Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży i mam karmiących

Dieta dla kobiet w ciąży
Racjonalne i dobrze zbilansowane odżywianie stanowi podstawę do zachowania zdrowia i odpowiedniej kondycji fizycznej. Dostarczane w pokarmach składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany, związki mineralne czy witaminy, są niezbędne zarówno do regeneracji komórek organizmu, jak i do ich prawidłowej pracy. Pożywienie dostarcza energii, ale też materiału do budowy tkanek. Dlatego szczególnie ważna jest dobrze zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży – najlepiej gdy jest przygotowywana przez specjalistów z cateringu dietetycznego.
Powszechnym przekonaniem wielu przyszłych matek jest to, że skoro noszą w brzuchu drugi organizm, powinny jeść za dwie osoby. W rzeczywistości jest to myślenie błędne, które może prowadzić do znacznego wzrostu wagi i pojawienia się otyłości. W wielu przypadkach pozostaje ona już do końca życia. Nie wszystkie mamy zdają sobie sprawę, że nadmierne jedzenie czy przejadanie się może bardziej zaszkodzić maluchowi niż pomóc – zwłaszcza gdy głównym składnikiem diety są mało dietetyczne produkty. Konsekwencją takiej nieprzemyślanej „diety ciążowej” najczęściej jest noworodek z nadmiernie rozbudowaną tkanką tłuszczową i predyspozycjami do tycia przez cały jego okres wzrastania. Dlatego warto wiedzieć, co włączyć do codziennego jadłospisu, a czego bezwzględnie unikać, aby dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Cateringi dietetyczne oferujące dietę odchudzającą
Mój Catering
Lekkostrawny
Mój Catering
4,88
od 84,45 zł /dzień
KUP TERAZ
Love Catering
MAMA
Love Catering
4,95
od 89,73 zł /dzień
KUP TERAZ
Nie wiesz czy dieta Standard jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Dietykieta
Smyk
Dietykieta
4,86
od 60,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Fit Kuchnia Domowa
DIETA DO SZKOŁY
Fit Kuchnia Domowa
0,0
od 38,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Krewniacy Dieta
Mummy
Krewniacy Dieta
0,0
od 80,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Eat Fit
Fit mama
Eat Fit
4,29
od 65,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Be Diet Catering
BeDiet Mom2Be
Be Diet Catering
4,35
od 81,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Pozostałe diety
Wsparcie I trymestru
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Wsparcie II trymestru
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Wsparcie III trymestru
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień
Przygotowanie do ciąży
Herina
5,0
od 76,00 zł /dzień

Odpowiednia dieta dla kobiet w ciąży, czyli co powinna jeść przyszła mama?

Jedzenie za dwoje w okresie ciąży nie jest dobrym rozwiązaniem, co jednak nie oznacza, że przyszła mama nie powinna odżywiać się nieco inaczej. Organizm człowieka na każdym etapie życia potrzebuje innych składników – od niezbędnych do wzrostu i rozwoju tkanek w dzieciństwie, przez dostarczenie energii do codziennej aktywności w kwiecie życia, po wspomaganie procesów umysłowych w wieku seniora.

W tej sytuacji przyszłe mamy powinny dostarczać w pożywieniu zarówno składników potrzebnych ich organizmowi, jak i tych niezbędnych do budowy tkanek i prawidłowego rozwoju dziecka. Przede wszystkim jest niezbędne zwiększenie kaloryczności posiłków. Dlatego dieta pudełkowa dla kobiety w ciąży zmienia się w jej poszczególnych okresach.

Główne zasady diety ciążowej

W pierwszych 4-5 miesiącach ciąży stosuj następujące zasady:

  • stawiaj wyłącznie na świeże, nieprzetworzone produkty bez konserwantów, czyli takie, jakie przygotowuje dietetyczny catering dla ciężarnych,
  • unikaj suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi (za wyjątkiem kwasu foliowego),
  • ogranicz witaminę A (karoten) w posiłkach,
  • wyklucz z diety alkohol i używki.

W drugim okresie ciąży przygotuj się na:

  • zwiększenie ilości białka w pokarmach,
  • zwiększenie kaloryczności diety o około 700 kcal dziennie (u zdrowej kobiety wartość kaloryczna posiłków powinna wynosić około 3000 kcal),
  • zadbaniu o pokarmy bogate w żelazo, witaminę C i wapń.

