DIETA PUDEŁKOWA FODMAP

Dieta fodmap
Dieta FODMAP została stworzona przez grupę naukowców z australijskiego Monash University jako lek w celu łagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego ( z ang. IBS, Irritable Bowel Syndrome). Coraz częściej możemy znaleźć ją w ofercie cateringów dietetycznych, ponieważ IBS to choroba, która dotyka sporą część współczesnego społeczeństwa.
Cateringi dietetyczne oferujące dietę odchudzającą
Mój Catering
Keto (do 5% Węglowodanów)
Mój Catering
4,88
od 39,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Kuchnia Vikinga
FODMAP
Kuchnia Vikinga
4,37
od 59,90 zł /dzień
KUP TERAZ
Nie wiesz czy dieta Standard jest odpowiednia dla Ciebie?
Nasz poradnik pomoże Ci podjąć decyzję!
Luxury Meals
BEZ GLUTENU I LAKTOZY - LOW FODMAP
Luxury Meals
4,4
od 39,65 zł /dzień
KUP TERAZ
Dieta od Serca
Low FODMAP
Dieta od Serca
4,87
od 86,00 zł /dzień
KUP TERAZ
Diatta
FODMAP
Diatta
4,98
od 66,60 zł /dzień
KUP TERAZ
Pozostałe diety
Low FODMAP
Smart Diet
4,1
od 78,00 zł /dzień

FODMAP, czyli uwaga na węglowodany ?

Mówiąc o diecie FODMAP warto na początku wyjaśnić co oznacza samo sformułowanie „fodmap”, ponieważ pod tym skrótem kryje się cała filozofia diety. Otóż z diety pudełkowej osoby chorej należy wyeliminować Fermentujące Oligo-, Di i Monosacharydy oraz Alkohole Polihydroksylowe, czyli łatwo fermentujące węglowodany i alkohole polihydroksylowe. Zalicz się do nich:

  • fruktozę (znajduje się m.in. w miodzie, syropie z agawy, większości owoców pestkowych)
  • laktozę (mleko ssaków)
  • fruktany (zboża - pszenica, jęczmień, żyto; czosnek, cebula, warzywa kapustne, rośliny strączkowe)
  • alkohole polihydroksylowe (ksylitol, erytrol, mannitol, malitol, sorbitol)

Jest to grupa węglowodanów, które charakteryzują się wysokim ciśnieniem osmotycznym, słabą wchłanialnością oraz dużą zdolnością do fermentacji. Dzięki temu są one idealną pożywka dla bakterii znajdujących się w jelicie grubym. W efekcie, w naszych jelitach produkowany jest dwutlenek węgla i metan, co może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć, a także naprzemiennie – biegunki i zatwardzenia. Sprowadza się to tego, że spożycie wyżej wymienionych cukrów może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Wówczas wszystkim chorym zaleca się wprowadzenie diety o niskiej zawartości FODMAP (tzw. low fodmap).

Dieta Fodmap w praktyce

Twórcy diety podkreślają, że nie należy stosować jej przez całe życie. Tak naprawdę jej celem jest sprawdzenie indywidualnej tolerancji organizmu na produkty zawierające FODMAP. Dlatego składa się ona z dwóch etapów.

  • Etap 1 (czas trwania 6-8 tygodni): eliminacja produktów bogatych w fodmap (dieta low fodmap)
  • Etap 2 (indywidualny czas trwania): stopniowe rozszerzanie diety o produkty zawierające FODMAP w zależności od indywidualnej tolerancji organizmu.

Dieta low FODMAP w pierwszym etapie wymaga od nas wyeliminowania produktów obfitujących w FODMAP. Przykładami takich produktów są być wybrane warzywa i owoce (m.in. cebula, czosnek, koper włoski, karczochy, brokuły, jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie), mleko skondensowane, ser twarogowy, nasiona roślin strączkowych, orzechy nerkowca i pistacje, zboża, syrop z agawy, miód czy syrop glukozowo-fruktozowy. Bardzo ważne jest przy tym dokładne zapoznanie się z etykietą danego produktu, aby sprawdzić czy nie jest on źródłem, np. słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego. A co zaliczamy do produktów, które zawierają niewielką ilość FODMAP i mogą pojawić się w jadłospisie stosowanym w pierwszych 6-8 tygodniach?

