Czym jest dieta zupowa?
Dieta zupowa jest sposobem odżywania opartym na jedzeniu odżywczych zup. Coraz więcej osób przekonuje się do tzw. soupingu, ponieważ na diecie zupowej nie odczuwa głodu, i to pomimo deficytu kalorycznego. Z racji tego, że jemy tylko smaczne zupy, należy spożywać je dziennie w nie mniejszej liczbie niż 5 porcji. W ten sposób przez cały dzień jesteśmy syci. Zupy, jeśli są odpowiednio przygotowane, poprawiają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i w konsekwencji doprowadzają do polepszenia stanu zdrowia i utraty wagi. Efekty diety zupowej potrafią być naprawdę imponujące i co ważne, zwłaszcza dla niecierpliwych – błyskawiczne. W pierwszym tygodniu można schudnąć nawet kilka kilogramów. Gdy mamy dużą nadwyżkę wagi, pierwsze szybkie efekty powinny zachęcić nas do kontynuowania diety, aż do momentu osiągnięcia założonego na początku planu. Oczywiście, to ile zrzucimy zależne jest od naszej wagi wyjściowej. Jednak bez względu czy chodzi nam o 5 kg czy o 40 kg, możemy śmiało stosować tego typu rozwiązanie. Dieta zupowa powinna zainteresować również osoby z chorobami gardła, z problemami żołądkowymi oraz osoby noszące aparat ortodontyczny, cierpiące na afty czy odbywające leczenie protetyczne. Z kolei przeciwwskazaniami do jej stosowania są: choroby związane z tarczycą oraz ciąża.
Podczas diety ważne jest, aby jedzone zupy nie były monotonne, bo za ich pomocą musimy dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Ma to szczególne znaczenie, gdy stosujemy ją przez dłuższy czas. Diety zupowe mogą być jedno- lub dwudniowe – to tak zwany szybki detoks zupowy, który możemy zastosować po większym przejedzeniu, na przykład po świętach czy urlopie, a mogą trwać miesiącami. Po osiągnięciu wymarzonej wagi nastaje etap stabilizacji, polegający na powolnym wprowadzaniu do dziennego menu dań stałych. Dzięki temu organizm ma czas, by przyzwyczaić się do nowej sytuacji i nie doprowadzić do efektu jo-jo.
Zasady diety zupowej
Sekret dobrej zupy
Ugotowana zupa nie może być zbyt gęsta ani za wodnista. Przyjmuje się, że połowa to składniki stałe, a połowa płyn. Kolejna istotna sprawa - gotowanie zup od podstaw. Nie wyręczamy się gotowymi bulionami, kostkami rosołowymi ani nie stosujemy przypraw-gotowców typu maggi. Cały smak czerpiemy z warzyw i esencjonalnych ziół powoli , przez kilka godzin tworząc aromatyczny bulion. Ze względu na to, że jest to proces bardzo czasochłonny, catering nie musi gotować bulionu codziennie. Wystarczy przygotować duży gar wywaru, podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić. Nie wpływa to negatywnie ani na smak posiłków ani na poziom składników i wartości odżywczych. Dzięki temu, catering dietetyczny w szybki sposób ma lwią część pracy wykonaną na kilka dni do przodu. Ponadto warzywa w zupie nie powinny być gotowane do miękkości, najlepiej zostawić je półtwarde (al dente).
Obsługując klientów z zamówieniami dłuższymi niż 1 dzień, catering dietetyczny musi przygotować aż kilkanaście różnych posiłków/zup aby nikomu ich jedzenie się nie znudziło. Monotonia jest bowiem największym wrogiem zarówno zdrowego odżywiania jak i diety zupowej. Rano najlepiej jest zjadać bardziej sycące zupy (np. krupnik z indykiem), które zapewnią naszemu organizmowi większą dawkę kalorii, a na wieczór zostawiajmy wersje lżejsze (np. krem z zielonego groszku. Catering, poprzez dokładanie do zupy kasz, makaronów lub ryżu wzbogaca ją w węglowodany złożone. Z kolei chude mięso, ryby i rośliny strączkowe zapewniają podaż białka. W okresie jesiennym i zimowym warto korzystać z rozgrzewających przypraw, takich jak: chilli, cynamon, imbir, kolendra czy pieprz cayenne. Dobra dieta pudełkowa, nawet jeśli jest to specyficzna dieta zupowa, nie może się obyć także bez tłuszczu, który w każdej diecie jest niezbędny. Oczywiście mowa tu o dobrej jakości oliwie z oliwek bądź łyżeczce masła. Dodanie do zupy łyżki oliwy nie tylko podnosi jej wartość energetyczną, ale także zwiększa walory smakowe.
