olej z czarnuszki
17.11.2021 | Zdrowie, Suplementacja

Czarnuszka ma moc! Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki.

Jeśli chodzi o wszechstronność zastosowania i moc korzyści zdrowotnych, czarnuszka zdecydowanie góruje nad innymi roślinami. Stosowano ją już w starożytnym Egipcie, o czym świadczą dwa dzbany z nasionami, znalezione w grobowcu faraona Tutanchamona. Sprawdź, jakie właściwości ma czarnuszka i jak ją wykorzystać w kuchni!

Czarnuszka – pochodzenie i właściwości lecznicze

Czarnuszka (znana też jako czarny kminek) to roślina jednoroczna, która pochodzi z Azji Zachodniej i subkontynentu indyjskiego. Jej nasiona są znane z dobroczynnych właściwości od ponad 2000 lat. Badacze twierdzą, że z czarnuszki korzystali już starożytni Egipcjanie i mieszkańcy Mezopotamii. W przeszłości stosowano ją na pasożyty jelitowe, przekrwienie błony śluzowej, migrenę czy ból zębów. 

 

Zwolennicy medycyny naturalnej stosują czarnuszkę na astmę, zapalenie oskrzeli, alergie, kaszel, grypę i rozedmę płuc. Podkreślają, że może obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol, wzmocnić układ odpornościowy i leczyć skutki uboczne chemioterapii. Niektóre osoby nakładają ją bezpośrednio na skórę, aby złagodzić ból stawów, głowy lub problemy dermatologiczne. Badania dowodzą, że codzienne stosowanie czarnuszki może złagodzić objawy kataru siennego. Wspomniana roślina może również pomóc w przypadku zapalenia spojówek, ropni, zaparć, biegunki, gazów i hemoroidów. 

Na co jeszcze pomaga czarnuszka? 

Naukowcy twierdzą, że wspomniana roślina łagodzi stan zapalny, dlatego może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona. Nasiona czarnuszki mogą również przynieść ulgę w chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba Hashimoto, a także złagodzić objawy zapalenia zatok, egzemy i astmy atopowej (alergicznej).

 

Roślina ta sprzyja odchudzaniu, ponieważ stabilizuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza jej wchłanianie w jelicie cienkim. Dodatkowo wspiera pracę trzustki i przywraca wrażliwość komórek na insulinę. Eksperci podkreślają, że dawka 2 g dziennie pozwala obniżyć poziom glukozy i insuliny na czczo. Ponadto czarnuszka zmniejsza ryzyko powikłań związanych z cukrzycą, takich jak neuropatia.

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Wytłoczony z czarnuszki olej ma mocny, korzenny smak, dlatego przed spożyciem warto go wymieszać z sokiem z cytryny lub miodem. Taka mieszanka nie tylko będzie smaczniejsza, lecz także dostarczy dodatkowych witamin i mikroelementów. Pamiętaj jednak, aby przestrzegać zalecanej dziennej dawki (1-2 łyżeczki).

 

Olej z czarnuszki jest bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza tymochinon. Dzięki temu skutecznie zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki. W konsekwencji spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. Wiele osób uważa, że czarnuszka ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Olej z czarnuszki w kosmetyce 

Jeśli masz problem z zatkanymi porami, trądzikiem i przebarwieniami, spróbuj włączyć olej z czarnuszki do swojej rutyny pielęgnacyjnej. Korzyści dla skóry najprawdopodobniej wynikają z przeciwzapalnych i przeciwutleniających właściwości tego produktu.

 

Możesz go również potraktować jako naturalny środek na porost włosów. Wielu specjalistów twierdzi, że olej z czarnuszki wspomaga wzrost włosów, jednocześnie zapobiegając ich wypadaniu. Proponowany produkt jest bogaty w białka i kwasy tłuszczowe, które pobudzają krążenie krwi w obrębie skóry głowy i odbudowują mieszki włosowe. Niektórzy fryzjerzy twierdzą, że pomaga również w walce z łupieżem i suchością skóry głowy.

Dawkowanie czarnuszki 

Dietetycy zalecają, aby stosować 1-2,5 g oleju z czarnuszki dziennie przez 4-12 tygodni. Można go podawać dzieciom, które skończyły roczek. Warto jednak zacząć od kilku kropli, by powoli oswajać je z nowym smakiem. Olejek z czarnuszki jest bezpieczny dla większości osób, pod warunkiem, że nie przekroczy się zalecanej dawki (która zwykle waha się od 1 do 2 g dziennie).

