DIETA PUDEŁKOWA bez glutenu

Bez glutenu
"Przecież od lat jemy chleb i nigdy nic nikomu nie szkodziło, to po prostu moda". Powyższe zdanie to głos wielu osób, widzących w diecie bez glutenu bunt młodych ludzi, chcących jeść inaczej niż ich mamy czy babcie. Takie zaszufladkowanie jest jednak zupełnie błędne i może się okazać bardzo krzywdzące, ponieważ eliminacja glutenu z diety to dla niektórych konieczna interwencja medyczna. W pełni świadome są tego cateringi dietetyczne, które solidarnie wprowadziły do swojej oferty catering bezglutenowy.
Cateringi dietetyczne oferujące dietę odchudzającą
Wygodnadieta.pl
Bez glutenu i bez nabiału
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Bezglutenowa
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Nie wiesz czy dieta Standard jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Wygodnadieta.pl
Bez glutenu i laktozy
Wygodnadieta.pl
4,85
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Flexitariański z shotami
Mój Catering
4,88
od 84,45 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Gluten i Lactose Less
Mój Catering
4,88
od 84,50 zł /dzień
KUP TERAZ
Rukola
Niski gluten i laktoza
Rukola
4,83
od 69,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Rukola
Niski Gluten
Rukola
4,83
od 75,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Wysmakowani
Bezglutenowa
Wysmakowani
4,86
od 74,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Diatta
Bez glutenu i bez laktozy
Diatta
4,98
od 52,80 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez glutenu i nabiału
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bezglutenowa
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Bez glutenu i bez laktozy
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Sport (Gluten free)
Love Catering
4,95
od 92,50 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Bulion Diet (Standard)
Love Catering
4,95
od 97,13 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Dairy Free (Standard)
Love Catering
4,95
od 90,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Balance (Gluten free)
Love Catering
4,95
od 86,95 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Bulion Diet (Vege)
Love Catering
4,95
od 97,13 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
Balance (Gluten&Lacto free)
Love Catering
4,95
od 86,95 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez glutenu i nabiału
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bez glutenu i laktozy
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Bezglutenowa
LightDiet
4,87
od 66,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
WEGAŃSKA
Przełom w odżywianiu
4,86
od 82,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
FLEXI CLASSIC
Przełom w odżywianiu
4,86
od 95,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
FLEXI WEGETARIAŃSKA
Przełom w odżywianiu
4,86
od 95,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Food Harmony
Free Wege Harmony
Food Harmony
4,96
od 74,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Food Harmony
Free Harmony
Food Harmony
4,96
od 74,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Pozostałe diety
Zdrowie psychiczne i pozytywny nastrój
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Zdrowe jelita
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Wsparcie pracy mózgu
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Wsparcie I trymestru
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień

Dieta bezglutenowa - kto powinien stosować

Dieta bezglutenowa, choć bywa obiektem drwin, to jest eliminacyjną dietą leczniczą i zarazem jedynym lekarstwem dla osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu alergii, bądź nietolerancji na gluten.

Celiakia

Zdecydowanym wskazaniem do przejścia na catering dietetyczny w wersji bezglutenowej jest celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną. Najlepszym (i niestety jedynym) lekarstwem dla osób cierpiących na to schorzenie, jest całkowite zrezygnowanie z pokarmów zawierających gluten, czyli mieszaniny białek znajdujących się w pszenicy i jej wszystkich odmianach, życie, jęczmieniu oraz owsie. Owies, choć z natury nie zawiera glutenu, jest bardzo często zanieczyszczony glutenem ze względu na zanieczyszczenie w zakładach produkcyjnych, które „na jednej taśmie” przetwarzają zarówno owies jak i wszystkie pozostałe zboża glutenowe.

