Racjonalne i dobrze zbilansowane odżywianie stanowi podstawę do zachowania zdrowia i odpowiedniej kondycji fizycznej. Dostarczane w pokarmach składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany, związki mineralne czy witaminy, są niezbędne zarówno do regeneracji komórek organizmu, jak i do ich prawidłowej pracy. Pożywienie dostarcza energii, ale też materiału do budowy tkanek. Dlatego szczególnie ważna jest dobrze zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży.
Powszechnym przekonaniem wielu przyszłych matek jest to, że skoro noszą w brzuchu drugi organizm, powinny jeść za dwie osoby. W rzeczywistości jest to myślenie błędne, które prowadzi do znacznego wzrostu wagi i pojawienia się otyłości. W wielu przypadkach pozostaje ona już do końca życia. Nie wszystkie mamy zdają sobie sprawę, że nadmierne jedzenie czy przejadanie się może bardziej zaszkodzić maluchowi, niż pomóc. Konsekwencją takiej diety najczęściej jest noworodek z nadmiernie rozbudowaną tkanką tłuszczową.
Jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie w ciąży? Czego unikać w okresie karmienia dziecka? Jak prawidłowo bilansować dietę w poszczególnych trymestrach? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.
Jedzenie za dwoje w okresie ciąży nie jest dobrym rozwiązaniem, co jednak nie oznacza, że przyszła mama nie powinna odżywiać się nieco inaczej. Organizm człowieka na każdym etapie życia potrzebuje innych składników – niezbędnych do wzrostu i rozwoju tkanek w dzieciństwie, przez dostarczenie energii do codziennej aktywności w kwiecie życia, po wspomaganie procesów umysłowych w wieku seniora.
W tej sytuacji przyszłe mamy powinny dostarczać organizmowi w pożywieniu zarówno składników potrzebnych ich organizmowi, jak i tych niezbędnych do budowy tkanek i prawidłowego rozwoju dziecka. Przede wszystkim jest niezbędne zwiększenie kaloryczności posiłków. Dieta kobiety w ciąży powinna też zmieniać się w jej poszczególnych okresach.
W pierwszych 4-5 miesiącach ciąży stosuj następujące zasady:
W drugim okresie ciąży pamiętaj o:
Przez całe 9 miesięcy planuj posiłki, w których uwzględnisz:
Dieta dla kobiet w ciąży powinna się opierać na składnikach, które mają najkorzystniejszy wpływ na rozwój płodu. Dlatego szczególnie nie zapomnij o jedzeniu produktów takich jak: kapusta (Wit. C i kwas foliowy), czerwona papryka (Wit. C i beta-karoten), szpinak (wit. C, E, wapń i żelazo), płatki owsiane (Wit. B6, żelazo, kwas foliowy), mleko (wapń, Wit. D), chuda wołowina (Wit. B12, cynk i żelazo), jaja (białko, żelazo, wit. B12). Inne podobne składniki, które obowiązkowo powinny się znaleźć w diecie to ciecierzyca, czarna fasola, pełnoziarniste pieczywo, ryby, truskawki, sok pomarańczowy.
Odżywianie w ciąży wiąże się z odpowiedzialnością wobec rozwijającego się dziecka. Oznacza to, że przyszła mama nie tylko powinna dostarczać maluchowi potrzebnych substancji, ale też unikać tych, które mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Do takich z pewnością zaliczają się alkohol, papierosy i pozostałe używki. Inne niewskazane produkty to spożywane w nadmiarze: tłuszcze zwierzęce, sól i cukier, lody i ciasta oraz wątróbka (szczególnie w pierwszym okresie ciąży, gdyż zawiera dużo witaminy A). Całkowicie należy wykluczyć z diety:
Ważnym wskaźnikiem, który podpowiada, jak komponować posiłki, jest sam organizm kobiety w ciąży. Przykładowo zalecane spożywanie na surowo warzyw i owoców wiąże się z dostarczaniem sporych ilości błonnika. Może on być powodem zaparć, zgagi i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nie należy też odwoływać się do różnych podwórkowych przekonań, które nakazują unikanie wybranych produktów, w tym np. mleka czy cukru. Do rozwoju dziecka jest niezbędny każdy składnik, dlatego właściwa dieta powinna zawierać je wszystkie, tylko w odpowiednich ilościach.
Odżywianie w ciąży ma dostarczać maluchowi składników, dzięki którym nie tylko zbudują się tkanki jego organizmu, ale też prawidłowo rozwiną wszystkie funkcje. Dlatego tak ważne są żelazo i kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie się funkcji układu nerwowego. Jego niedobór może spowodować wady cewy nerwowej u płodu. Po porodzie zmienia się zapotrzebowanie na niektóre składniki, dlatego też warto nieco przekształcić codzienny jadłospis.
Dieta kobiety karmiącej, podobnie jak odżywianie w ciąży, powinna być bardziej kaloryczna od standardowego jadłospisu. Zaleca się zwiększenie wartości energetycznej posiłków o około 500 kcal. Zadaniem posiłków jest nie tylko zadbanie o kondycję organizmu oraz jego zregenerowanie po ciąży i porodzie, ale też stymulacja produkcji mleka. W przeszłości karmiącym mamom zalecano picie bawarki, która miała działanie mlekopędne. Dziś istnieją różne szkoły, od urozmaiconej diety w rozsądnych proporcjach po jedzenie wybiórcze.
Do produktów, które powinna uwzględniać dieta matki karmiącej z pewnością można zaliczyć:
Można też spożywać różne desery, w tym lekkie ciasta biszkoptowe, serniki, budynie i galaretki oraz pić herbatę i kawę w małych ilościach. Istotne jest też unikanie ostrych przypraw, produktów wysoko przetworzonych oraz picie 3 l płynów dziennie. Dieta dla matki karmiącej powinna być stopniowo wzbogacana o kolejne składniki z jednoczesnym obserwowaniem reakcji organizmu dziecka.
Układanie racjonalnej i zdrowej diety dla kobiet w ciąży czy diety dla mamy karmiącej nie należy do łatwych. Troska o zdrowie malucha jest priorytetem, dlatego zarówno przyszłe mamy, jak i te, które już doczekały się potomka, chcą im zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju. Pomocą w tym zadaniu jest catering.
Posiłki z dowozem pod wskazany adres są przygotowywane przez wykwalifikowanych kucharzy i komponowane z udziałem profesjonalnych dietetyków. Do wyboru są różne style odżywiania, dzięki czemu przyszła lub obecna mama może wybierać dopasowane do jej gustu rozwiązanie. Dania z dowozem to również wygoda i wyeliminowanie problemu komponowania jadłospisów i dokonywania często złożonych zakupów. Doskonale sprawdzą się też w miejscu pracy, które nie stwarza możliwości przygotowywania pełnowartościowego posiłku.