Pomoc dotycz膮ca has艂a
Podaj adres e-mail, kt贸ry zosta艂 u偶yty do za艂o偶enia Twojego konta w Cateromarket:
Je艣li podany adres e-mail () zosta艂 u偶yty do za艂o偶enia konta w Cateromarket, wys艂ali艣my w艂a艣nie wiadomo艣膰 z instrukcjami zmiany has艂a.

Dieta pude艂kowa dla diabetyka

Dieta pude艂kowa dla diabetyk贸w
Zasady 偶ywienia dla diabetyk贸w, cho膰 powsta艂y w ma艂o przyjemnych okoliczno艣ciach, s膮 powszechnie uwa偶ane za jeden ze zdrowszych modeli dietetycznych. Dlatego te zalecenia mog膮 by膰 spokojnie stosowane nawet w艣r贸d os贸b zdrowych, jako profilaktyka chor贸b cywilizacyjnych i spos贸b na szczuplejsz膮 sylwetk臋. Podstawowym aspektem w diecie cukrzycowej jest dbanie o w艂a艣ciw膮 ilo艣膰 spo偶ywanych w臋glowodan贸w. Niestety, jest to bardziej skomplikowane ni偶 mog艂oby si臋 wydawa膰, poniewa偶 samodzielne przygotowanie posi艂k贸w wymaga dog艂臋bnego zapoznania si臋 z takimi poj臋ciami jak "indeks glikemiczny", "艂adunek glikemiczny" oraz "wymienniki w臋glowodanowe". Ratunkiem dla os贸b, kt贸re nie maj膮 na to czasu lub ochoty s膮 cateringi dietetyczne, kt贸re wprowadzi艂y do swojej oferty diet臋 pude艂kow膮 w cukrzycy.

Cateringi dietetyczne oferuj膮ce diet臋 cukrzycow膮

Dla diabetyka
Wygodnadieta.pl
4.87
Niski indeks glikemiczny
Wygodnadieta.pl
4.87
Nie wiesz czy dieta Cukrzycowa jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomo偶e Ci podj膮膰 decyzj臋!
Niskoglikemiczna
LightDiet
4.89
Dla diabetyka
LightDiet
4.89
Zdrowa Energia Niskoglikemiczna
Dietific
4.96
Low IG
Fitness Catering
4.84
Dla cukrzyk贸w
Fitness Catering
4.84
Niski IG
Rukola
4.79
Diabetic
Schudnij ze smakiem
4.99
Montignaca
CateringDieta.pl
4.91
Senso
Fit-Catering
4.71
Cukrzycowa
Fit Przysta艅
4.51
Dla diabetyka
Dieta Premium
4.88
Niskoglikemiczna
Dieta Premium
4.88
Insulin Control 庐
Prze艂om w od偶ywianiu
4.89
Diabetic IO
Catering2Be
4.79
Diabetic
Catering2Be
4.79
Na zdrowie
Zdrowie i pude艂ka
4.99
Insulino-oporno艣膰
Kuku艂a Healthy Food
4.88
Low IG
Fit Cooker
5.00
Antycukrzycowa
Vita Diet
4.96
Cukrzycowa
Zdrowy Smak
4.75
Niskow臋glowodanowa
Fit food
4.08
Pozosta艂e diety
Diabetyk
Dietopozytywni
5.00
Low IG
Marago Fit
5.00
Low IG
Toscania fit
5.00
Low Carb Mix Box
Mixer in the Box
5.00
Z niskim IG
Smakoszewo
5.00
Dieta IG
Active Kitchen
5.00
Low IG
Mad Meals
4.99

