Dieta niskowęglowodanowa (low carb) to rodzaj diety, który charakteryzuje się ograniczeniem spożycia węglowodanów, zwłaszcza tych pochodzących z cukrów prostych i skrobi. Główne cechy diety niskowęglowodanowej to:
-
Ograniczenie węglowodanów- ograniczenie spożycia węglowodanów, szczególnie tych pochodzących z cukrów prostych i skrobi.
-
Wzmożone spożycie białka i tłuszczów- większe spożycie białka i tłuszczów w porównaniu do tradycyjnej diety.
-
Spożywanie błonnika z warzyw
-
Ograniczenie cukrów dodanych- unika spożywania cukrów dodanych, takich jak cukier, słodycze i słodkie napoje.
-
Przyspieszenie procesu spalania tłuszczu- ma na celu przekierowanie organizmu na spalanie tłuszczu jako głównego źródła energii, co może prowadzić do utraty wagi.
-
Ketogeneza- organizm może wejść w stan ketogenezy, produkując ciała ketonowe jako alternatywne źródło energii.