1. Cateromarket
  2. Dieta standardowa

Dieta standardowa

Samodzielne komponowanie diety bywa bardzo trudne dla osoby, kt贸ra nie ma wykszta艂cenia medycznego lub nie zajmuje si臋 na co dzie艅 dietetyk膮. To dlatego gotowanie i przyrz膮dzanie posi艂k贸w w domach cz臋sto oparte jest nie o wiedz臋, lecz przede wszystkim o nawyki, przyzwyczajenia i przede wszystkim nastawienie, by by艂o prosto, szybko i tanio. W praktyce oznacza to bardzo cz臋sto nie tylko monotoni臋 na talerzu, ale co gorsza - brak odpowiedniej poda偶y niezb臋dnych warto艣ci od偶ywczych, brak witamin, minera艂贸w, mikro- oraz makroelement贸w czy b艂onnika, niezb臋dnego do poprawnego trawienia.

Dieta, kt贸ra nie uwzgl臋dnia zapotrzebowania organizmu na sk艂adniki od偶ywcze jest niewystarczaj膮ca by utrzyma膰 wysok膮 odporno艣膰 organizmu (zw艂aszcza w sezonie jesienno-zimowym), a tak偶e zapewni膰 energi臋 do dzia艂ania i efektywnej pracy. Dieta typu standard, jak膮 oferuj膮 praktycznie wszystkie firmy cateringowe w Polsce, jest znakomitym wyborem zar贸wno dla m臋偶czyzn jak i kobiet, kt贸rym zale偶y na tym, by od偶ywia膰 si臋 smacznie, zdrowo, wygodnie, a przy tym nie musie膰 martwi膰 si臋 o dostarczenie organizmowi wszystkich niezb臋dnych warto艣ci od偶ywczych.

Dieta bez wyklucze艅 - dla kogo?

Ostatnio bardzo modne s膮 diety eliminacyjne, czyli wykluczaj膮ce niekt贸re produkty. Na li艣cie popularnych sposob贸w od偶ywiania znajduj膮 si臋 diety bezglutenowe lub diety bez laktozy, wegetaria艅skie, wega艅skie, bez ryb i owoc贸w morza. Osoby zdrowe, kt贸re dobrze toleruj膮 wszelkie sk艂adniki pokarmu, nie musz膮 偶adnych sk艂adnik贸w eliminowa膰. Zw艂aszcza 偶e s膮 one 藕r贸d艂em minera艂贸w, witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych. Dania celnie skomponowane powoduj膮, 偶e organizm funkcjonuje prawid艂owo i ma si艂臋, by broni膰 si臋 przed szkodliwymi drobnoustrojami. Diety optymalne konstruowane s膮 w oparciu o rekomendowan膮 przez Instytut 呕ywno艣ci i 呕ywienia tzw. 鈥濸iramid臋 Zdrowego 呕ywienia鈥. W swoim sk艂adzie maj膮 wi臋c w warzywa i owoce, pe艂noziarniste produkty zbo偶owe, mleko, pe艂nowarto艣ciowy nabia艂 i jaja, ryby i owoce morza, mi臋so oraz zdrowe t艂uszcze ro艣linne.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny by膰 podstaw膮 wszystkich posi艂k贸w, a przeci臋tna osoba doros艂a musi zjada膰 a偶 5 porcji warzyw dziennie - w formie surowej, gotowanej czy w postaci koktajli. Warzywa s膮 niskokaloryczne, a przy tym g臋sto-od偶ywcze. Dzi臋ki temu dieta bogata w warzywa i owoce mo偶e przyczynia膰 si臋 do obni偶enia ryzyka pojawienia si臋 wielu chor贸b, mi臋dzy innymi nowotworowych. Regularne spo偶ywanie warzyw i owoc贸w zmniejsza te偶 niebezpiecze艅stwo pojawienie si臋 chor贸b serca. Wi臋kszo艣膰 owoc贸w i warzyw ma nisk膮 zawarto艣膰 t艂uszcz贸w i kalorii, nie zawieraj膮 cholesterolu, s膮 natomiast wa偶nym 藕r贸d艂em potasu, b艂onnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C. Potas utrzymuje prawid艂owe ci艣nienie krwi, b艂onnik pokarmowy pomaga obni偶a膰 poziom cholesterolu we krwi i ma znaczenie dla prawid艂owego funkcjonowania jelit. Przeciwdzia艂a zaparciom i eliminuje zb臋dne produkty przemiany materii z organizmu. Kwas foliowy bierze udzia艂 w tworzeniu czerwonych kom贸rek krwi, zmniejsza gro藕b臋 powstawania wad rozwojowych u p艂odu, zalecany jest wi臋c kobietom w ci膮偶y. Witamina A dba o zdrowie oczu i sk贸ry, pomaga chroni膰 organizm przed infekcjami, a witamina C uszczelnia naczynia krwiono艣ne, przyspiesza gojenie ran, utrzymuje w zdrowiu z臋by i dzi膮s艂a. Warzywa i owoce w diecie standardowej s膮 te偶 syc膮ce, dzi臋ki czemu mo偶na przyswoi膰 mniej kalorii, a czu膰 si臋 w pe艂ni najedzonym.

