1. Cateromarket
  2. Dieta standardowa

Dieta standardowa

Samodzielne komponowanie diety bywa bardzo trudne dla osoby, która nie ma wykształcenia medycznego lub nie zajmuje się na co dzień dietetyką. To dlatego gotowanie i przyrządzanie posiłków w domach często oparte jest nie o wiedzę, lecz przede wszystkim o nawyki, przyzwyczajenia i przede wszystkim nastawienie, by było prosto, szybko i tanio. W praktyce oznacza to bardzo często nie tylko monotonię na talerzu, ale co gorsza - brak odpowiedniej podaży niezbędnych wartości odżywczych, brak witamin, minerałów, mikro- oraz makroelementów czy błonnika, niezbędnego do poprawnego trawienia.

Dieta, która nie uwzględnia zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze jest niewystarczająca by utrzymać wysoką odporność organizmu (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym), a także zapewnić energię do działania i efektywnej pracy. Dieta typu standard, jaką oferują praktycznie wszystkie firmy cateringowe w Polsce, jest znakomitym wyborem zarówno dla mężczyzn jak i kobiet, którym zależy na tym, by odżywiać się smacznie, zdrowo, wygodnie, a przy tym nie musieć martwić się o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.

Dieta bez wykluczeń - dla kogo?

Ostatnio bardzo modne są diety eliminacyjne, czyli wykluczające niektóre produkty. Na liście popularnych sposobów odżywiania znajdują się diety bezglutenowe lub diety bez laktozy, wegetariańskie, wegańskie, bez ryb i owoców morza. Osoby zdrowe, które dobrze tolerują wszelkie składniki pokarmu, nie muszą żadnych składników eliminować. Zwłaszcza że są one źródłem minerałów, witamin i składników odżywczych. Dania celnie skomponowane powodują, że organizm funkcjonuje prawidłowo i ma siłę, by bronić się przed szkodliwymi drobnoustrojami. Diety optymalne konstruowane są w oparciu o rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia tzw. „Piramidę Zdrowego Żywienia”. W swoim składzie mają więc w warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, mleko, pełnowartościowy nabiał i jaja, ryby i owoce morza, mięso oraz zdrowe tłuszcze roślinne.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny być podstawą wszystkich posiłków, a przeciętna osoba dorosła musi zjadać aż 5 porcji warzyw dziennie - w formie surowej, gotowanej czy w postaci koktajli. Warzywa są niskokaloryczne, a przy tym gęsto-odżywcze. Dzięki temu dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka pojawienia się wielu chorób, między innymi nowotworowych. Regularne spożywanie warzyw i owoców zmniejsza też niebezpieczeństwo pojawienie się chorób serca. Większość owoców i warzyw ma niską zawartość tłuszczów i kalorii, nie zawierają cholesterolu, są natomiast ważnym źródłem potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C. Potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi i ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Przeciwdziała zaparciom i eliminuje zbędne produkty przemiany materii z organizmu. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, zmniejsza groźbę powstawania wad rozwojowych u płodu, zalecany jest więc kobietom w ciąży. Witamina A dba o zdrowie oczu i skóry, pomaga chronić organizm przed infekcjami, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran, utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Warzywa i owoce w diecie standardowej są też sycące, dzięki czemu można przyswoić mniej kalorii, a czuć się w pełni najedzonym.

Produkty zbożowe

W codziennej, optymalnej diecie nie powinno zabraknąć pełnowartościowych produktów zbożowych. To dlatego w dietach standardowych, powstających z myślą o zbilansowanym żywieniu są stosowane różne rodzaje musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Te produkty, chociaż dosyć kaloryczne, są niezastąpionym źródłem witamin, minerałów, węglowodanów, a także błonnika, który gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wchłanianie witamin i minerałów między innymi z warzyw i owoców. Osoby, które nie cierpią na celiakię czy nietolerancję na gluten , mogą rozkoszować się smakiem żytnich, orkiszowych, jęczmiennych czy pszennych dodatków do dań głównych i fit deserów w diecie.

