DIETA PUDEŁKOWA bez laktozy

Bez laktozy
Nietolerancja laktozy, czyli cukru zawartego w mleku, jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Wg szacunków naukowców, dotyka od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent społeczeństwa. Dochodzi do niej w sytuacji, kiedy w organizmie człowieka brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Na szczęście z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które dostrzegając duże zainteresowanie produktami "lactose free", wprowadziły do swojej oferty catering dietetyczny bez laktozy.
Cateringi dietetyczne oferujące dietę odchudzającą
Love Catering
Balance (Lacto free)
Love Catering
4,95
od 84,18 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Balance (Gluten&Lacto free)
Love Catering
4,95
od 84,18 zł /dzień
KUP TERAZ
Nie wiesz czy dieta Standard jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Love Catering
Sport (Lacto free)
Love Catering
4,95
od 89,73 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Dairy Free (Standard)
Love Catering
4,95
od 87,88 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez laktozy
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez glutenu i bez laktozy
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez glutenu i nabiału
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez nabiału
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
BistroBox
Bez glutenu i laktozy
BistroBox
4,91
od 80,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Gluten i Lactose Less
Mój Catering
4,88
od 84,50 zł /dzień
KUP TERAZ
Wysmakowani
Bez laktozy
Wysmakowani
4,86
od 74,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Bezlaktozowa
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Bez nabiału
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Bez glutenu i laktozy
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Bez glutenu i bez nabiału
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Rukola
Bez nabiału
Rukola
4,83
od 69,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Rukola
Niski gluten i laktoza
Rukola
4,83
od 69,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
WEGAŃSKA
Przełom w odżywianiu
4,86
od 82,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
FLEXI WEGETARIAŃSKA
Przełom w odżywianiu
4,86
od 95,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
WEGETARIAŃSKA BEZ LAKTOZY
Przełom w odżywianiu
4,86
od 79,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
CLASSIC BEZ LAKTOZY
Przełom w odżywianiu
4,86
od 79,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
FLEXI CLASSIC
Przełom w odżywianiu
4,86
od 95,00 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez glutenu i laktozy
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez laktozy
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez glutenu i nabiału
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez nabiału
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Pozostałe diety
Vegan
diet4u
4,84
od 68,00 zł /dzień
Vegan
QCZAJcatering
3,77
od 50,99 zł /dzień
Optimal Bez Laktozy
OptimalFit
4,76
od 52,00 zł /dzień
Office Vegan
diet4u
4,84
od 48,00 zł /dzień

Czym jest nietolerancja laktozy?

Laktoza, nazywana też cukrem mlecznym, jest jednym ze składników produktów mlecznych, w tym mleka. Jako węglowodan złożony, laktoza rozkładana jest przez enzym o bardzo podobnej nazwie - laktazę, a następnie wchłaniana przez organizm w postaci glukozy i galaktozy. Niedobór tego enzymu powoduje, że laktoza, zamiast gładko i przyjemnie trawić się w jelicie cienkim, ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym przez florę bakteryjną. Te zaburzenia trawienia powodują liczne skutki uboczne i często wstydliwe dolegliwości towarzyskie (wzdęcia, przelewanie, nudności, uczucia napięcia, wiatry, bóle brzucha, biegunki), określane jako nietolerancja laktozy. Ich siła zależy od stopnia niedobór laktazy u danej osoby. Przyczyną nietolerancji laktozy są zazwyczaj 2 zjawiska:

  • niedobór laktazy (alaktazja) - czyli zbyt mała ilość (lub brak) laktazy, enzymu trawiącego laktozę lub jej obniżona aktywność w jelicie cienkim, uwarunkowany genetycznie, lub/i
  • hipolaktazja - zespół złego wchłaniania laktozy, czyli upośledzenie wchłaniania laktozy przez jelito cienkie, nabyta lub wrodzona.

Laktoza vs nabiał

Często spotykanym niedoprecyzowaniem dietetycznym jest synonimiczne nazywanie dwóch podobnych diet eliminacyjnych. A to błąd. Eliminacja laktozy (cukru mlecznego) nie zawsze wymaga całkowitej eliminacji mleka i jego przetworów. Nieprzyjemne reakcje po spożyciu laktozy mają inny patomechanizm, niż te związane z alergią Ig-E zależną na nabiał. W tym drugim przypadku konieczna będzie eliminacja nie tylko mleka z laktozą, ale również przetworów mlecznych, zawierających małe ilości tego dwucukru.

