Pomoc dotycz膮ca has艂a
Podaj adres e-mail, kt贸ry zosta艂 u偶yty do za艂o偶enia Twojego konta w Cateromarket:
Je艣li podany adres e-mail () zosta艂 u偶yty do za艂o偶enia konta w Cateromarket, wys艂ali艣my w艂a艣nie wiadomo艣膰 z instrukcjami zmiany has艂a.

Dieta pude艂kowa bez glutenu

Dieta pude艂kowa bezglutenowa
"Przecie偶 od lat jemy chleb i nigdy nic nikomu nie szkodzi艂o, to po prostu moda". Powy偶sze zdanie to g艂os wielu os贸b, widz膮cych w diecie bez glutenu bunt m艂odych ludzi, chc膮cych je艣膰 inaczej ni偶 ich mamy czy babcie. Takie zaszufladkowanie jest jednak zupe艂nie b艂臋dne i mo偶e si臋 okaza膰 bardzo krzywdz膮ce, poniewa偶 eliminacja glutenu z diety to dla niekt贸rych konieczna interwencja medyczna. W pe艂ni 艣wiadome s膮 tego cateringi dietetyczne, kt贸re solidarnie wprowadzi艂y do swojej oferty catering bezglutenowy.

Cateringi dietetyczne oferuj膮ce diet臋 bezglutenow膮

Bezglutenowa
Wygodnadieta.pl
4.86
Bez glutenu i laktozy
Wygodnadieta.pl
4.86
Ekspert dietetyczny Cateromarket
Nie wiesz czy dieta Bezglutenowa jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomo偶e Ci podj膮膰 decyzj臋!
Bez glutenu i bez nabia艂u
Wygodnadieta.pl
4.86
Bezglutenowa
LightDiet
4.89
Bez glutenu i laktozy
LightDiet
4.89
Bez glutenu i nabia艂u
LightDiet
4.89
Zdrowa Energia Gluten Free
Dietific
4.96
Zdrowa Energia Milk & Gluten Free
Dietific
4.96
Bezmleczna & bezglutenowa
Fitness Catering
4.84
Bezglutenowa
Rukola
4.80
Bezglutenowa bez laktozy
Rukola
4.80
Bez laktozy i glutenu
Schudnij ze smakiem
4.99
Bez laktozy i glutenu
CateringDieta.pl
4.91
Bezglutenowa
CateringDieta.pl
4.91
Gluten & Dairy Free
Fit Apetit
4.72
Senso
Fit-Catering
4.71
Natural
Fit-Catering
4.71
Lactose & Gluten Free
Created with Love
4.91
Gluten Free
Created with Love
4.91
Bez glutenu
Ready for Diet
5.00
Bez glutenu i laktozy
Ready for Diet
5.00
No Gluten
Spoko Box
4.80
Hashimoto
Spoko Box
4.80
Bez glutenu i bez laktozy
Dieta Premium
4.88
Bezglutenowa
Dieta Premium
4.88
Bez glutenu i nabia艂u
Dieta Premium
4.88
Bezglutenowa
Wysmakowani
4.80
Glutenfree
Love Catering
4.96
Gluten Free
Catering2Be
4.79
Bez glutenu i laktozy
Kapitan Cook
4.59
Gluten & Lacto Free
Pomelo Food Company
4.47
Kuracja Flexi
Zdrowa Zupa
4.96
Kuracja Wegetaria艅ska
Zdrowa Zupa
4.96
Bez glutenu i bez nabia艂u
SuViBox
4.57
Gluten-free
Kuku艂a Healthy Food
4.86
Wykluczone!
Zdrowie i pude艂ka
4.99
Free Harmony
Food Harmony
4.97
Gluten & Lacto Free
Happy Diet
4.60
Lacto & Gluten Free
Fit Cooker
5.00
Gluten Free
Vita Diet
4.96
Bezglutenowa
Tummy Heaven
5.00
Bezglutenowa bez laktozy
Tummy Heaven
5.00
Bez laktozy i glutenu
Awokado
5.00
Bezglutenowa
Zdrowy Smak
4.75
Bez glutenu
Fit food
4.08
Concept Bezglutenowy
Fit Concept
4.81
Bezglutenowa
Royal Cook
4.71
Bezglutenowa i bezlaktozowa
FitLab Catering
4.78

Dieta bezglutenowa - kto powinien stosowa膰

Dieta bezglutenowa, cho膰 bywa obiektem drwin, to jest eliminacyjn膮 diet膮 lecznicz膮 i zarazem jedynym lekarstwem dla os贸b choruj膮cych na celiaki臋 lub cierpi膮cych z powodu alergii, b膮d藕 nietolerancji na gluten.