Gluten spożyty przez osoby chore, nawet w śladowych ilościach, działa w ich organizmie toksycznie i niszczy tzw. kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie do organizmu składników odżywczych. Gdy wchłanianie pokarmów jest zaburzone, osoby chore nie dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów i mikroelementów, co prowadzi z czasem do poważnych niedoborów i objawów klinicznych na czele z nowotworem jelita cienkiego, bezpłodnością czy niedorozwojem. Jakby tego było mało, chorzy na co dzień odczuwają bóle brzucha, bóle stawów, wzdęcia połączone z biegunkami i/lub zaparciami, a także różne zaburzenia neurologiczne i ciągłe zmęczenie.

Uwaga - osoby chorujące na celiakię powinny korzystać tylko i wyłącznie z firm cateringowych posiadających oficjalny certyfikat  Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej  (certyfikat Menu bez glutenu ®). Tylko wówczas mamy 100% pewność, że dania są przyrządzane nie tylko z bezpiecznych, bezglutenowych składników (tzw. produkty spożywcze z przekreślonym kłosem), ale także w bezpieczny sposób (np. osobne naczynia, osobne deski do krojenia, osobne gąbki do mycia naczyń, świadomy i przeszkolony personel).

Alergia na gluten

Kolejną dolegliwością gluteno-zależną jest alergia na gluten, zazwyczaj pod postacią nietolerancji pszenicy. Gluten jest jednym z najpopularniejszych alergenów. Uczulenie może dotyczyć też innych białek zawartych w zbożach (np. gliadyny, sekaliny, hordeiny), dlatego zaleca się wykluczenie ich ze swojego jadłospisu. W przeciwieństwie do celiakii, alergia nie wymaga aż tak restrykcyjnego podejścia do diety przez całe życie. Trzeba jednak uważać, ponieważ zbagatelizowane uczulenie może skutkować nieprzyjemnymi objawami skórnymi, zaburzeniami pracy układu pokarmowego i oddechowego, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Jedną z odmian alergii, objawiającą się występowaniem na skórze rumienia i pęcherzy, jest choroba Duhringa, nazywana potocznie skórną odmianą celiakii.

Niektóre osoby boleśnie odczuwają zażywanie glutenu mimo braku alergii czy celiakii. Dolegliwość ta, nazywana nadwrażliwością lub nietolerancją na gluten, objawia się m.in. bólami brzucha, głowy, uczuciem nieustępującego zmęczenia czy wzdęciami.

Jadłospis bezglutenowy

Nierzadko zdarza się, że produkty z natury niezawierające glutenu lub te oznaczone jako "gluten free" mimo wszystko takie nie są. Z uwagi na swoje korzystne właściwości (nadaje sprężystość i elastyczność, ma zdolność wiązania wody z tłuszczami, jest doskonałym wypełniaczem, stabilizatorem i nośnikiem smaku) gluten jest masowo wykorzystywany w przemyśle spożywczym i można go znaleźć w produktach pozornie nie związanych ze zbożami, tj.: wędliny, kiełbasy i parówki, konserwy, mrożonki, jogurty, sosy, słodycze, chipsy, gumy do żucia, przyprawy, proszki do pieczenia, kolorowe alkohole. Choć może wydawać się to uciążliwe, osoby decydujące się na dietę pozbawioną glutenu powinny bacznie zwracać uwagę na skład wypisany na etykiecie. Ufać można produktom oznaczanym licencjonowanym logo przekreślonego kłosa. Na szczęście korzystając z usług diety z dowozem, nie trzeba sobie zaprzątać tym głowy.

Catering dietetyczny zatrudnia profesjonalnych dietetyków, którzy doskonale wiedzą, które składniki można kupować. Do produktów dozwolonych na diecie bezglutenowej należą: zboża i pseudo-zboża bezglutenowe (gryka, ryż, kukurydza, proso, amarantus, quinoa, tapioka, sorgo) wszystkie warzywa, owoce, naturalna kawa, czyste wysokoprocentowe alkohole, wino i cydr jabłkowy, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, nieprzetworzone białe i żółte sery, mleka, jogurty naturalne, kefiry, masło, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek czy miód.