Przez całe 9 miesięcy specjaliści będą przygotowywali dla Ciebie posiłki uwzględniające:

  • wszystkie grupy produktów spożywczych w proporcjach zgodnych z piramidą żywieniową,
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału (płatki owsiane, kasze, chleb pełnoziarnisty),
  • dobrej jakości produkty nabiałowe z bogatą zawartością białka oraz witamin B2 i B12 (kefir, mleko, jogurty, sery itp.),
  • produkty bogate w białko zwierzęce i żelazo oraz w kwasy omega-3 (m.in. ryby, drób),
  • surowe warzywa i owoce bogate w kwas foliowy i błonnik, ze szczególnym uwzględnieniem marchwi, pomidorów, brokułów, brukselki oraz natki pietruszki.

Dodatkowo sama musisz zadbać o odpowiedniej nawadnianie – minimum 2 litry wody mineralnej, zup warzywnych i mleka czy dozwolonych herbatek ziołowych dziennie.

Catering dla kobiet w ciąży opiera się na składnikach, które mają najkorzystniejszy wpływ na rozwój płodu. Dlatego w szczególnie oswój się z jedzeniem takich produktów jak: kapusta (wit. C i kwas foliowy), czerwona papryka (wit. C i beta-karoten), szpinak (wit. C, E, wapń i żelazo), płatki owsiane (wit. B6, żelazo, kwas foliowy), mleko (wapń, wit. D), chuda wołowina (wit. B12, cynk i żelazo), jaja (białko, żelazo, wit. B12). Inne składniki, które obowiązkowo powinny się znaleźć w diecie to ciecierzyca, czarna fasola, pełnoziarniste pieczywo, ryby, truskawki i sok pomarańczowy.

Jednak pamiętaj, w fit cateringach obowiązuje zasada: klient nasz pan. Jeśli jakikolwiek składnik Twojej diety Ci nie pasuje, poinformuj o tym dietetyka lub biuro obsługi klienta, po to, aby mógł on zostać wykluczony w kolejnych dostawach.

Jakie składniki pokarmowe należy dostarczać w ciąży?

Białko w ciąży

Białko to podstawowy materiał służący do budowy tkanek płodu i łożyska. Należy pamiętać, aby spożywać białko pełnowartościowe, czyli pochodzenia zwierzęcego. Białko zwierzęce jest również świetnych źródłem żelaza, co zapobiega anemii w ciąży.

Główne źródła białka pełnowartościowego to czerwone mięso, podroby, drób i jaja. Także komosa ryżowa zawiera aminogram właściwy dla białka pełnowartościowego, dlatego jest świetnym uzupełnieniem białka w diecie, kiedy ciężarna ma wstręt do mięsa.

Węglowodany podczas ciąży

Węglowodany powinny pochodzić głównie z warzyw i owoców, dzięki którym dostarczamy niezbędnych witamin i składników pokarmowych. Jeśli nie ma nietolerancji, można uzupełnić dietę o ryż i kasze takie jak: komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus.

Pamiętaj, że różnorodność to podstawa, dlatego sięgaj po wszystkie rodzaje warzyw: bakłażan, dynia, marchew, papryka, sałata lodowa, roszponka, cykoria, rukola, brokuły, cebula, ogórki, szpinak, jarmuż, brukselka, kapusta, seler naciowy, koper włoski, cukinia, kalarepa, buraki, rzodkiewki, japońska rzodkiew biała, szparagi, kalafior, kabaczek, pietruszka (korzeń), rzeżucha, szczypiorek, pomidory, ziemniaki, seler. Dzięki warzywom i owocom dostarczysz witaminy z grupy B oraz naturalne antyoksydanty: witaminę C i E.

Tłuszcz tez jest ważny!

Należy pamiętać, że mózg rozwijającego się płodu potrzebuje:

  • tłuszczów nasyconych (czyli pochodzenia zwierzęcego),
  • cholesterolu (tak, tak – cholesterolu!),
  • tłuszczów wielonienasyconych,
  • kwasów tłuszczowych EPA i DHA (omega 3).

