DIETA PUDEŁKOWA niski IG

Dieta niski IG
Zasady żywienia dla osób z insulinoopornością, są powszechnie uważane za jeden ze zdrowszych modeli dietetycznych. Dlatego te zalecenia mogą być spokojnie stosowane nawet wśród osób zdrowych, jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych i sposób na szczuplejszą sylwetkę. Podstawowym aspektem w diecie z niskim indeksem glikemicznym jest dbanie o właściwą ilość spożywanych węglowodanów. Niestety, jest to bardziej skomplikowane niż mogłoby się wydawać, ponieważ samodzielne przygotowanie posiłków wymaga dogłębnego zapoznania się z takimi pojęciami jak "indeks glikemiczny", "ładunek glikemiczny" oraz "wymienniki węglowodanowe". Ratunkiem dla osób, które nie mają na to czasu lub ochoty są cateringi dietetyczne, które wprowadziły do swojej oferty dietę pudełkową w insulinooporności i cukrzycy.
Cateringi dietetyczne oferujące dietę odchudzającą
BistroBox
Niskie IG
BistroBox
4,91
od 83,00 zł /dzień
KUP TERAZ
BistroBox
Niski IG Wege + Ryba
BistroBox
4,91
od 84,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Nie wiesz czy dieta Standard jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Przełom w odżywianiu
LOW IG WEGETARIAŃSKA
Przełom w odżywianiu
4,86
od 94,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Przełom w odżywianiu
LOW IG
Przełom w odżywianiu
4,86
od 94,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Dla diabetyka
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta Premium
Niskoglikemiczna
Dieta Premium
4,83
od 70,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Niskie IG (bez białego cukru)
Mój Catering
4,88
od 89,50 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Niskie IG Wege z Rybami
Mój Catering
4,88
od 89,70 zł /dzień
KUP TERAZ
Mój Catering
Low Carb
Mój Catering
4,88
od 84,45 zł /dzień
KUP TERAZ
Wysmakowani
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Wysmakowani
4,86
od 85,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Niski indeks glikemiczny
Wygodnadieta.pl
4,85
od 69,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Wygodnadieta.pl
Dla diabetyka
Wygodnadieta.pl
4,85
od 69,90 zł /dzień
KUP TERAZ
UrbanFits
Niskie IG (bez białego cukru, miodu)
UrbanFits
4,98
od 56,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Rukola
Niski IG
Rukola
4,83
od 75,00 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Dla diabetyka
LightDiet
4,87
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
LightDiet
Niskoglikemiczna
LightDiet
4,87
od 67,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Jarmuż
Dieta na insulinooporność (niski IG)
Jarmuż
4,72
od 90,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Kuchnia Vikinga
Low IG
Kuchnia Vikinga
4,37
od 58,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Zielono Mi Catering
Cukrzyca typu 2
Zielono Mi Catering
4,79
od 81,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Zielono Mi Catering
Stan przedcukrzycowy
Zielono Mi Catering
4,79
od 81,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Zielono Mi Catering
Insulinooporność
Zielono Mi Catering
4,79
od 81,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Luxury Meals
NO LIMITS
Luxury Meals
4,4
od 39,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Luxury Meals
ROŚLINNA
Luxury Meals
4,4
od 39,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Luxury Meals
OGARNIJ HASHIMOTO
Luxury Meals
4,4
od 39,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Luxury Meals
SPORT PRO
Luxury Meals
4,4
od 39,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Fitness Catering
Intermittent fasting - Niski IG
Fitness Catering
4,72
od 65,99 zł /dzień
KUP TERAZ
Pozostałe diety
Zdrowy poziom cukru
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Optimal Niski IG (Diabetic)
OptimalFit
4,76
od 49,00 zł /dzień
Odczaruj insulinoopornośc K.Ludwiczak
Schudnij ze smakiem
4,93
od 97,00 zł /dzień
Odchudzająca
Eat Fit
4,29
od 49,00 zł /dzień

Dieta dla cukrzyka - najważniejsze informacje

Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca zawsze wiąże się z nieprawidłowościami w zakresie wydzielania i/lub działania insuliny w naszym organizmie. Geneza występowania schorzeń cukrzycowych jest nie do końca rozpoznana, przyjmuje się jednak, że zasadniczą rolę w tworzeniu choroby mają czynniki genetyczne i środowiskowe. Najogólniej rzecz ujmując cukrzyca to zaburzenie gospodarki hormonalnej polegające na niedoborze insuliny w organizmie, który powoduje z kolei upośledzenie przemiany glukozy, czyli głównego źródła energii. Obecnie określa się cukrzycę mianem choroby cywilizacyjnej - w Polsce na cukrzycę choruje około milion osób, z których blisko 20% wymaga codziennego podawania insuliny.

