Zestawienie produktów spożywczych dozwolonych w diecie autoimmunologicznej
AIP |
|||||
Mięso, ryby, owoce morza |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Warzywa |
Psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan) |
+ |
+ |
+ |
|
Krzyżowe (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, rzepa, kalarepa) |
+ |
+ |
* Tylko dobrze ugotowane, nie jemy surowych |
+ |
|
Pozostałe |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Owoce |
Leśne (jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki) |
+ |
+ |
+ |
* W niewielkich ilościach |
Pozostałe |
+ |
+ |
* W bardzo niewielkich ilościach |
||
Jaja |
Żółtko |
+ |
+ |
* Tylko jeśli dobrze tolerowane; w niewielkich ilościach |
+ |
Białko |
+ |
+ |
+ |
||
Nabiał (mleko, sery, przetwory mleczne) |
+ |
||||
Grzyby |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Orzechy, nasiona, pestki |
+ |
+ |
+ |
||
Zboża glutenowe (pszenica, jęczmień, żyto) |
|||||
Pseudo-zboża i zboża bezglutenowe (np. ryż, kukurydza, gryka, proso, komosa ryżowa, amarantus) |
+ |
||||
Bulwy |
Ziemniaki |
+ |
|||
Bataty |
+ |
+ |
+ |
||
Topinambur |
+ |
+ |
+ |
||
Pochrzyn |
+ |
+ |
+ |
||
Podroby |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Kiszonki |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Rośliny strączkowe |
Fasola |
* W niewielkich ilościach |
|||
Fasolka szparagowa |
+ |
+ |
* W niewielkich ilościach |
||
Soja |
* W niewielkich ilościach |
||||
Orzeszki ziemne |
* W niewielkich ilościach |
||||
Soczewica |
* W niewielkich ilościach |
* W niewielkich ilościach |
* W niewielkich ilościach |
||
Ciecierzyca |
* W niewielkich ilościach |
* W niewielkich ilościach |
* W niewielkich ilościach |
||
Groszek |
+ |
+ |
* W niewielkich ilościach |
||
Przyprawy, zioła |
Psiankowate (pieprz, papryka, anyż, gorczyca) |
+ |
+ |
+ |
|
Pozostałe |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Alkohol |
|||||
Kawa |
+ |
||||
Herbata |
Czarna |
+ |
+ |
+ |
|
Zielona |
+ |
+ |
+ |
||
Czerwona |
+ |
+ |
+ |
||
Owocowa |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Ziołowa |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
Cukier |
|||||
Miód |
* W niewielkich ilościach |
* W niewielkich ilościach |
* W bardzo niewielkich ilościach |