Dieta dla cukrzyka - najwa偶niejsze informacje

Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca zawsze wi膮偶e si臋 z nieprawid艂owo艣ciami w zakresie wydzielania i/lub dzia艂ania insuliny w naszym organizmie. Geneza wyst臋powania schorze艅 cukrzycowych jest nie do ko艅ca rozpoznana, przyjmuje si臋 jednak, 偶e zasadnicz膮 rol臋 w tworzeniu choroby maj膮 czynniki genetyczne i 艣rodowiskowe. Najog贸lniej rzecz ujmuj膮c cukrzyca to zaburzenie gospodarki hormonalnej polegaj膮ce na niedoborze insuliny w organizmie, kt贸ry powoduje z kolei upo艣ledzenie przemiany glukozy, czyli g艂贸wnego 藕r贸d艂a energii. Obecnie okre艣la si臋 cukrzyc臋 mianem choroby cywilizacyjnej - w Polsce na cukrzyc臋 choruje oko艂o milion os贸b, z kt贸rych blisko 20% wymaga codziennego podawania insuliny.
Cukrzyca typu II to najcz臋stsza posta膰 tego schorzenia (dotyczy 80 - 90% wszystkich przypadk贸w) - to cukrzyca insulinoniezale偶na, nazywana r贸wnie偶 cukrzyc膮 wieku dojrza艂ego. Na cukrzyc臋 II typu choruj膮 g艂贸wnie doro艣li po 40. roku 偶ycia, u kt贸rych w wyniku czynnik贸w genetycznych oraz spo艂eczno - ustrojowych (m.in.: oty艂o艣膰, stany zapalne, marsko艣膰 w膮troby, nowotw贸r trzustki) dochodzi do zmniejszenia wra偶liwo艣ci tkanek na insulin臋 (insulinooporno艣膰), co z kolei powoduje nadprodukcj臋 insuliny oraz przekroczenie zdolno艣ci wydzielniczych trzustki. W efekcie dochodzi do uszkodzenia kom贸rek beta wysp trzustkowych, a co za tym idzie - zaburze艅 wydzielania insuliny (w zaawansowanych stanach choroby - zaprzestania jej wydzielania).
Cukrzyca typu I to choroba insulinozale偶na i pierwotna, nazywana cukrzyc膮 wieku m艂odzie艅czego (ujawnia si臋 najcz臋艣ciej w dzieci艅stwie lub okresie wczesnej m艂odo艣ci). W powstawaniu cukrzycy I typu istotn膮 rol臋 odgrywaj膮 czynniki genetyczne oraz nabyte mechanizmy immunologiczne - dochodzi do niedostatecznego wydzielania insuliny mimo zachowania normalnej wra偶liwo艣ci tkanek na ten hormon.
Cukrzyca ci臋偶arnych z kolei jest efektem wielu zmian hormonalnych, kt贸re zachodz膮 w organizmie kobiety podczas ci膮偶y i wymaga wzmo偶onej czujno艣ci lekarza prowadz膮cego ci膮偶臋 oraz szczeg贸艂owego monitorowania stanu zar贸wno matki, jak i dziecka. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w choroba i zwi膮zane z ni膮 zagro偶enia mijaj膮 samoistnie po porodzie. Noworodki matek obci膮偶onych cukrzyc膮 ci膮偶ow膮 mog膮 mie膰 wysok膮 wag臋 urodzeniow膮 (zw艂aszcza w przypadku niekontrolowanej cukrzycy) oraz obni偶on膮 odporno艣膰.