Cukrzyca typu II to najczęstsza postać tego schorzenia (dotyczy 80 - 90% wszystkich przypadków) - to cukrzyca insulinoniezależna, nazywana również cukrzycą wieku dojrzałego. Na cukrzycę II typu chorują głównie dorośli po 40. roku życia, u których w wyniku czynników genetycznych oraz społeczno - ustrojowych (m.in.: otyłość, stany zapalne, marskość wątroby, nowotwór trzustki) dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność), co z kolei powoduje nadprodukcję insuliny oraz przekroczenie zdolności wydzielniczych trzustki. W efekcie dochodzi do uszkodzenia komórek beta wysp trzustkowych, a co za tym idzie - zaburzeń wydzielania insuliny (w zaawansowanych stanach choroby - zaprzestania jej wydzielania).

Cukrzyca typu I to choroba insulinozależna i pierwotna, nazywana cukrzycą wieku młodzieńczego (ujawnia się najczęściej w dzieciństwie lub okresie wczesnej młodości). W powstawaniu cukrzycy I typu istotną rolę odgrywają czynniki genetyczne oraz nabyte mechanizmy immunologiczne - dochodzi do niedostatecznego wydzielania insuliny mimo zachowania normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon.

Cukrzyca ciężarnych z kolei jest efektem wielu zmian hormonalnych, które zachodzą w organizmie kobiety podczas ciąży i wymaga wzmożonej czujności lekarza prowadzącego ciążę oraz szczegółowego monitorowania stanu zarówno matki, jak i dziecka. W większości przypadków choroba i związane z nią zagrożenia mijają samoistnie po porodzie. Noworodki matek obciążonych cukrzycą ciążową mogą mieć wysoką wagę urodzeniową (zwłaszcza w przypadku niekontrolowanej cukrzycy) oraz obniżoną odporność.

Indeks glikemiczny vs ładunek glikemiczny

Żeby wgłębić się w zalecenia dla diety w cukrzycy, należy poznać dwa ważne pojęcia:

Indeks glikemiczny (IG) - to wskaźnik który porównuje szybkość wzrostu cukru we krwi po spożyciu danego produktu, w porównaniu do przyjęcia tej samej ilości czystej glukozy. Jest charakterystyczny dla każdego produktu, a konkretne wartości można znaleźć w aplikacjach i stronach internetowych. Im niższa wartość wskaźnika, tym wolniejszy wzrost glukozy. Odwrotnie, im wyższe wartości IG, tym szybszy skok cukru we krwi. IG dzieli się na:

  • niski: większość warzyw, nabiał, niektóre owoce, orzechy i nasiona, dziki ryż
  • średni: np.: bataty, niedojrzały banan, brązowy ryż, makaron razowy al dente, płatki owsiane czy otręby
  • wysoki: np.: cukier, syrop klonowy, pszenica, kukurydza, tapioka, rozgotowany makaron i ziemniaki, dojrzały banan

Im więcej węglowodanów w produkcie, tym wyższy indeks glikemiczny.

Ładunek glikemiczny (ŁG) - to wskaźnik oceniający ilość węglowodanów w posiłku. Opiera się na wartościach indeksu glikemicznego oraz na rozmiarze porcji. Jest precyzyjniejszym sposobem oceny posiłków, pod kątem reakcji węglowodanowej organizmu.

Niestety IG nie bierze pod uwagę ilości jedzonego produktu w posiłku. Spożycie 100 g ugotowanej marchewki o wysokim IG, spowoduje wyższy wzrost cukru, niż po jej 50 g. Poza tym w potrawie najczęściej znajdują się dodatki, które spowalniają lub przyspieszają odpowiedź gospodarki węglowodanowej. Stąd potrzeba określenia ładunku glikemicznego potraw.

Żeby obniżyć ŁG potrawy, należy zmniejszyć porcje produktów o wysokim IG, np. mąki pszennej, zwiększając w przepisie ilości produktów o niskim IG. Z praktycznego punktu widzenia, catering dietetyczny przygotowując posiłki ogranicza dodatki węglowodanowe (pieczywo, makarony, kasze), a zwiększa podaż produktów białkowych (np. nabiał, mięso, ryby), tłuszczowych (orzechy, pestki, awokado, oleje) i warzyw.

Wymienniki węglowodanowe bez tajemnic

Podstawowym aspektem w cateringu dla diabetyków jest dbanie o właściwą ilość spożywanych węglowodanów. Żeby ułatwić ich wyliczanie, istnieje pojęcie wymienników węglowodanowych (WW). Są one ustalane względem zapotrzebowania kalorycznego i na węglowodany. Po ich wyliczeniu, lekarz diabetolog ustala prawidłową dawkę insuliny, podzielonej na pory dnia, która metabolizuje spożywane węglowodany.

