystkim decydują się nastolatki. Zapewne dlatego, że zwiększa się ich świadomość własnego ciała, a także krytyczna ocena rówieśników. Łatwiej jednak dbać o prawidłową dietę dziecka, niż to dziecko odchudzić. Wielu rodziców popełnia podobne błędy, które doprowadzają do tego, że ich dzieci nie tylko są w kiepskiej kondycji fizycznej, czują się gorzej w grupie rówieśniczej, ale także częściej chorują. Nieprawidłowa dieta nie tylko prowadzi do nadwagi czy otyłości, ale także zaburza gospodarkę hormonalną, funkcjonowanie narządów wewnętrznych (np. wątroby, trzustki) i nie dostarcza odpowiedniej porcji niezbędnych witamin i minerałów.


Piramida żywienia dla dzieci i nastolatków

Tak samo, jak dorosłych, tak i dzieci dotyczy piramida żywienia, o której można usłyszeć już w pierwszych klasach szkoły podstawowej. Na prostym rysunku w kształcie trójkąta umieszczono składniki posiłków. U podstawy trójkąta są te, które dziecko musi zjadać w największej ilości i są to przede wszystkim produkty zbożowe pochodzące z pełnego ziarna, np. ryże, kasze, makarony z mąki z pełnego przemiału, chleb wielozbożowy, płatki musli. To one dostarczają węglowodanów złożonych, które odpowiadają za uczucie sytości i dostarczają błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. U podstawy są też tłuszcze roślinne, które między innymi regulują poziom cholesterolu i poprawiają wchłanianie wielu cennych witamin, np. witaminy D.

Na drugim poziomie znajdują się warzywa i owoce, które w diecie dziecka powinny znaleźć się aż w 5 posiłkach. Są niskokaloryczne (warzywa), słodkie (owoce), więc można z nich tworzyć kolorowe, smaczne sałatki i napoje pełne witamin i minerałów. Trzeci poziom to orzechy i rośliny strączkowe, które oprócz witamin i minerałów zawierają łatwo przyswajalne białko, między innymi składnik mięśni. Poziom czwarty to ryby, chudy drób i jaja. Powinny na talerzu znaleźć się raz dziennie, ponieważ zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na przykład na funkcjonowanie mózgu.

Produkty mleczne to poziom piąty. Polecane są dzieciom przede wszystkim ze względu na wysoki poziom wapnia. Ostatni poziom to czerwone mięso, masło, białe pieczywo, biały ryż, słodycze, czyli składniki, które na talerzu dziecko powinno widzieć jak najrzadziej.


Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka?

Powyższa piramida bardzo ułatwia samodzielne komponowanie posiłków dla dzieci. Warto pamiętać, że nie może w niej zabraknąć wielu konkretnych witamin i składników mineralnych, ważnych szczególnie dla rozwoju dziecka. Przykładem może być witamina C, która między innymi wzmacnia odporność. Przyswajanie witaminy C jest lepsze, gdy maluch ma odpowiednią ilość żelaza we krwi, a razem z kwasem foliowym (z zielonych warzyw), zapobiega niedokrwistości. Bogate w witaminę C są cytrusy, owoce jagodowe i kiszonki, między innymi kapusta, a także warzywa zielone czy papryka.

W diecie muszą znaleźć się też źródła wapnia i witaminy D, które są niezbędne do mineralizacji kości, zachowania napięcia mięśniowego i szczelności naczyń krwionośnych. Stąd też dzieci powinny sięgać po produkty mleczne: mleko, najlepiej świeże lub pasteryzowane, kefiry, jogurty, serki. Rodzice o tym wiedzą, ale zazwyczaj podają produkty mocno słodzone, co sprzyja tyciu dzieci.

Warto też podawać dzieciom tłuste ryby, tran, wątróbkę, podroby, jaja. Gdy chodzi o żelazo, powinno być ono pochodzenia zwierzęcego, bo znajduje się w chudym mięsie i rybach, ale także z warzyw: roślin strączkowych i nasion orzechów. Z kolei błonnik pokarmowy nie buduje tkanek organizmu, ale usprawnia jego działanie, przede wszystkim jelit. Dzieci, które mają tendencje do zaparć i niskie tempo przemiany materii, muszą zjadać otręby pszenne, płatki owsiane, surowe warzywa i owoce.