Indeks glikemiczny vs 艂adunek glikemiczny

呕eby wg艂臋bi膰 si臋 w zalecenia dla diety w cukrzycy, nale偶y pozna膰 dwa wa偶ne poj臋cia:
Indeks glikemiczny (IG) - to wska藕nik kt贸ry por贸wnuje szybko艣膰 wzrostu cukru we krwi po spo偶yciu danego produktu, w por贸wnaniu do przyj臋cia tej samej ilo艣ci czystej glukozy. Jest charakterystyczny dla ka偶dego produktu, a konkretne warto艣ci mo偶na znale藕膰 w aplikacjach i stronach internetowych. Im ni偶sza warto艣膰 wska藕nika, tym wolniejszy wzrost glukozy. Odwrotnie, im wy偶sze warto艣ci IG, tym szybszy skok cukru we krwi. IG dzieli si臋 na:
Im wi臋cej w臋glowodan贸w w produkcie, tym wy偶szy indeks glikemiczny.
艁adunek glikemiczny (艁G) - to wska藕nik oceniaj膮cy ilo艣膰 w臋glowodan贸w w posi艂ku. Opiera si臋 na warto艣ciach indeksu glikemicznego oraz na rozmiarze porcji. Jest precyzyjniejszym sposobem oceny posi艂k贸w, pod k膮tem reakcji w臋glowodanowej organizmu.
Niestety IG nie bierze pod uwag臋 ilo艣ci jedzonego produktu w posi艂ku. Spo偶ycie 100 g ugotowanej marchewki o wysokim IG, spowoduje wy偶szy wzrost cukru, ni偶 po jej 50 g. Poza tym w potrawie najcz臋艣ciej znajduj膮 si臋 dodatki, kt贸re spowalniaj膮 lub przyspieszaj膮 odpowied藕 gospodarki w臋glowodanowej. St膮d potrzeba okre艣lenia 艂adunku glikemicznego potraw.
呕eby obni偶y膰 艁G potrawy, nale偶y zmniejszy膰 porcje produkt贸w o wysokim IG, np. m膮ki pszennej, zwi臋kszaj膮c w przepisie ilo艣ci produkt贸w o niskim IG. Z praktycznego punktu widzenia, catering dietetyczny przygotowuj膮c posi艂ki ogranicza dodatki w臋glowodanowe (pieczywo, makarony, kasze), a zwi臋ksza poda偶 produkt贸w bia艂kowych (np. nabia艂, mi臋so, ryby), t艂uszczowych (orzechy, pestki, awokado, oleje) i warzyw.

Wymienniki w臋glowodanowe bez tajemnic

Podstawowym aspektem w cateringu dla diabetyk贸w jest dbanie o w艂a艣ciw膮 ilo艣膰 spo偶ywanych w臋glowodan贸w. 呕eby u艂atwi膰 ich wyliczanie, istnieje poj臋cie wymiennik贸w w臋glowodanowych (WW). S膮 one ustalane wzgl臋dem zapotrzebowania kalorycznego i na w臋glowodany. Po ich wyliczeniu, lekarz diabetolog ustala prawid艂ow膮 dawk臋 insuliny, podzielonej na pory dnia, kt贸ra metabolizuje spo偶ywane w臋glowodany.
1 WW = 10 g w臋glowodan贸w przyswajalnych
呕eby okre艣li膰 ilo艣膰 WW w posi艂ku, dietetyk w cateringu dietetycznym korzysta z tabel warto艣ci od偶ywczych produkt贸w. Niestety, przeliczanie tego wszystkie na w艂asn膮 r臋k臋 jest skomplikowane i trudne do wdro偶enia. Skutkiem cz臋sto jest kwasica ketonowa i konieczno艣膰 ponownej hospitalizacji, w celu wyr贸wnania odpowiedzi metabolicznej. 呕eby nie dopu艣ci膰 do tego scenariusza, warto zg艂osi膰 si臋 po pomoc i zam贸wi膰 diet臋 pude艂kow膮.
Catering dla cukrzyk贸w jest starannie opracowywany przez dietetyka, kt贸ry wylicza WW w posi艂kach i komponuje potrawy oparte o obni偶onym 艂adunku glikemicznym. Specjalista ma dost臋p do program贸w dietetycznych, kt贸re wyliczaj膮 wszystkie potrzebne parametry. Specjalnie przeszkoleni kucharze znaj膮 zasady technologii i obr贸bki 偶ywno艣ci, kt贸re obni偶aj膮 IG produkt贸w. Warto zwr贸ci膰 uwag臋, na to, 偶e chorzy na cukrzyc臋 to cz臋sto osoby schorowane, kt贸re ni膮 maj膮 si艂y na gotowanie, a tym bardziej na nauk臋 nowych zasad 偶ywienia. Ca艂odzienne menu z dostaw膮 do domu, to dla nich du偶e u艂atwienie.
Catering dietetyczny dla diabetyk贸w to przede wszystkim menu wytrawne, w kt贸rym sporadycznie pojawiaj膮 si臋 dania s艂odkie. Dieta opiera si臋 na produktach o niskim indeksie glikemicznym. W diecie dla cukrzyka (bez wzgl臋du na to, kt贸rego typu cukrzyca jest leczona!) powinny znajdowa膰 si臋 produkty zawieraj膮ce du偶e ilo艣ci b艂onnika. B艂onnik obni偶a bowiem st臋偶enie glukozy we krwi, zmniejsza wch艂anianie cholesterolu, a tak偶e usprawnia prac臋 jelit (zapobiega zaparciom wymiataj膮c z jelit nieczysto艣ci i toksyny) oraz skutecznie syci. Znajdziemy go m.in. w produktach wykonanych z m膮ki z pe艂nego przemia艂u (czyli w pe艂noziarnistym pieczywie i makaronach), p艂atkach 偶ytnich, ziarnach i pestkach (np. ziarnach s艂onecznika i pestkach dyni), siemieniu lnianym (zawiera a偶 27 gram b艂onnika na 100 gram produktu!) i ziarenkach chia, a tak偶e w owocach i warzywach.
Ponadto dieta pude艂kowa dla cukrzyk贸w zawiera: ryby i chude mi臋sa, chude wyroby mleczarskie, warzywa i owoce (te drugie w 艣ci艣le okre艣lonych ilo艣ciach, ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 cukr贸w prostych). Ciep艂e posi艂ki powinny by膰 przygotowywane poprzez zdrow膮 obr贸bk臋 termiczn膮: gotowane na parze, pieczone lub grillowane.