Celiakia

Zdecydowanym wskazaniem do przej艣cia na catering dietetyczny w wersji bezglutenowej jest celiakia, inaczej zwana chorob膮 trzewn膮. Najlepszym (i niestety jedynym) lekarstwem dla os贸b cierpi膮cych na to schorzenie, jest ca艂kowite zrezygnowanie z pokarm贸w zawieraj膮cych gluten, czyli mieszaniny bia艂ek znajduj膮cych si臋 w pszenicy i jej wszystkich odmianach, 偶ycie, j臋czmieniu oraz owsie. Owies, cho膰 z natury nie zawiera glutenu, jest bardzo cz臋sto zanieczyszczony glutenem ze wzgl臋du na zanieczyszczenie w zak艂adach produkcyjnych, kt贸re 鈥瀗a jednej ta艣mie鈥 przetwarzaj膮 zar贸wno owies jak i wszystkie pozosta艂e zbo偶a glutenowe.
Gluten spo偶yty przez osoby chore, nawet w 艣ladowych ilo艣ciach, dzia艂a w ich organizmie toksycznie i niszczy tzw. kosmki jelitowe, kt贸re odpowiadaj膮 za wch艂anianie do organizmu sk艂adnik贸w od偶ywczych. Gdy wch艂anianie pokarm贸w jest zaburzone, osoby chore nie dostarczaj膮 swojemu organizmowi niezb臋dnych do prawid艂owego funkcjonowania witamin, minera艂贸w i mikroelement贸w, co prowadzi z czasem do powa偶nych niedobor贸w i objaw贸w klinicznych na czele z nowotworem jelita cienkiego, bezp艂odno艣ci膮 czy niedorozwojem. Jakby tego by艂o ma艂o, chorzy na co dzie艅 odczuwaj膮 b贸le brzucha, b贸le staw贸w, wzd臋cia po艂膮czone z biegunkami i/lub zaparciami, a tak偶e r贸偶ne zaburzenia neurologiczne i ci膮g艂e zm臋czenie.
Uwaga - osoby choruj膮ce na celiaki臋 powinny korzysta膰 tylko i wy艂膮cznie z firm cateringowych posiadaj膮cych oficjalny certyfikat  Polskiego Stowarzyszenia Os贸b z Celiaki膮 i na Diecie Bezglutenowej  (certyfikat Menu bez glutenu 庐). Tylko w贸wczas mamy 100% pewno艣膰, 偶e dania s膮 przyrz膮dzane nie tylko z bezpiecznych, bezglutenowych sk艂adnik贸w (tzw. produkty spo偶ywcze z przekre艣lonym k艂osem), ale tak偶e w bezpieczny spos贸b (np. osobne naczynia, osobne deski do krojenia, osobne g膮bki do mycia naczy艅, 艣wiadomy i przeszkolony personel).

Alergia na gluten

Kolejn膮 dolegliwo艣ci膮 gluteno-zale偶n膮 jest alergia na gluten, zazwyczaj pod postaci膮 nietolerancji pszenicy. Gluten jest jednym z najpopularniejszych alergen贸w. Uczulenie mo偶e dotyczy膰 te偶 innych bia艂ek zawartych w zbo偶ach (np. gliadyny, sekaliny, hordeiny), dlatego zaleca si臋 wykluczenie ich ze swojego jad艂ospisu. W przeciwie艅stwie do celiakii, alergia nie wymaga a偶 tak restrykcyjnego podej艣cia do diety przez ca艂e 偶ycie. Trzeba jednak uwa偶a膰, poniewa偶 zbagatelizowane uczulenie mo偶e skutkowa膰 nieprzyjemnymi objawami sk贸rnymi, zaburzeniami pracy uk艂adu pokarmowego i oddechowego, a nawet wstrz膮sem anafilaktycznym. Jedn膮 z odmian alergii, objawiaj膮c膮 si臋 wyst臋powaniem na sk贸rze rumienia i p臋cherzy, jest choroba Duhringa, nazywana potocznie sk贸rn膮 odmian膮 celiakii.
Niekt贸re osoby bole艣nie odczuwaj膮 za偶ywanie glutenu mimo braku alergii czy celiakii. Dolegliwo艣膰 ta, nazywana nadwra偶liwo艣ci膮 lub nietolerancj膮 na gluten, objawia si臋 m.in. b贸lami brzucha, g艂owy, uczuciem nieust臋puj膮cego zm臋czenia czy wzd臋ciami.