Planując zbilansowaną dietę dla dziecka, trzeba uwzględnić dziennie 15-20% białka pochodzenia zwierzęcego i z roślin. Pełnowartościowe białko jest w jajkach, mięsie, rybach, przetworach z mleka. Tłuszczy w diecie dziecka nie może być więcej niż 30%. Dzieciom należy serwować chude mięso, drób, żółtko. Potrawy smażone należy przygotowywać na oleju, najlepiej rzepakowym, a gdy nie wymagają one długiego smażenia, na oliwie. Węglowodany dają zastrzyk energii, ale to od ich nadmiaru najczęściej tyją dzieci, które lubią słodki smak. Węglowodany powinny stanowić 50–55% dziennej porcji kalorii i pochodzić przede wszystkim z warzyw, owoców oraz produktów zbożowych: pełnoziarnistego pieczywa, dzikiego ryżu, makaronu z mąki razowej.


Jak odchudzić dziecko?

Jeśli rodzice zaniedbali edukację dziecka w zakresie odpowiedniego żywienia, a maluch wyraźnie ma zbyt wysoką wagę, trzeba reagować błyskawicznie, wprowadzając poważne zmiany w życiu całej rodziny. Często problem otyłości nie dotyczy tylko malucha, ale też mamy, taty czy dziadków, bo nawyki wynosi się z domu. Bywa też tak, że dziecko najpierw jest niejadkiem, spędza pół dnia nad talerzem i nie tknie warzyw, owoców lub chudego mięsa, wtedy zaczyna się jego namawianie na kolejny kęs, przekupywanie albo podawanie mu produktów, które najbardziej lubi. Sęk w tym, że dziecko chętniej zje parówkę, burgera, drożdżówkę i batonika niż pełnowartościowy obiad. Słodycze też nie mogą być nigdy formą nagrody albo pocieszania.

Zmiana nawyków zajmie sporo czasu i wymaga wysiłku, ale jest niezbędna dla dobra dziecka.


Zbilansowana dieta

Prawidłowa kaloryczność posiłków dla dzieci, które się odchudzają, to maksymalnie 2300 kcal dla dziewcząt w wieku 10-15 lat i maksymalnie 2600 kcal dla chłopców w wieku 10-15 lat. Tę liczbę kalorii należy rozłożyć na 5 posiłków. To dlatego dieta pudełkowa dla dzieci najczęściej składa się właśnie z 5 różnorodnych dań: 1. Śniadanie, które powinno być sycące i bogate w złożone węglowodany. Dziecko nie powinno wychodzić z domu bez zjedzenia tego właśnie posiłku. 2. Drugie śniadanie także powinno zawierać porcję węglowodanów złożonych, ale musi być lżejsze niż pierwszy posiłek. Może składać się z owoców, sałatki jarzynowej, kanapki. 3. Obiad to bardzo ważny posiłek w środku dnia, który daje dużo energii. Powinien zawierać mięso, ryby, warzywa. 4. Podwieczorek zwykle kojarzy się ze słodkościami. Można więc podać dziecku owocowy lub owocowo-warzywny koktajl, mus z owoców, a nawet ciasto, pod warunkiem, że nie zawiera cukru i dużej dawki tłuszczu. 5. Kolacja musi mieć niską zawartość węglowodanów, a wyższą ilość białka. Chude mięso, produkty nabiałowe, rośliny strączkowe to składniki kolacji lekkostrawnej, sycącej, takiej, która nie powoduje odkładania się tłuszczu w organizmie.


Błędy rodziców

Oprócz tego, że rodzice zbyt często nagradzają dzieci słodyczami lub chipsami, powinni oni zwrócić uwagę także na to, co dziecko pije. Każdy sok lub napój zawiera kalorie, które trzeba uwzględnić w bilansie kalorycznym dziecka. Do picia więc należy podawać dziecku wodę. Jeśli jej nie lubi, może być to woda z plasterkiem pomarańczy, jabłka, z garścią owoców jagodowych albo herbatka owocowa bez cukru. Pomiędzy pięcioma posiłkami pociecha nie może podjadać owoców, sucharków, paluszków ani innych produktów, które nie są składnikiem pełnowartościowego posiłku. Rodzice, którzy czują się zagubieni we wszystkich wskazówkach dotyczących zdrowego żywienia, są zbyt zapracowani, by przyrządzać pełnowartościowe posiłki odchudzające dla dzieci, mogą bez obaw skorzystać z odchudzającej diety pudełkowej dla dzieci. Będzie ona optymalnie zbilansowana, smaczna, przygotowana z myślą o potrzebach młodzieży szkolnej.

Znajdź idealnie dopasowaną dietę dla dzieci