AIP | |||||
Mięso, ryby, owoce morza | + | + | + | + | |
Warzywa | Psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan) | + | + | + | |
Krzyżowe (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, rzepa, kalarepa) | + | + | * Tylko dobrze ugotowane, nie jemy surowych | + | |
Pozostałe | + | + | + | + | |
Owoce | Leśne (jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki) | + | + | + | * W niewielkich ilościach |
Pozostałe | + | + | * W bardzo niewielkich ilościach | ||
Jaja | Żółtko | + | + | * Tylko jeśli dobrze tolerowane; w niewielkich ilościach | + |
Białko | + | + | + | ||
Nabiał (mleko, sery, przetwory mleczne) | + | ||||
Grzyby | + | + | + | + | |
Orzechy, nasiona, pestki | + | + | + | ||
Zboża glutenowe (pszenica, jęczmień, żyto) | |||||
Pseudo-zboża i zboża bezglutenowe (np. ryż, kukurydza, gryka, proso, komosa ryżowa, amarantus) | + | ||||
Bulwy | Ziemniaki | + | |||
Bataty | + | + | + | ||
Topinambur | + | + | + | ||
Pochrzyn | + | + | + | ||
Podroby | + | + | + | + | |
Kiszonki | + | + | + | + | |
Rośliny strączkowe | Fasola | * W niewielkich ilościach | |||
Fasolka szparagowa | + | + | * W niewielkich ilościach | ||
Soja | * W niewielkich ilościach | ||||
Orzeszki ziemne | * W niewielkich ilościach | ||||
Soczewica | * W niewielkich ilościach | * W niewielkich ilościach | * W niewielkich ilościach | ||
Ciecierzyca | * W niewielkich ilościach | * W niewielkich ilościach | * W niewielkich ilościach | ||
Groszek | + | + | * W niewielkich ilościach | ||
Przyprawy, zioła | Psiankowate (pieprz, papryka, anyż, gorczyca) | + | + | + | |
Pozostałe | + | + | + | + | |
Alkohol | |||||
Kawa | + | ||||
Herbata | Czarna | + | + | + | |
Zielona | + | + | + | ||
Czerwona | + | + | + | ||
Owocowa | + | + | + | + | |
Ziołowa | + | + | + | + | |
Cukier | |||||
Miód | * W niewielkich ilościach | * W niewielkich ilościach | * W bardzo niewielkich ilościach |