Produkty zbo偶owe

W codziennej, optymalnej diecie nie powinno zabrakn膮膰 pe艂nowarto艣ciowych produkt贸w zbo偶owych. To dlatego w dietach standardowych, powstaj膮cych z my艣l膮 o zbilansowanym 偶ywieniu s膮 stosowane r贸偶ne rodzaje musli, pieczywa, kasz, makaron贸w i p艂atk贸w. Te produkty, chocia偶 dosy膰 kaloryczne, s膮 niezast膮pionym 藕r贸d艂em witamin, minera艂贸w, w臋glowodan贸w, a tak偶e b艂onnika, kt贸ry gwarantuje prawid艂owe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wch艂anianie witamin i minera艂贸w mi臋dzy innymi z warzyw i owoc贸w. Osoby, kt贸re nie cierpi膮 na celiaki臋 czy nietolerancj臋 na gluten , mog膮 rozkoszowa膰 si臋 smakiem 偶ytnich, orkiszowych, j臋czmiennych czy pszennych dodatk贸w do da艅 g艂贸wnych i fit deser贸w w diecie.

Mi臋so i ryby

Wegetarianizm oraz weganizm to obecnie modne sposoby od偶ywiania si臋, ale tak偶e popularna ideologia, kt贸ra ma na celu ograniczenie spo偶ycia produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego. Jednak w diecie zar贸wno mi臋so, jak i ryby, maj膮 niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Za spo偶ywaniem mi臋sa przemawia fakt, 偶e jest ono mimo wszystko najlepszym 藕r贸d艂em pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka oraz zawiera wszystkie niezb臋dne dla zdrowia aminokwasy, kt贸rych organizm sam nie potrafi wytworzy膰. S膮 one potrzebne do budowy tkanek, a bia艂ko z mi臋sa jest lepiej przyswajalne ni偶 ro艣linne. Po mi臋so powinni wi臋c si臋ga膰 wszyscy, kt贸rym zale偶y na zdrowiu, a zdecydowanie nie powinny unika膰 go osoby, kt贸re du偶o trenuj膮, biegaj膮, 膰wicz膮 na si艂owni czy w ka偶dy inny spos贸b aktywnie dbaj膮 o sylwetk臋. Dla os贸b szczeg贸lnie aktywnych fizycznie poleca si臋 diet臋 sportow膮. Diety optymalne zazwyczaj zawieraj膮 chude mi臋so: wo艂owin臋, schab wieprzowy, mi臋so z kurczaka. Pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka dostarczaj膮 te偶 ryby. Poza tym s膮 one niezwykle bogatym 藕r贸d艂em wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych omega-3. Kwasy te korzystnie wp艂ywaj膮 na funkcjonowanie organizmu i chroni膮 przed wieloma chorobami. Wielonienasycone kwasy omega-3 wykazuj膮 szereg dzia艂a艅 prozdrowotnych, mi臋dzy innymi normalizuj膮 ci艣nienie t臋tnicze krwi, hamuj膮 rozw贸j choroby wie艅cowej, dzia艂aj膮 przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo. Spo偶ywanie ryb pozytywnie wp艂ywa na prac臋 m贸zgu i koncentracj臋, a tak偶e na og贸lny stan sk贸ry.

Nabia艂

Wielu osobom doros艂ym nabia艂 kojarzy si臋 przede wszystkim z kubkiem gor膮cego mleka pokrytym ma艂o apetycznym ko偶uchem. Jednak nabia艂 to tak偶e sery, jajka, jogurty, wszelkie napoje kwaszone i 艣mietany, czyli smaczne dodatki do 艣niada艅, obiad贸w, kolacji i deser贸w. Produkty pochodzenia mlecznego zawieraj膮 dobrej jako艣ci bia艂ko, kt贸re bardzo 艂atwo si臋 przyswaja, t艂uszcz niezb臋dny do wch艂aniania witamin, minera艂y, mi臋dzy innymi fosfor, siark臋, magnez, czy jod i witaminy: A, B2, B12, D. Produkty mleczne s膮 niezb臋dnym elementem ka偶dej diety, tak偶e dlatego, 偶e zawarty w nich wap艅 (szczeg贸lnie w po艂膮czeniu z witaminami D oraz K2) korzystnie wp艂ywa na uk艂ad kostny.