Przyk艂adowy jad艂ospis dla diabetyka

艢niadanie
Frittata z batatem i kurczakiem, 艣wie偶e warzywa i zielony sos ze 艣wie偶ych zi贸艂
II 艣niadanie
Sa艂atka z indykiem i warzywami z pieczon膮 brukselk膮 w sosie 偶urawinowo-chrzanowym
Obiad
Filet z halibuta z sosem pomara艅czowo-tymiankowym z dzikim ry偶em i sur贸wk膮 z kapusty kiszonej
Podwieczorek
Zupa z soczewicy z pe艂noziarnistymi grzankami
Kolacja
Pasta z pieczonych szparag贸w z pra偶onymi p艂atkami migda艂owymi z sa艂at膮 z rzodkiewki i pieczywem jaglanym z siemieniem lnianym

Powik艂ania po cukrzycy - dlaczego warto zam贸wi膰 catering dietetyczny

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest jako spos贸b 偶ywienia nie tylko diabetykom, ale r贸wnie偶 pacjentom z insulinooporno艣ci膮, kt贸ra nieleczona prowadzi w konsekwencji do cukrzycy typu II. To r贸wnie偶 艣wietna dieta pude艂kowa dla ka偶dego to chce schudn膮膰 lub zdrowo si臋 od偶ywia膰, poniewa偶 poprawia parametry metaboliczne organizmu.
Nie ka偶dy diabetyk musi przyjmowa膰 insulin臋. W przypadku 艂agodnej cukrzycy typu II, czasami wystarcza doustne leczenie farmakologiczne oraz zmiana trybu 偶ycia. Niestety osoby z zaawansowan膮 cukrzyca typu II oraz pacjenci z cukrzyc膮 typu I, musz膮 przyjmowa膰 insulin臋 do ko艅ca 偶ycia i stale kontrolowa膰 poziom glukozy we krwi. Cukrzyca niesie za sob膮 du偶e powik艂ania metaboliczne, w艣r贸d nich:
Niestety powa偶ne powik艂ania s膮 cz臋sto nie do cofni臋cia. Dlatego tak wa偶ne jest zastosowanie leczenia farmakologiczno jak najwcze艣niej po rozpoznaniu diabetologicznym. przy jednoczesnym wdro偶eniu dietoterapii. Dobrze dobrana dieta, a najbezpieczniej taka przygotowywana przez profesjonalny catering dietetyczny jest najlepszym 艣rodkiem zaradczym i najlepsz膮 profilaktyk膮 dla diabetyka.
Ta dieta jest dla Ciebie?
Za艂贸偶 konto przed pierwszym zam贸wieniem i ciesz si臋 rabatami dla naszych najlepszych Klient贸w!
ZA艁脫呕 KONTO
Gwarancja najni偶szej ceny
Ceny na Cateromarket.pl s膮 takie same jak bezpo艣rednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, 偶e przep艂acisz.
Bezpiecze艅stwo zakup贸w
Dbamy o Twoj膮 prywatno艣膰 w sieci i o Twoje pieni膮dze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obs艂ugi p艂atno艣ci online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora p艂atno艣ci 鈥 PayU.