Wybrane produkty o niskiej zawartości FODMAP to:

  • wybrane warzywa, takie jak: papryka, ogórki, pomidory, seler, korzeniowy i naciowy, bakłażan, dynia, marchewka, cukinia, rzodkiewka, rzepa, sałata, jarmuż, rukola, oliwki
  • bulwy (bataty, ziemniaki)
  • owoce leśne (takie jak truskawki, maliny, jagody), owoce cytrusowe (melon, kiwi, banany, pomarańcza, mandarynka, cytryna, limonka, marakuja, ananas, pitaja)
  • tofu
  • mięso, ryby, owoce morza
  • część nabiału (sery dojrzewające i podpuszczkowe, takie jak: sery żółte, parmezan, cheddar, camembert, feta, mozzarella)
  • jajka
  • zboża i pseudo-zboża bezglutenowe (ryż, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, kukurydza, tapioka, płatki owsiane)
  • orzechy włoskie, ziemne, pekan, piniowe, makadamia, migdały
  • nasiona sezamu i słonecznika, pestki dyni
  • słodziki (cukier, stewia, syrop klonowy)

Poniższe przykładowe menu pochodzi z cateringu dietetycznego w oparciu o dietę 2000 kcal. Orientacyjny rozkład makroskładników: białka (15-20%), węglowodany (50-60%), tłuszcze (25-30%).

Low fodmap - przykładowy jadłospis

Śniadanie
Hummus paprykowy z warzywami
II Śniadanie
Smoothie cytrusowe na mleku kokosowym bez laktozy
Obiad
Puree z batatów z gulaszem z dzika z warzywami
Podwieczorek
Dietetyczne brownie bez glutenu z domową konfiturą
Kolacja
Tarta z tuńczykiem
Dieta low FODMAP może pomóc w złagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości jakie towarzyszą wszystkim chorym na zespół jelita drażliwego, czyli przede wszystkim wstydliwych wzdęć i biegunek. Dla niektórych osób pierwszy etap stosowania low fodmap może okazać się ciężki, ponieważ fodmap - jak każda dieta eliminacyjna - zakłada wykluczenie dość sporej ilości produktów, które z całą pewnością były powszechnie stosowane w naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, że jest to okres przejściowy i w miarę indywidualnej tolerancji, low FODMAP może zostać rozszerzona o produkty niezalecane na początku jej stosowania.

Dieta fodmap - catering

Przyczyny powstawania zespołu jelita nadwrażliwego (IBS) nie zostały do końca poznane. Przypuszcza się jednak, że dużą rolę może odgrywać tu stres lub przetworzona żywność, którą jesteśmy otoczeni. Dlatego IBS diagnozuje się u coraz większej liczby osób. Związane może być to ze współczesnym stylem życia, który niejednokrotnie wiąże się z wieloma sytuacjami stresowymi i szybkim tempem życia. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na dietę FODMAP, pojawia się ona w ofercie wybranych cateringów dietetycznych. Nie jest jednak tak popularna jak chociażby dieta wegetariańska, bezglutenowa, bezlaktozowa czy paleo. Jeśli patrząc na restrykcje jakie pojawiają się na pierwszym etapie stosowania diety, wydaje nam się, że może być ona monotonna i niesmaczna to jesteśmy w błędzie. Cateringi dietetyczne, w których pojawia się tego typu dieta mogą zaoferować nam, między innymi: różnego rodzaju zupy (np. krem z dyni na bazie mleczka kokosowego), jaglanki (np. na mleku kokosowym), omlety owsiane z dodatkiem owoców, pasty jajeczne z różnymi dodatkami (np. kiełkami, rybą), domowy kisiel owocowy, różnorodne sałatki (np. z dodatkiem nasion sezamu, oliwkami, warzywami). Wybierając profesjonalny catering dietetyczny, wybieramy nie tylko zdrowe, ale także zróżnicowane i zbilansowane menu, pełne nietuzinkowych składników i połączeń smakowych, których sami nie mielibyśmy czasu przygotować w domu.
Ta dieta jest dla Ciebie?
Załóż konto przed pierwszym zamówieniem i ciesz się rabatami dla naszych najlepszych Klientów!
Gwarancja najniższej ceny
Ceny na Cateromarket.pl są takie same jak bezpośrednio na stronie cateringu. Nie ma obawy, że przepłacisz.
Bezpieczeństwo zakupów
Dbamy o Twoją prywatność w sieci i o Twoje pieniądze, dlatego chronimy Twoje dane osobowe. Do obsługi płatności online korzystamy z najbezpieczniejszego operatora płatności — PayU.
Inne popularne diety