Mięso i ryby

Wegetarianizm oraz weganizm to obecnie modne sposoby odżywiania się, ale także popularna ideologia, która ma na celu ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak w diecie zarówno mięso, jak i ryby, mają niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Za spożywaniem mięsa przemawia fakt, że jest ono mimo wszystko najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Są one potrzebne do budowy tkanek, a białko z mięsa jest lepiej przyswajalne niż roślinne. Po mięso powinni więc sięgać wszyscy, którym zależy na zdrowiu, a zdecydowanie nie powinny unikać go osoby, które dużo trenują, biegają, ćwiczą na siłowni czy w każdy inny sposób aktywnie dbają o sylwetkę. Dla osób szczególnie aktywnych fizycznie poleca się dietę sportową. Diety optymalne zazwyczaj zawierają chude mięso: wołowinę, schab wieprzowy, mięso z kurczaka. Pełnowartościowego białka dostarczają też ryby. Poza tym są one niezwykle bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i chronią przed wieloma chorobami. Wielonienasycone kwasy omega-3 wykazują szereg działań prozdrowotnych, między innymi normalizują ciśnienie tętnicze krwi, hamują rozwój choroby wieńcowej, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo. Spożywanie ryb pozytywnie wpływa na pracę mózgu i koncentrację, a także na ogólny stan skóry.

Nabiał

Wielu osobom dorosłym nabiał kojarzy się przede wszystkim z kubkiem gorącego mleka pokrytym mało apetycznym kożuchem. Jednak nabiał to także sery, jajka, jogurty, wszelkie napoje kwaszone i śmietany, czyli smaczne dodatki do śniadań, obiadów, kolacji i deserów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dobrej jakości białko, które bardzo łatwo się przyswaja, tłuszcz niezbędny do wchłaniania witamin, minerały, między innymi fosfor, siarkę, magnez, czy jod i witaminy: A, B2, B12, D. Produkty mleczne są niezbędnym elementem każdej diety, także dlatego, że zawarty w nich wapń (szczególnie w połączeniu z witaminami D oraz K2) korzystnie wpływa na układ kostny.

Dlaczego warto wybrać dietę standardową?

Dieta standardowa oferowana przez firmy cateringowe zawiera wszystkie powyższe składniki w łatwo przyswajalnej, smacznej i zbilansowanej formie. Nie wyklucza żadnego elementu pożywienia, pozwalając organizmowi na czerpanie witamin i minerałów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, wzmacniania odporności, siły mięśni, a nawet ochrony przed złym samopoczuciem psychicznym. Bogaty wybór części składowych do przygotowywania dań powoduje, że posiłki są różnorodne, ciekawie skomponowane, czasami niebanalne, dzięki czemu cieszą się powodzeniem zarówno wśród miłośników warzyw, mięsa czy produktów mlecznych. Dla tych osób, które chcą codziennie otrzymywać dania korzystnie wpływające na zdrowie, a nie muszą wykluczać nabiału, glutenu lub produktów zwierzęcych, będzie to świetny wybór.

Ile kalorii powinna zawierać codzienna dieta?

Dieta standardowa może mieć różną kaloryczność, od 1000 do nawet 4000 kcal. Dzięki temu można dobrać taką dietę, która zapewni idealny bilans kaloryczny osoby dorosłej lub pozwoli na wyregulowanie wagi ciała. Osoby o niedowadze mogą wybrać dietę o podwyższonej kaloryczności, a te, które chcą schudnąć, niskokaloryczną. Warto jednak pamiętać, że przemiana materii w przypadku każdego człowieka zależy od wielu czynników. To, ile kalorii potrzebujemy na dobę, zależy od bardzo wielu czynników, o czym pisaliśmy m.in. na naszym blogu . Niektórzy mogą zjeść więcej i nie przytyć ani grama, inni tyją bardzo szybko. Panowie mają więcej masy mięśniowej, a mniej tkanki tłuszczowej, dlatego też mogą jeść bardziej kaloryczne posiłki. Szybciej tyją osoby starsze, bo przemiana materii zwalnia już po 20 roku życia. Na przemianę materii mają wpływ także hormony, a nawet temperatura, w jakiej się przebywa. Na pewno nie bez znaczenia jest aktywność fizyczna. Osoby, których praca polega głównie na siedzeniu za biurkiem i którzy po pracy poruszają się jedynie samochodem, muszą zwracać baczniejszą uwagę na to, co i ile jedzą, niż osoby pracujące fizycznie, które mogą spalać nawet powyżej 2500 kcal dziennie. Zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii powoduje, że organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczu zgromadzonego pod tkanką skórną i przeciwnie, jeśli kalorii jest zbyt dużo, odkłada tłuszcz na zapas. W diecie standardowej, niezależnie od tego czy wybierzemy pakiet 1000, 1200 kcal, 1800 albo 2500 kcal, posiłki będą skomponowane tak, by nie przekroczyć tych wartości, ale dostarczyć organizmowi wszelkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Znajdź idealnie dopasowaną dietę Standard