Jad艂ospis bezglutenowy

Nierzadko zdarza si臋, 偶e produkty z natury niezawieraj膮ce glutenu lub te oznaczone jako "gluten free" mimo wszystko takie nie s膮. Z uwagi na swoje korzystne w艂a艣ciwo艣ci (nadaje spr臋偶ysto艣膰 i elastyczno艣膰, ma zdolno艣膰 wi膮zania wody z t艂uszczami, jest doskona艂ym wype艂niaczem, stabilizatorem i no艣nikiem smaku) gluten jest masowo wykorzystywany w przemy艣le spo偶ywczym i mo偶na go znale藕膰 w produktach pozornie nie zwi膮zanych ze zbo偶ami, tj.: w臋dliny, kie艂basy i par贸wki, konserwy, mro偶onki, jogurty, sosy, s艂odycze, chipsy, gumy do 偶ucia, przyprawy, proszki do pieczenia, kolorowe alkohole. Cho膰 mo偶e wydawa膰 si臋 to uci膮偶liwe, osoby decyduj膮ce si臋 na diet臋 pozbawion膮 glutenu powinny bacznie zwraca膰 uwag臋 na sk艂ad wypisany na etykiecie. Ufa膰 mo偶na produktom oznaczanym licencjonowanym logo przekre艣lonego k艂osa. Na szcz臋艣cie korzystaj膮c z us艂ug diety z dowozem, nie trzeba sobie zaprz膮ta膰 tym g艂owy.
Catering dietetyczny zatrudnia profesjonalnych dietetyk贸w, kt贸rzy doskonale wiedz膮, kt贸re sk艂adniki mo偶na kupowa膰. Do produkt贸w dozwolonych na diecie bezglutenowej nale偶膮: zbo偶a i pseudo-zbo偶a bezglutenowe (gryka, ry偶, kukurydza, proso, amarantus, quinoa, tapioka, sorgo) wszystkie warzywa, owoce, naturalna kawa, czyste wysokoprocentowe alkohole, wino i cydr jab艂kowy, nieprzetworzone mi臋so, ryby, jaja, nieprzetworzone bia艂e i 偶贸艂te sery, mleka, jogurty naturalne, kefiry, mas艂o, margaryna, olej ro艣linny, oliwa z oliwek czy mi贸d.
Z wymienionych sk艂adnik贸w i powsta艂ych z nich posi艂k贸w, cateringi dietetyczne bez problemu komponuj膮 smaczne i zbilansowane jedzenie pude艂kowe w wersji gluten free.

Przyk艂adowe menu bezglutenowe - 2000 kcal

艢niadanie
Placuszki dyniowo-jab艂kowe z konfitur膮 bor贸wkow膮 i kremem waniliowym
II 艣niadanie
Carpaccio z buraczk贸w z humusem, kozim serem i dressingiem
Obiad
Indyk w sosie grzybowym, pieczone ziemniaki, zapiekana cukinia z jarmu偶em i mixem nasion
Podwieczorek
Krokiety z batata z warzywami
Kolacja
Sa艂atka z 艂ososiem, melonem, i granatem pesto pietruszkowo-bazyliowe z orzechami

