Właściwe odżywianie w uprawianiu sportu
Po pierwsze energia
Zapotrzebowanie na węglowodany - glukoza paliwem dla komórek
Zapotrzebowanie na białko
Właściwe nawodnienie
Ile spożywać posiłków?
Jak dopasować posiłki do treningów?
Trening w harmonogramie sportowca to często najważniejszy punkt dnia. To względem niego ustalane są pory jedzenia i rodzaje potraw. Staraj się zjeść większy posiłek ok. 2-3 godziny przed planowanym wysiłkiem. W nim powinny znaleźć się węglowodany złożone, źródło białka, dodatek tłuszczu i warzyw lub owocu. Tak skomponowany dostarcza wolno-uwalniającej się glukozy, a wystarczający odstęp między jedzeniem a treningiem, nie spowoduje bólu brzucha podczas wysiłku.
Potreningowa przekąska ma za zadanie szybko uzupełnić straty glukozy i glikogenu mięśniowego. W tym celu możesz napić się rozcieńczonego soku owocowego, zjeść owoc, lub specjalne produkty dedykowane sportowcom jak żele, czy batoniki. Po godzinie od treningu, przewód pokarmowy będzie gotowy na przyjęcie większego posiłku, składającego się z węglowodanów złożonych, chudego białka i niewielkiego dodatku tłuszczu.