1 WW = 10 g węglowodanów przyswajalnych

Żeby określić ilość WW w posiłku, dietetyk w cateringu dietetycznym korzysta z tabel wartości odżywczych produktów. Niestety, przeliczanie tego wszystkie na własną rękę jest skomplikowane i trudne do wdrożenia. Skutkiem często jest kwasica ketonowa i konieczność ponownej hospitalizacji, w celu wyrównania odpowiedzi metabolicznej. Żeby nie dopuścić do tego scenariusza, warto zgłosić się po pomoc i zamówić dietę pudełkową.

Catering dla cukrzyków jest starannie opracowywany przez dietetyka, który wylicza WW w posiłkach i komponuje potrawy oparte o obniżonym ładunku glikemicznym. Specjalista ma dostęp do programów dietetycznych, które wyliczają wszystkie potrzebne parametry. Specjalnie przeszkoleni kucharze znają zasady technologii i obróbki żywności, które obniżają IG produktów. Warto zwrócić uwagę, na to, że chorzy na cukrzycę to często osoby schorowane, które nią mają siły na gotowanie, a tym bardziej na naukę nowych zasad żywienia. Całodzienne menu z dostawą do domu, to dla nich duże ułatwienie.

Catering dietetyczny dla diabetyków to przede wszystkim menu wytrawne, w którym sporadycznie pojawiają się dania słodkie. Dieta opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. W diecie dla cukrzyka (bez względu na to, którego typu cukrzyca jest leczona!) powinny znajdować się produkty zawierające duże ilości błonnika. Błonnik obniża bowiem stężenie glukozy we krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, a także usprawnia pracę jelit (zapobiega zaparciom wymiatając z jelit nieczystości i toksyny) oraz skutecznie syci. Znajdziemy go m.in. w produktach wykonanych z mąki z pełnego przemiału (czyli w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach), płatkach żytnich, ziarnach i pestkach (np. ziarnach słonecznika i pestkach dyni), siemieniu lnianym (zawiera aż 27 gram błonnika na 100 gram produktu!) i ziarenkach chia, a także w owocach i warzywach.

Ponadto dieta pudełkowa dla cukrzyków zawiera: ryby i chude mięsa, chude wyroby mleczarskie, warzywa i owoce (te drugie w ściśle określonych ilościach, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych). Ciepłe posiłki powinny być przygotowywane poprzez zdrową obróbkę termiczną: gotowane na parze, pieczone lub grillowane.

Przykładowy jadłospis dla diabetyka

Śniadanie
Frittata z batatem i kurczakiem, świeże warzywa i zielony sos ze świeżych ziół
II Śniadanie
Sałatka z indykiem i warzywami z pieczoną brukselką w sosie żurawinowo-chrzanowym
Obiad
Filet z halibuta z sosem pomarańczowo-tymiankowym z dzikim ryżem i surówką z kapusty kiszonej
Podwieczorek
Zupa z soczewicy z pełnoziarnistymi grzankami
Kolacja
Pasta z pieczonych szparagów z prażonymi płatkami migdałowymi z sałatą z rzodkiewki i pieczywem jaglanym z siemieniem lnianym

Powikłania po cukrzycy - dlaczego warto zamówić catering dietetyczny

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest jako sposób żywienia nie tylko diabetykom, ale również pacjentom z insulinoopornością, która nieleczona prowadzi w konsekwencji do cukrzycy typu II. To również świetna dieta pudełkowa dla każdego to chce schudnąć lub zdrowo się odżywiać, ponieważ poprawia parametry metaboliczne organizmu.

Nie każdy diabetyk musi przyjmować insulinę. W przypadku łagodnej cukrzycy typu II, czasami wystarcza doustne leczenie farmakologiczne oraz zmiana trybu życia. Niestety osoby z zaawansowaną cukrzyca typu II oraz pacjenci z cukrzycą typu I, muszą przyjmować insulinę do końca życia i stale kontrolować poziom glukozy we krwi. Cukrzyca niesie za sobą duże powikłania metaboliczne, wśród nich:

  • niewydolność nerek
  • utrata wzroku
  • stopa cukrzycowa, która nierzadko musi zakończyć się amputacją nogi
  • hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca naczyń, udar mózgu, zawał mięśnia sercowego
  • trudno gojące się rany
  • ciągłe infekcje
  • trądzik
  • permanentne zmęczenie i brak sił witalnych, niski poziom libido
  • pogorszenie koncentracji
  • stygmatyzacja społeczna

Niestety poważne powikłania są często nie do cofnięcia. Dlatego tak ważne jest zastosowanie leczenia farmakologiczno jak najwcześniej po rozpoznaniu diabetologicznym. przy jednoczesnym wdrożeniu dietoterapii. Dobrze dobrana dieta, a najbezpieczniej taka przygotowywana przez profesjonalny catering dietetyczny jest najlepszym środkiem zaradczym i najlepszą profilaktyką dla diabetyka.

Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.
Inne popularne diety