Z wymienionych składników i powstałych z nich posiłków, cateringi dietetyczne bez problemu komponują smaczne i zbilansowane jedzenie pudełkowe w wersji gluten free.

Przykładowe menu bezglutenowe - 2000 kcal

Śniadanie
Placuszki dyniowo-jabłkowe z konfiturą borówkową i kremem waniliowym
II Śniadanie
Carpaccio z buraczków z humusem, kozim serem i dressingiem
Obiad
Indyk w sosie grzybowym, pieczone ziemniaki, zapiekana cukinia z jarmużem i mixem nasion
Podwieczorek
Krokiety z batata z warzywami
Kolacja
Sałatka z łososiem, melonem, i granatem pesto pietruszkowo-bazyliowe z orzechami

Minusy diety bezglutenowej

Tak jak przy innych eliminacjach, dieta bezglutenowa (o ile niewłaściwie skomponowana) może nieść za sobą pewne utrudnienia:

Niedostateczna ilość błonnika

Wyłączenie z diety niektórych kasz, pełnoziarnistego pieczywa, płatków zbożowych i zastąpienie ich ryżem, kukurydzą, produktami jaglanymi, czy tapioką, może skutkować utrudnionym wypróżnianiem. Winę za to ponosi niska ilość włókna pokarmowego. Codzienne opieranie diety o te produkty to ryzyko niedostatecznego spożycia błonnika (tj. <25g/dobę). Na szczęście catering dietetyczny dba o to by w diecie pojawiało się dużo warzyw, orzechów, pestek i nasion, a zamiast ryżu białego stosowany będzie raczej brązowy, które to kompensują potencjalne niedobory.

Podwyższony cukier we krwi

Problem wiąże się z wysokim indeksem glikemicznym (IG) kukurydzy, ryżu, tapioki, prosa czy ziemniaków, które często stanowią podstawę diety gluten free. Na szczęście możemy obniżać ładunek glikemiczny potraw, zmniejszając ilość węglowodanów i wzbogacając potrawy o źródła białka (mięso, jaja, nabiał, orzechy, nasiona roślin strączkowych), tłuszczu (oleje, orzechy, awokado, nasiona) oraz błonnika (warzywa, owoce).

Szybkie uczucie głodu

est to powiązane z małą ilością błonnika oraz wysokim indeksem glikemicznym potraw, które mogą powodować skoki insuliny i tym samym szybkie napady głodu. Odpowiednia ilość białka, tłuszczu oraz włókna pokarmowego, powinna zapobiegać szybkim wzrostom apetytu. /p>

Dieta bezglutenowa, a odchudzanie

Wspomniane powyżej dolegliwości zdrowotne dotykają jedynie kliku procent populacji. Skąd jednak dość powszechna eliminacja glutenu wśród osób bez wyraźnych wskazań medycznych? Ze względu na przymusowe zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów, osoby stosujące dietę bezglutenową mają tendencję do gubienia kilogramów przez co catering bezglutenowy zyskuje na popularności także u osób zdrowych, chcących pozbyć się paru centymetrów w obwodzie.

Środowisko dietetyczne i medyczne jest podzielone w kwestii ograniczania glutenu przez osoby zdrowe. Z jednej strony mamy takie autorytety jak australijski gastrolog Peter Gibson czy dr William Davis, którzy twierdzą, że nie ma na świecie człowieka, który po odstawieniu glutenu nie poczułby się lepiej, zdrowiej i lżej. Z drugiej strony wielu dietetyków traktuje eliminację glutenu jako kardynalny błąd, który może doprowadzić do istotnych niedoborów składników odżywczych, w tym witamin, minerałów czy choćby błonnika pokarmowego. Jedyną drogą do sprawdzenia wydaje się być zamówienie cateringu bezglutenowego i sprawdzenie czy faktycznie po kilku tygodniach odczuwamy poprawę ogólnego samopoczucia oraz czy wskazówka na wadze cofa się w lewo.

Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.
Inne popularne diety