Dieta pudełkowa bez laktozy

Dieta pudełkowa bez laktozy
Nietolerancja laktozy, czyli cukru zawartego w mleku, jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Wg szacunków naukowców, dotyka od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent społeczeństwa. Dochodzi do niej w sytuacji, kiedy w organizmie człowieka brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Na szczęście z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które dostrzegając duże zainteresowanie produktami "lactose free", wprowadziły do swojej oferty catering dietetyczny bez laktozy.

Firmy cateringowe oferujące dietę bez laktozy

Bezlaktozowa
Wygodnadieta.pl
4.87
Bez glutenu i laktozy
Wygodnadieta.pl
4.87
Ekspert dietetyczny Cateromarket
Nie wiesz czy dieta bez laktozy jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Bez glutenu i bez nabiału
Wygodnadieta.pl
4.87
Bez nabiału
Wygodnadieta.pl
4.87
Bezlaktozowa
Rukola
4.84
Bezglutenowa bez laktozy
Rukola
4.84
Bez laktozy i glutenu
Schudnij ze smakiem
4.97
Milk & Gluten Free
Dietific
4.95
Lacto Free
Dietific
4.95
Bez laktozy
LightDiet
4.88
Bez glutenu i laktozy
LightDiet
4.88
Bez nabiału
LightDiet
4.88
Bez glutenu i nabiału
LightDiet
4.88
Bezmleczna & bezglutenowa
Fitness Catering
4.76
Standard bez laktozy
Przełom w odżywianiu
4.87
Wege bez laktozy
Przełom w odżywianiu
4.87
Immuno
Przełom w odżywianiu
4.87
Lactose Free
LightBox
4.84
Bez laktozy i glutenu
CateringDieta.pl
4.90
Bez glutenu i laktozy
InFormal Catering
4.77
Wykluczone!
Zdrowie i pudełka
4.97
Dieta zupowa Miks
Zdrowa Zupa
4.97
Dieta zupowa Wegetariańska
Zdrowa Zupa
4.97
Dieta zupowa Miks + Soki
Zdrowa Zupa
4.97
Dieta zupowa Wege + Soki
Zdrowa Zupa
4.97
Lactose Free
Zdrowy Smak
4.72
Bez laktozy
Wysmakowani
4.84
Pozostałe diety
Bez glutenu i laktozy
Fitello
4.98
Bez glutenu i laktozy bez ryb
Fitello
4.98
Lactofree
Love Catering
4.98

Czym jest nietolerancja laktozy?

Laktoza, nazywana też cukrem mlecznym, jest jednym ze składników produktów mlecznych, w tym mleka. Jako węglowodan złożony, laktoza rozkładana jest przez enzym o bardzo podobnej nazwie - laktazę, a następnie wchłaniana przez organizm w postaci glukozy i galaktozy. Niedobór tego enzymu powoduje, że laktoza, zamiast gładko i przyjemnie trawić się w jelicie cienkim, ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym przez florę bakteryjną. Te zaburzenia trawienia powodują liczne skutki uboczne i często wstydliwe dolegliwości towarzyskie (wzdęcia, przelewanie, nudności, uczucia napięcia, wiatry, bóle brzucha, biegunki), określane jako nietolerancja laktozy. Ich siła zależy od stopnia niedobór laktazy u danej osoby. Przyczyną nietolerancji laktozy są zazwyczaj 2 zjawiska:

Laktoza vs nabiał

Często spotykanym niedoprecyzowaniem dietetycznym jest synonimiczne nazywanie dwóch podobnych diet eliminacyjnych. A to błąd. Eliminacja laktozy (cukru mlecznego) nie zawsze wymaga całkowitej eliminacji mleka i jego przetworów. Nieprzyjemne reakcje po spożyciu laktozy mają inny patomechanizm, niż te związane z alergią Ig-E zależną na nabiał. W tym drugim przypadku konieczna będzie eliminacja nie tylko mleka z laktozą, ale również przetworów mlecznych, zawierających małe ilości tego dwucukru.

