Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, charakteryzuje się specyficznym podejściem do żywienia, w którym głównym celem jest indukowanie stanu ketozy w organizmie. Ketoza to stan, w którym organizm przestawia się na spalanie tłuszczu jako głównego źródła energii, zamiast węglowodanów. Oto główne cechy charakteryzujące dietę ketogeniczną:
-
Niski poziom węglowodanów- dieta keto jest bardzo uboga w węglowodany, zazwyczaj zawierająca mniej niż 20-50 gramów węglowodanów dziennie. Ograniczenie węglowodanów ma na celu wywołanie ketozy.
-
Wysoki poziom tłuszczu- dieta keto jest bogata w tłuszcze, które dostarczają większość kalorii. Tłuszcze stanowią około 70-80% całkowitej ilości spożywanych kalorii.
-
Umiarkowane ilości białka- spożycie białka w diecie keto jest umiarkowane, stanowiąc około 15-20% całkowitej ilości kalorii. Nadmiar białka może przekształcać się w glukozę i zakłócać stan ketozy.
-
Spalanie tłuszczu- w stanie ketozy organizm przetwarza tłuszcze na ciała ketonowe, które stanowią główne źródło energii dla mózgu i mięśni.
-
Ograniczenie produktów bogatych w węglowodany- unika się produktów z dużą ilością węglowodanów, takich jak pieczywo, makarony, ryż, słodycze, owoce bogate w cukry i większość warzyw korzeniowych.
-
Włączenie zdrowych tłuszczów- zwiększa się spożywanie zdrowych tłuszczów, takich jak oleje roślinne, orzechy, nasiona, awokado i tłuste ryby.