1. Cateromarket
  2. Dieta FODMAP

Dieta FODMAP – czym jest, czego nie można jeść

Dieta FODMAP została stworzona przez australijskich naukowców jako lek na, rozpowszechniony w ostatnim czasie, zespół jelita drażliwego (ZJD).

Pod skrótem FODMAP kryje się cała filozofia diety. Otóż z diety osoby chorej należy wyeliminować Fermentujące Oligo- i Monosacharydy oraz Alkohole Polihydroksylowe, czyli łatwo fermentujące węglowodany i alkohole polihydroksylowe.

Ponieważ niektóre węglowodany, m.in. fruktoza oraz laktoza, ulegają bardzo łatwo i szybko procesowi fermentacji, są one idealną pożywka dla bakterii znajdujących się w jelicie grubym. W efekcie, w naszych jelitach produkowany jest dwutlenek węgla i metan, co może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć, a także naprzemiennie – biegunki i zatwardzenia.

Wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów łatwo fermentujących, w znaczący sposób niweluje przykre dolegliwości osób chorych i dość szybko poprawia komfort życia chorych na ZJD.