Dobrym pomysłem stosowanym przez najlepsze cateringi jest także dodawanie do zup pestek, np. słonecznika czy dyni oraz orzechów. To źródło witamin z grupy B i nienasyconych kwasów omega. Najlepiej dodawać je już do zupy na talerzu, czyli przed samym spożyciem. Podobnie sprawa przedstawia się z solą. Nie stosujmy jej podczas przyrządzania posiłku. Ilość użytych warzyw, a do tego szeroka gama ziół suszonych i świeżych jakich możemy użyć sprawia, że sól w zupie albo w ogóle nie jest potrzebna, albo w bardzo małej ilości. Zupa potrafi być naprawdę zdrowa dla ciała, ale pod pewnymi warunkami, czyli: gotowana jest od podstaw, nie używamy do jej przygotowania kostek ani żadnych wspomagaczy smaku oraz zapominamy o zasmażce i tłustej śmietanie.
Zalety i wady diet zupowych
Odpowiednio zaplanowana dieta zupowa zbiera pozytywne opinie wśród osób, które z niej korzystają oraz staje się coraz popularniejsza jako zdrowy program dietetyczny. Wynika to między innymi z faktu, że zupa to tradycyjna polska potrawa. Wiele osób ma obawy przed próbowaniem czegoś nowego. Słysząc o dietach opartych na kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej nie podejmujemy się nawet ich przygotowania, bo składniki potrzebne do przygotowania dań są dla nas nowe, nieznane i często też trudno dostępne. A zupa jest tym co dobrze znamy i jest rozwiązaniem na każdą kieszeń. Produkty potrzebne do jej ugotowania kupimy w sklepach lub na targowiskach w każdej, nawet najmniejszej, miejscowości. Co więcej, jest prosta w przygotowaniu, a ilość dostępnych przepisów na dietę zupową jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie. Catering dietetyczny dba o różnorodność i o to aby smaki szybko nam się nie znudziły. To daje wiele możliwości, a brak monotonności sprawia, że łatwiej jest nam wytrwać na diecie. Kolejny plus jest taki, że zupy w szklanych i szczelnie zamkniętych słoikach możemy ze sobą wszędzie wziąć bez obawy, że posiłki nam się rozleją czy zgniją.
Jednym z najczęściej słyszanych zarzutów jest ten skierowany na czasochłonność przygotowania posiłków, bo ugotowanie esencjonalnej zupy wymaga nieco cierpliwości. Dieta pudełkowa to jednak najlepszy sposób, aby ten problem skutecznie rozwiązać. Gdyby jednak ktoś chciał samodzielnie przejść na detoks zupowy, gotując posiłki w domu to, jak zostało to powyżej zaznaczone, można przygotować sobie większą ilość wywaru za jednym razem. Poza tym gotując na dany dzień np. 3 zupy, nie gotujemy ich na jedną porcję. Każdą zupę przygotowujemy na kilka dni. Ważna zasada jest aby taka, że codziennie nie odgrzewamy całego garnka. Dana zupa stoi w lodówce, a do odgrzania odlewamy tylko jedną porcję, przez co przedłużamy czas bezpieczny do spożycia.
Nie ulega jednak wątpliwości, że rozwiązaniem idealnym dla osób, które ani nie lubią gotować, ani nie mają na to w ogóle czasu, jest zamówienie diety zupowej z dostawą do domu. Wówczas otrzymujemy pełnowartościowe zupy, które zostały skomponowane przez profesjonalnych kucharzy, dietetyków i technologów żywienia. Firmy, takie jak Zdrowa Zupa zajmujące się dietami zupowymi mają w swych ofertach bardzo różnorodne zupy, dzięki czemu każdego dnia możemy spożywać po 5 różnych rodzajów. Zyskujemy także pewność, że użyte do przygotowania składniki są najlepszej jakości, źródłem cennych i zdrowych substancji odżywczych. Ponadto w tego typu słoikach nie ma laktozy, glutenu, cukru, polepszaczy smaku ani konserwantów. Dostawa ich nie odbywa się codziennie tylko raz w tygodniu, a to dlatego, że zupy poddawane są pasteryzacji i można je bezpiecznie przechowywać w domu bez obawy, że się zepsują. Pasteryzacja pomaga zachować świeżość i witaminy zawarte w daniu. Wegetarianie i weganie również mogą korzystać z tego typu ofert, bo zup skierowanych do nich nie brakuje. Przy samodzielnej eliminacji z diety produktów pochodzenia zwierzęcego bardzo łatwo można doprowadzić do niedoborów niektórych składników odżywczych, a korzystając z usług profesjonalnych firm nie musimy się o to obawiać.