Dlaczego warto wybra膰 diet臋 standardow膮?

Dieta standardowa oferowana przez firmy cateringowe zawiera wszystkie powy偶sze sk艂adniki w 艂atwo przyswajalnej, smacznej i zbilansowanej formie. Nie wyklucza 偶adnego elementu po偶ywienia, pozwalaj膮c organizmowi na czerpanie witamin i minera艂贸w niezb臋dnych do jego prawid艂owego funkcjonowania, wzmacniania odporno艣ci, si艂y mi臋艣ni, a nawet ochrony przed z艂ym samopoczuciem psychicznym. Bogaty wyb贸r cz臋艣ci sk艂adowych do przygotowywania da艅 powoduje, 偶e posi艂ki s膮 r贸偶norodne, ciekawie skomponowane, czasami niebanalne, dzi臋ki czemu ciesz膮 si臋 powodzeniem zar贸wno w艣r贸d mi艂o艣nik贸w warzyw, mi臋sa czy produkt贸w mlecznych. Dla tych os贸b, kt贸re chc膮 codziennie otrzymywa膰 dania korzystnie wp艂ywaj膮ce na zdrowie, a nie musz膮 wyklucza膰 nabia艂u, glutenu lub produkt贸w zwierz臋cych, b臋dzie to 艣wietny wyb贸r.

Ile kalorii powinna zawiera膰 codzienna dieta?

Dieta standardowa mo偶e mie膰 r贸偶n膮 kaloryczno艣膰, od 1000 do nawet 4000 kcal. Dzi臋ki temu mo偶na dobra膰 tak膮 diet臋, kt贸ra zapewni idealny bilans kaloryczny osoby doros艂ej lub pozwoli na wyregulowanie wagi cia艂a. Osoby o niedowadze mog膮 wybra膰 diet臋 o podwy偶szonej kaloryczno艣ci, a te, kt贸re chc膮 schudn膮膰, niskokaloryczn膮. Warto jednak pami臋ta膰, 偶e przemiana materii w przypadku ka偶dego cz艂owieka zale偶y od wielu czynnik贸w. To, ile kalorii potrzebujemy na dob臋, zale偶y od bardzo wielu czynnik贸w, o czym pisali艣my m.in. na naszym blogu . Niekt贸rzy mog膮 zje艣膰 wi臋cej i nie przyty膰 ani grama, inni tyj膮 bardzo szybko. Panowie maj膮 wi臋cej masy mi臋艣niowej, a mniej tkanki t艂uszczowej, dlatego te偶 mog膮 je艣膰 bardziej kaloryczne posi艂ki. Szybciej tyj膮 osoby starsze, bo przemiana materii zwalnia ju偶 po 20 roku 偶ycia. Na przemian臋 materii maj膮 wp艂yw tak偶e hormony, a nawet temperatura, w jakiej si臋 przebywa. Na pewno nie bez znaczenia jest aktywno艣膰 fizyczna. Osoby, kt贸rych praca polega g艂贸wnie na siedzeniu za biurkiem i kt贸rzy po pracy poruszaj膮 si臋 jedynie samochodem, musz膮 zwraca膰 baczniejsz膮 uwag臋 na to, co i ile jedz膮, ni偶 osoby pracuj膮ce fizycznie, kt贸re mog膮 spala膰 nawet powy偶ej 2500 kcal dziennie. Zmniejszenie ilo艣ci przyjmowanych kalorii powoduje, 偶e organizm zaczyna czerpa膰 energi臋 z t艂uszczu zgromadzonego pod tkank膮 sk贸rn膮 i przeciwnie, je艣li kalorii jest zbyt du偶o, odk艂ada t艂uszcz na zapas. W diecie standardowej, niezale偶nie od tego czy wybierzemy pakiet 1000, 1200 kcal, 1800 albo 2500 kcal, posi艂ki b臋d膮 skomponowane tak, by nie przekroczy膰 tych warto艣ci, ale dostarczy膰 organizmowi wszelkich sk艂adnik贸w od偶ywczych, niezb臋dnych do jego prawid艂owego funkcjonowania.

Znajd藕 idealnie dopasowan膮 diet臋 Standard