Dlatego tak ważna jest zwiększona ilość (odpowiednich) tłuszczów w diecie kobiety ciężarnej. Ponadto, dzięki odpowiedniej ilości tłuszczu, mają szansę przyswoić się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a z cholesterolu syntezują się hormony steroidowe (np. testosteron, estrogeny), co zapewnia prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej.

Najlepsze źródła tłuszczów dla kobiet w ciąży to: tłuste mięso (wołowina, dziczyzna), masło (lub masło klarowane, jeśli jest nietolerancja na nabiał), oliwa z oliwek, smalec gęsi, olej kokosowy, awokado, jaja, tran, siemię lniane, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika.

Kwas foliowy

Kwas foliowy dobrze jest zacząć brać przynajmniej na pół roku przed planowaną ciążą. Jednak suplementacja kwasem foliowym wcale nie jest taka łatwa, ponieważ bardzo ważną informacją jest to, jaką formę powinna suplementować dana kobieta. Wszystko przez mutację MTHFR, która jak się okazuje jest coraz częściej wykrywana u kobiet starających się długo o dziecko lub po kilku poronieniach.

Wapń

Wydaje się, że jedząc produkty mleczne bez problemu jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiednią ilość wapnia. Jednak obecnie nabiał dostępny w sklepie jest tak bardzo przetworzony, że trudno jest tam znaleźć odpowiednie ilości składników pokarmowych. Poza tym nabiał jest jednym z silniejszych alergenów i okazuje się, że wiele ciężarnych niezbyt dobrze go toleruje. Alternatywnymi źródłami wapnia są zielone liściaste warzywa (szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, endywia, sałata lodowa), a także sezam, mak i sardynki. W przypadku dużych niedoborów wapnia można też suplementować sproszkowane skorupki jajek.

Czego nie powinna zawierać dieta dla przyszłej mamy?

Odżywianie w ciąży wiąże się z odpowiedzialnością wobec rozwijającego się dziecka. Oznacza to, że przyszła mama nie tylko powinna dostarczać maluchowi potrzebnych substancji, ale też unikać tych, które mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Do takich z pewnością zaliczają się alkohol, papierosy i pozostałe używki. Inne niewskazane produkty to spożywane w nadmiarze: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, lody i ciasta oraz wątróbka (szczególnie w pierwszym okresie ciąży, gdyż zawiera dużo witaminy A).

Całkowicie należy wykluczyć z diety:

  • surowe mięso i ryby (mogą zawierać pasożyty oraz drobnoustroje powodujące toksoplazmozę),
  • surowe jaja (ryzyko zakażenia salmonellą),
  • sery pleśniowe i niepasteryzowane mleko (spożywanie takich produktów może wywołać listeriozę, która jest bardzo niebezpieczna dla płodu),
  • kawę lub inne produkty z kofeiną (kofeina przenika przez łożysko do płodu i niekorzystnie wpływa na jego rozwój),
  • ryby o najwyższym poziomie rtęci – miecznik, makrela, rekin, tuńczyk.

Ważnym wskaźnikiem, który podpowiada jak komponować posiłki, jest sam organizm kobiety w ciąży. Przykładowo zalecane spożywanie na surowo warzyw i owoców wiąże się z dostarczaniem sporych ilości błonnika. Może on być powodem zaparć, zgagi i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie należy też odwoływać się do różnych podwórkowych przekonań, które nakazują unikanie wybranych produktów, w tym np. mleka czy cukru. Do rozwoju dziecka jest niezbędny każdy składnik, dlatego właściwa dieta powinna zawierać je wszystkie, tylko w odpowiednich ilościach.

Ile powinnam przytyć podczas ciąży?

To zależy od tego, czy Twoja waga była prawidłowa przed zajściem w ciążę. Optymalne wartości przyrostu masy ciała wg Institute of Medicine w USA to:

BMI przed zajściem w ciążęI trymestrII i III trymestrZalecany przyrost masy ciała
mniej niż 18,5 – niedowaga2,3 kg0,5 kg/tydzień13-18 kg
18,5-24,9 – prawidłowa waga1,6 kg0,4 kg/tydzień11-16 kg
25-29,9 – nadwaga1 kg0,3 kg/tydzień0,7-11,5 kg
więcej niż 30 – otyłość1 kg0,3 kg/tydzieńnie więcej niż 6 kg

Jeżeli zaszłaś w ciążę mając już parę nadprogramowych kilogramów, to naprawdę warto uważać na to co się je i stale kontrolować, czy przyrost wagi nie jest zbyt duży.

