Pescowegetarianizm, czyli trochę wege, a trochę nie
Dieta wegetariańska z rybami, podobnie jak najbardziej popularna postać wegetarianizmu (laktoowowegetarianizm) wyklucza mięsa białe (drób) i czerwone (m.in.: wieprzowina, wołowina, dziczyzna) oraz ich przetwory, przy jednoczesnym dopuszczeniu produktów odzwierzęcych takich jak mleko i przetwory mleczne, jaja oraz miód. Dopuszczone są natomiast ryby i - o czym nie wolno zapominać - smaczne i odżywcze owoce morza (np. krewetki, ośmiornice, kalmary). Dieta wegetariańska z rybami doczekała się nawet swojej nazwy - określana jest jako „pescowegetariańska” od łacińskiego słowa „pesco”, czyli ryba. Innym, choć rzadziej stosowanym określeniem tej diety jest „ichtiwegetarianizm”.
Decyzja o przejściu na pescowegetarianizm może być etapem przejściowym, przed wprowadzeniem w życie menu zarówno bez mięsa jak i ryb. Może być też planem na dłuższy okres czasu i pewnego rodzaju kompromisem jeśli nie chcemy jeść mięsa, ale nie wyobrażamy sobie diety bez ryb.
Zalety cateringu pescowegetariańskiego
Dieta wegetariańska z rybami - przykładowy jadłospis
W związku z tym, że w diecie pescowegetariańskiej to ryby stanowią najważniejsze i najcenniejsze źródło białka zwierzęcego, catering dietetyczny zawsze dokłada największych starań aby w diecie znajdowały się posiłki z rybami, które będą nie tylko smaczne i różnorodne, ale także jak najbardziej wartościowe. Dlatego też w swoim cateringu znajdziesz ryby, które mają najwięcej składników odżywczych.
Do ryb o najwyższej zawartości białka (ilość została podana w przeliczeniu na 100 g części jadalnych) należą:
- halibut (20,1 g);
- łosoś jurajski (19,9 g);
- sandacz i pstrąg (19,2 g);
- szczupak i okoń (18.4 g);
- karp (18 g);
- dorsz (17.7 g).
Z kolei najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są następujące gatunki ryb (ilość została podana w przeliczeniu na 100 g):
- łosoś (4 g);
- pstrąg tęczowy (2,7 g);
- makrela (2,3 g);
- węgorz (1,9 g);
- śledź (1,7 g);
- sardynka (1,4 g)
- tuńczyk (1,2 g)
Catering pescowegetariański - podsumowanie
Dieta wegetariańska z rybami, z racji rosnącego zainteresowania ze strony naszego coraz bardziej świadomego społeczeństwa, pojawia się ofercie coraz większej liczby cateringów dietetycznych. Profesjonalni kucharze i dietetycy dbają o to aby posiłki rybne były bardzo urozmaicone, a sama dieta zdrowa, smaczna i pełna energii. Przy wyborze diety, należy zwrócić uwagę, że każda firma cateringowa może mieć swoje unikalne nazewnictwo dla tej diety. Z tego powodu dieta pescowegetariańska pojawia się w porównywarce Cateromarket do zamówienia pod różnymi nazwami. I choć cały czas mówimy o tym samym wariancie, to możliwe nazwy to: pesco, vege + fish, wege + ryby, wegetariańska + ryba czy po prostu dieta wegetariańska z rybami.
Na koniec warto dodać, że pozostawiając w jadłospisie ryby, trzeba pamiętać o tym, że aby zachowały one wysoką wartość odżywczą niezbędna jest właściwa obróbka. Catering dietetyczny niemal zawsze serwuje ryby w formie gotowanej na parze, duszonej lub pieczonej. W przeciwnym razie, gdyby zostały wprowadzone do jadłospisu pod postacią, np. ryby smażonej w panierce, paluszków rybnych stają się równocześnie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych czy tłuszczów trans i zaburzają bilans kaloryczny. W końcu zamawiamy posiłki dietetyczne nie bez kozery.