Leczenie nietolerancji laktozy

Najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z nietolerancją laktozy jest dietoterapia. Catering bez laktozy pomaga zawsze, niezależnie od tego czy przyczyną naszych dolegliwości jest niedobór w organizmie laktazy czy też hipolaktazja. Jednak w przypadku łagodnego przebiegu choroby i sporadycznie występujących dolegliwości całkiem nieźle działa farmakologiczne leczenie doraźne poprzez przyjmowanie tabletek zawierających laktazę, której organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Zażywa się je przed bezpośrednim spożyciem pokarmu składającego się z nabiału. Ułatwiają one trawienie mleka i zmniejszają dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Ciekawostka - regulacje prawne pozwalają deklarować producentom brak laktozy na produktach spożywczych w przypadku ilości nie przekraczającej: 10 mg/100 g produktu.

Kto powinien stosować dietę bez laktozy?

Poza przypadkami opisanymi powyżej zaleca się aby laktozę ze swojej diety wyeliminowały także:

Dieta przy nietolerancji laktozy – zasady

Dieta przy nietolerancji laktozy ma charakter eliminacyjny i służy leczeniu towarzyszących jej objawów. Może być stosowana zarówno przez dorosłych, jak również dzieci, w tym niemowlęta i noworodki, których organizm nie trawi cukru mlecznego. U osób z wrodzonym niedoborem laktazy konieczne jest bezwzględne stosowanie diety bezlaktozowej przez całe życie. W ich przypadku, spożycie nawet niewielkiej ilości cukru mlecznego, może powodować nasilenie objawów, a w skrajnych przypadkach stwarzać zagrożenie dla życia. Osoby z nabytym niedoborem laktazy zazwyczaj tolerują niewielkie ilości cukru mlecznego. Jednorazowo spożyć mogą około 5-10 g laktozy. Dlatego w przypadku łagodnych i sporadycznych dolegliwości ze strony układu pokarmowego dopuszcza się przetwory mleczne, w których fermentacja mlekowa dokonała częściowego rozkładu tego dwucukru. W szczególności są to:
Uwaga! Należy się wystrzegać produktów z dodatkiem mleka w proszku - te znajduje się nawet w wędlinach i produktach mięsnych. Takie produkty będą miały dodatkową ilość laktozy (niestrawionej przez bakterie, podczas fermentacji). Podobnie rzecz ma się z niektórymi lekami - niektóre syropy czy polewy (osłony) tabletek zawierają w sobie laktozę.

Wyrównywanie niedoborów po eliminacji nabiału

Należy pamiętać, że mleko wraz z produktami mlecznymi stanowią wartościowe źródło białka, wapnia i witamin B2 i D. Eliminacja laktozy z diety może prowadzić do niebezpiecznych niedoborów. By ich uniknąć, należy wybrać dla siebie pełnowartościową dietę pudełkową bez laktozy, dostarczającą cenne witaminy i minerały poprzez inne, bezpieczne produkty. Każdy catering zatrudnia profesjonalnego dietetyka, który wie jak odpowiednio bilansować dietę, tak aby była ona zarówno w pełni bezpieczna dla zdrowia, jak i smaczna oraz urozmaicona. Niedobory białka z mleka cateringi dietetyczne wyrównują dzięki spożyciu drobiu, jaj i nasion roślin strączkowych. Świetnym zastępnikiem mleka krowiego jest pełne białka mleko sojowe. W wapń bogate są między innymi: jarmuż, fasola, otręby pszenne, kasze - gryczana i jęczmienna. Dobrym źródłem witaminy B2 jest wspomniane już mleko sojowe, a także groszek zielony, kapusta włoska, brukselka i szpinak. Z kolei witaminę D uzupełnić można wybierając dietę bazującą na tłustych rybach morskich.

Przykładowy jadłospis - catering bez laktozy 2000 kcal

Śniadanie
Waniliowy pudding ryżowy na mleku kokosowym z karmelizowaną gruszką i orzechami pinowymi
II śniadanie
Sałatka z pieczonym batatem, awokado, granatem w sosie truflowym
Obiad
Grillowana pierś z kurczaka zagrodowego na komosie ryżowej z surówką w sosie tymiankowym
Podwieczorek
Zupa krem z buraków z warzywami pieczonymi w kurkumie
Kolacja
Naleśniki razowe z farszem szpinakowym i hummusem z salsą z mango, czerwonej cebulki i świeżą kolendrą
Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.