Minusy diety bezglutenowej

Tak jak przy innych eliminacjach, dieta bezglutenowa (o ile niew艂a艣ciwie skomponowana) mo偶e nie艣膰 za sob膮 pewne utrudnienia:
Niedostateczna ilo艣膰 b艂onnika
Wy艂膮czenie z diety niekt贸rych kasz, pe艂noziarnistego pieczywa, p艂atk贸w zbo偶owych i zast膮pienie ich ry偶em, kukurydz膮, produktami jaglanymi, czy tapiok膮, mo偶e skutkowa膰 utrudnionym wypr贸偶nianiem. Win臋 za to ponosi niska ilo艣膰 w艂贸kna pokarmowego. Codzienne opieranie diety o te produkty to ryzyko niedostatecznego spo偶ycia b艂onnika (tj. <25g/dob臋). Na szcz臋艣cie catering dietetyczny dba o to by w diecie pojawia艂o si臋 du偶o warzyw, orzech贸w, pestek i nasion, a zamiast ry偶u bia艂ego stosowany b臋dzie raczej br膮zowy, kt贸re to kompensuj膮 potencjalne niedobory.
Podwy偶szony cukier we krwi
Problem wi膮偶e si臋 z wysokim indeksem glikemicznym (IG) kukurydzy, ry偶u, tapioki, prosa czy ziemniak贸w, kt贸re cz臋sto stanowi膮 podstaw臋 diety gluten free. Na szcz臋艣cie mo偶emy obni偶a膰 艂adunek glikemiczny potraw, zmniejszaj膮c ilo艣膰 w臋glowodan贸w i wzbogacaj膮c potrawy o 藕r贸d艂a bia艂ka (mi臋so, jaja, nabia艂, orzechy, nasiona ro艣lin str膮czkowych), t艂uszczu (oleje, orzechy, awokado, nasiona) oraz b艂onnika (warzywa, owoce).
Szybkie uczucie g艂odu
Jest to powi膮zane z ma艂膮 ilo艣ci膮 b艂onnika oraz wysokim indeksem glikemicznym potraw, kt贸re mog膮 powodowa膰 skoki insuliny i tym samym szybkie napady g艂odu. Odpowiednia ilo艣膰 bia艂ka, t艂uszczu oraz w艂贸kna pokarmowego, powinna zapobiega膰 szybkim wzrostom apetytu.

Dieta bezglutenowa, a odchudzanie

Wspomniane powy偶ej dolegliwo艣ci zdrowotne dotykaj膮 jedynie kliku procent populacji. Sk膮d jednak do艣膰 powszechna eliminacja glutenu w艣r贸d os贸b bez wyra藕nych wskaza艅 medycznych? Ze wzgl臋du na przymusowe zredukowanie ilo艣ci spo偶ywanych w臋glowodan贸w, osoby stosuj膮ce diet臋 bezglutenow膮 maj膮 tendencj臋 do gubienia kilogram贸w przez co catering bezglutenowy zyskuje na popularno艣ci tak偶e u os贸b zdrowych, chc膮cych pozby膰 si臋 paru centymetr贸w w obwodzie.
艢rodowisko dietetyczne i medyczne jest podzielone w kwestii ograniczania glutenu przez osoby zdrowe. Z jednej strony mamy takie autorytety jak australijski gastrolog Peter Gibson czy dr William Davis, kt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma na 艣wiecie cz艂owieka, kt贸ry po odstawieniu glutenu nie poczu艂by si臋 lepiej, zdrowiej i l偶ej. Z drugiej strony wielu dietetyk贸w traktuje eliminacj臋 glutenu jako kardynalny b艂膮d, kt贸ry mo偶e doprowadzi膰 do istotnych niedobor贸w sk艂adnik贸w od偶ywczych, w tym witamin, minera艂贸w czy cho膰by b艂onnika pokarmowego. Jedyn膮 drog膮 do sprawdzenia wydaje si臋 by膰 zam贸wienie cateringu bezglutenowego i sprawdzenie czy faktycznie po kilku tygodniach odczuwamy popraw臋 og贸lnego samopoczucia oraz czy wskaz贸wka na wadze cofa si臋 w lewo.
Ta dieta jest dla Ciebie?
Za艂贸偶 konto przed pierwszym zam贸wieniem i ciesz si臋 rabatami dla naszych najlepszych Klient贸w!
ZA艁脫呕 KONTO
Gwarancja najni偶szej ceny
Ceny na Cateromarket.pl s膮 takie same jak bezpo艣rednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, 偶e przep艂acisz.
Bezpiecze艅stwo zakup贸w
Dbamy o Twoj膮 prywatno艣膰 w sieci i o Twoje pieni膮dze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obs艂ugi p艂atno艣ci online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora p艂atno艣ci 鈥 PayU.