Leczenie nietolerancji laktozy

Najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z nietolerancją laktozy jest dietoterapia. Catering bez laktozy pomaga zawsze, niezależnie od tego czy przyczyną naszych dolegliwości jest niedobór w organizmie laktazy czy też hipolaktazja. Jednak w przypadku łagodnego przebiegu choroby i sporadycznie występujących dolegliwości całkiem nieźle działa farmakologiczne leczenie doraźne poprzez przyjmowanie tabletek zawierających laktazę, której organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Zażywa się je przed bezpośrednim spożyciem pokarmu składającego się z nabiału. Ułatwiają one trawienie mleka i zmniejszają dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ciekawostka - regulacje prawne pozwalają deklarować producentom brak laktozy na produktach spożywczych w przypadku ilości nie przekraczającej: 10 mg/100 g produktu.

Kto powinien stosować dietę bez laktozy?

Poza przypadkami opisanymi powyżej zaleca się aby laktozę ze swojej diety wyeliminowały także:

  • osoby stosujące dietę low fodmap
  • osoby chore na nieswoiste zapalenia jelit
  • pacjenci z zanikiem kosmków jelitowych, np. w celiakii (tutaj obowiązkiem jest dieta bez glutenu i bez laktozy jednocześnie) lub przy zakażeniach bakteryjno-wirusowych przewodu pokarmowego

Dieta przy nietolerancji laktozy – zasady

Dieta przy nietolerancji laktozy ma charakter eliminacyjny i służy leczeniu towarzyszących jej objawów. Może być stosowana zarówno przez dorosłych, jak również dzieci, w tym niemowlęta i noworodki, których organizm nie trawi cukru mlecznego. U osób z wrodzonym niedoborem laktazy konieczne jest bezwzględne stosowanie diety bezlaktozowej przez całe życie. W ich przypadku, spożycie nawet niewielkiej ilości cukru mlecznego, może powodować nasilenie objawów, a w skrajnych przypadkach stwarzać zagrożenie dla życia. Osoby z nabytym niedoborem laktazy zazwyczaj tolerują niewielkie ilości cukru mlecznego. Jednorazowo spożyć mogą około 5-10 g laktozy. Dlatego w przypadku łagodnych i sporadycznych dolegliwości ze strony układu pokarmowego dopuszcza się przetwory mleczne, w których fermentacja mlekowa dokonała częściowego rozkładu tego dwucukru. W szczególności są to:

  • Jogurty, kefiry, serki śmietankowe - w trakcie produkcji laktoza jest rozkładana przez bakterie fermentacji mlekowej. Mają jej małe ilości, które nie powinny dawać objawów ze strony układu pokarmowego;
  • Twarde sery długo-dojrzewające (gouda, chedddar, parmezan) - laktoza jest częściowo strawiona przez podpuszczkę.

Uwaga! Należy się wystrzegać produktów z dodatkiem mleka w proszku - te znajduje się nawet w wędlinach i produktach mięsnych. Takie produkty będą miały dodatkową ilość laktozy (niestrawionej przez bakterie, podczas fermentacji). Podobnie rzecz ma się z niektórymi lekami - niektóre syropy czy polewy (osłony) tabletek zawierają w sobie laktozę.

Wyrównywanie niedoborów po eliminacji nabiału

Należy pamiętać, że mleko wraz z produktami mlecznymi stanowią wartościowe źródło białka, wapnia i witamin B2 i D. Eliminacja laktozy z diety może prowadzić do niebezpiecznych niedoborów. By ich uniknąć, należy wybrać dla siebie pełnowartościową dietę pudełkową bez laktozy, dostarczającą cenne witaminy i minerały poprzez inne, bezpieczne produkty. Każdy catering zatrudnia profesjonalnego dietetyka, który wie jak odpowiednio bilansować dietę, tak aby była ona zarówno w pełni bezpieczna dla zdrowia, jak i smaczna oraz urozmaicona. Niedobory białka z mleka cateringi dietetyczne wyrównują dzięki spożyciu drobiu, jaj i nasion roślin strączkowych. Świetnym zastępnikiem mleka krowiego jest pełne białka mleko sojowe. W wapń bogate są między innymi: jarmuż, fasola, otręby pszenne, kasze - gryczana i jęczmienna. Dobrym źródłem witaminy B2 jest wspomniane już mleko sojowe, a także groszek zielony, kapusta włoska, brukselka i szpinak. Z kolei witaminę D uzupełnić można wybierając dietę bazującą na tłustych rybach morskich.

Przykładowy jadłospis - catering bez laktozy 2000 kcal

Śniadanie
Waniliowy pudding ryżowy na mleku kokosowym z karmelizowaną gruszką i orzechami pinowymi
II Śniadanie
Sałatka z pieczonym batatem, awokado, granatem w sosie truflowym
Obiad
Grillowana pierś z kurczaka zagrodowego na komosie ryżowej z surówką w sosie tymiankowym
Podwieczorek
Zupa krem z buraków z warzywami pieczonymi w kurkumie
Kolacja
Naleśniki razowe z farszem szpinakowym i hummusem z salsą z mango, czerwonej cebulki i świeżą kolendrą
Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.
Inne popularne diety