Dieta dla matki karmiącej, czyli co jeść po porodzie?

Odżywianie w ciąży ma dostarczać maluchowi składników, dzięki którym nie tylko zbudują się tkanki jego organizmu, ale też prawidłowo rozwiną wszystkie funkcje. Dlatego tak ważne są żelazo i kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie się funkcji układu nerwowego. Jego niedobór może spowodować wady cewy nerwowej u płodu. Po porodzie zmienia się zapotrzebowanie na niektóre składniki, dlatego też dietetyk musi przekształcić codzienny jadłospis dla karmiącej matki.

Dieta mamy karmiącej piersią, podobnie jak odżywianie w ciąży, powinna być bardziej kaloryczna od standardowego menu. Zaleca się zwiększenie wartości energetycznej posiłków o około 500 kalorii. Ich zadaniem jest nie tylko zadbanie o kondycję organizmu oraz jego zregenerowanie po ciąży i porodzie, ale też stymulacja produkcji mleka. W przeszłości karmiącym mamom zalecano picie bawarki, która miała działanie mlekopędne. Dziś istnieją różne szkoły, od urozmaiconej diety w rozsądnych proporcjach po jedzenie wybiórcze.

Składniki menu dla matki karmiącej

Do produktów, które catering dietetyczny uwzględnia w diecie pudełkowej dla mamy karmiącej z pewnością można zaliczyć:

  • produkty zbożowe i mączne: makaron, ryż, ziemniaki, białe pieczywo (w dalszym etapie również ciemne), naleśniki,
  • warzywa i owoce: marchew, buraki, pietruszka z nacią, seler, jabłka, gruszki, banany (w dalszym etapie brzoskwinie i nektarynki),
  • nabiał: półtłusty twaróg, śmietana, serki waniliowe, jogurty naturalne i owocowe z wymienionymi wyżej owocami,
  • mięso drobiowe, tłuste i morskie ryby,
  • tłuszcze roślinne,
  • przyprawy ziołowe, w szczególności majeranek, bazylia, tymianek, a także sól i pieprz.

Przewidziane są także miłe niespodzianki w postaci deserów, w tym lekkich ciast biszkoptowych, dietetycznych serników, budyniów i galaretek. Istotne jest też unikanie ostrych przypraw, produktów wysokoprzetworzonych oraz picie 3 l płynów dziennie. Dieta dla matki karmiącej będzie stopniowo wzbogacana o kolejne składniki z jednoczesnym obserwowaniem reakcji organizmu dziecka.

Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej

Śniadanie
Ziołowy twarożek z siemieniem lnianym i orzechami, masło bazyliowe, pieczywo
II Śniadanie
Biszkopt kokosowo-jaglany z galaretką mango
Obiad
Indyk w sosie ziołowym, pieczone ziemniaczki, grillowane warzywa w ziołach
Podwieczorek
Krem waniliowy z mascarpone z musem malinowo-limonkowym i truflami z daktyli i karobu
Kolacja
Sałatka z pieczonym łososiem jurajskim, melonem i granatem z komosą ryżową

Dieta dla kobiet w ciąży i mam karmiących w cateringu dietetycznym

Układanie racjonalnej i zdrowej diety dla kobiet w ciąży czy diety dla mamy karmiącej piersią nie należy do łatwych. Troska o zdrowie malucha jest priorytetem, dlatego zarówno przyszłe mamy, jak i te, które już doczekały się potomka, chcą im zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju. Pomocą w tym zadaniu jest catering pudełkowy z dostawą do domu.

Posiłki z dowozem pod wskazany adres są przygotowywane przez wykwalifikowanych kucharzy i komponowane z udziałem profesjonalnych dietetyków. Do wyboru są różne style odżywiania, dzięki czemu przyszła lub obecna mama może wybrać dopasowane do jej gustu rozwiązanie. Dania z dowozem to również wygoda i wyeliminowanie problemu komponowania jadłospisów i dokonywania często złożonych zakupów, zwłaszcza gdy tata dziecka jest cały dzień poza domem.

Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.
Inne popularne diety