 

Zanim jednak sięgniesz po czarnuszkę, porozmawiaj z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz jakieś leki lub suplementy. Zapytaj, czy powinieneś ją stosować w formie tabletek, olejku, nasion czy proszku. Zazwyczaj czarnuszka nie wywołuje reakcji alergicznych, ale niektóre osoby skarżą się na wysypkę po wtarciu w skórę lub dolegliwości żołądkowo-jelitowe po podaniu doustnym.

 

Ze względu na ograniczone badania, oleju z czarnuszki nie powinno stosować się w ciąży ani w czasie karmienia piersią. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z nerkami, skonsultuj się wcześniej ze specjalistą. Naukowcy podkreślają, że przyjmowanie zbyt wysokiej dawki może prowadzić do bólu brzucha i dolnej części pleców, a także zaburzeń w oddawaniu moczu.

 nasiona czarnuszki

Proste przepisy z wykorzystaniem czarnuszki

Czarnuszkę możesz stosować w kuchni zarówno w formie nasion, jak i oleju. Czarne ziarenka są chętnie wykorzystywane jako posypka przy wypieku pieczywa (zamiast maku lub sezamu), a także ciekawy dodatek do serów bądź past kanapkowych. Z kolei olejek może być świetnym uzupełnieniem sosów sałatkowych, a nawet przyprawą do… smoothie! Wypróbuj nasze przepisy z czarnuszką i przekonaj się, jak szerokie zastosowanie może mieć ta roślina.

Smoothie z olejem z czarnuszki

Ze względu na cenne właściwości czarnuszki, warto włączyć ją do swojej diety. Sprawdź, jak przygotować pyszne i zdrowe smoothie!

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego, ryżowego),
  • 1/2 szklanki ananasa,
  • 1 banan,
  • 1/2 łyżeczki oleju z czarnuszki,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1 łyżka śruty kakaowej,
  • 1/2 szklanki pitai (smoczego owocu),
  • szczypta imbiru,
  • szczypta kurkumy,
  • kruszony lód (opcjonalnie).

Umieść wszystkie stałe składniki w kielichu blendera, a następnie dodaj olej z czarnuszki, miód/syrop klonowy, mleko, wodę i/lub lód. Dobrze zmiksuj, aż otrzymasz napój o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody lub lodu. Przelej do szklanki i delektuj się wyjątkowym smakiem!

Czarnuszka z miodem – naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Zastanawiasz się, jak wzmocnić odporność organizmu? Przygotuj syrop z czarnuszki, który działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. 

 

Składniki:

  • 100 g czarnuszki,
  • 20 goździków,
  • 3 nasiona anyżu gwiazdkowatego,
  • 100 ml surowego miodu,
  • 10 kropli olejku tymiankowego (opcjonalnie).

 

Zmiel czarnuszkę w młynku do kawy, a następnie wymieszają ją z anyżem, goździkami i miodem. Jeśli chcesz, dodaj kilka kropel olejku tymiankowego. Syrop z czarnuszki trzymaj w lodówce, aby nie stracił swoich właściwości. Możesz go dodać do herbaty, smarować nim chleb lub jeść prosto z łyżeczki. Syrop z czarnuszki to również świetny dodatek do sałatek i dań mięsnych. 

Dressing z olejem z czarnuszki

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju z czarnuszki,
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki surowego miodu.

Dodaj wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj. Przełóż dresssing do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj w lodówce. Taki sos możesz stosować do różnych sałatek. Doskonale sprawdzi się też jako dip do warzyw.

 

 

 

 

Źródła: 

https://thesilverclouddiet.com/2018/11/black-seed-oil-fruit-smoothie-recipe/

https://listpink.com/black-seed-health-benefits-nutrition-facts-diy-cumin-syrup/

https://pl-latinhoneyshop.glopalstore.com/blogs/news/the-best-way-to-take-black-seed-with-honey 

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-901/black-seed

https://www.rxlist.com/black_seed/supplements.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322948#benefits

https://przyjazny-dietetyk.pl/czarnuszka--wlasciwosci-zdrowotne

https://szwed-kisielewicz.pl/2018/06/15/insulinoopornosc/

https://www.drkarafitzgerald.com/2018/08/13/the-power-of-black-cumin-seed/

https://www.insider.com/black-seed-oil-benefits

https://www.dnaindia.com/health/report-here-are-8-benefits-you-can-drive-from-magic-of-black-seed-oil-2640158

https://www.mindbodygreen.com/articles/black-cumin-seed-oil-101

https://swirlster.ndtv.com/wellness/10-incredible-health-benefits-of-black-seed-oil-2228713

https://www.today.com/health/black-seed-oil-benefits-uses-according-experts-today-t233294

 

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.