Co roku na całym świecie na chorobę nowotworową zapada ponad 10 milionów ludzi, a umiera 7 milionów! Można śmiało stwierdzić, że rak jest plagą naszych czasów. Według badań, głównymi przyczynami kolejnych zachorowań są toksyny ze środowiska oraz kiepska jakość odżywiania. Co w takim razie jeść, aby ustrzec się przed nowotworem? O tym w dzisiejszym artykule.
Nowotwór to najprościej ujmując zmutowane komórki naszego organizmu, które wymknęły się spod kontroli i nasz układ odpornościowy nie jest w stanie sobie z nimi poradzić z różnych przyczyn. Komórki nowotworowe posiadają pewne charakterystyczne cechy:
Występuje kilka czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka:
Mamy wpływ na to, czy zachorujemy na raka. Wszystko zależy od naszych decyzji żywieniowych oraz od nastawienia do życia, ponieważ nasza psychika również odgrywa dużą rolę w chorobie nowotworowej.
Wolne rodniki to niesparowane z różnych przyczyn atomy, które wędrują w ciele i szukają miejsca, gdzie mogą się przyłączyć. Każdy z nas ma wolne rodniki w organizmie, jednak kiedy zaczyna ich być za dużo, wtedy proces ten prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych, a nawet może zmienić DNA! Zbyt duże namnażanie się wolnych rodników przyspiesza procesy starzenia i prowadzi do takich problemów jak choroba Alzheimer’a czy nowotwory. Ich powstawanie przyspiesza palenie tytoniu, alkohol, przewlekły stres, toksyny ze środowiska, przetworzone jedzenie, a nawet zbyt intensywny trening.
Aby przeciwdziałać procesowi zbyt szybkiego namnażania się wolnych rodników, niezbędna jest dieta bogata w przeciwutleniacze (inaczej nazywane antyoksydantami). Jest to grupa związków chemicznych, które zapobiegają procesom utleniania, dzięki czemu unieszkodliwiają wolne rodniki i chronią błony komórkowe przed zniszczeniem. Dlatego dieta oparta na niskoprzetworzonych produktach roślinnych, bogatych w substancje przeciwutleniające, zmniejsza uszkodzenia wywoływane przez wolne rodniki.
W naturze występuje mnóstwo antyoksydantów:
Witamina C – nazywana jest królową witamin. Z różnych badań wynika, że witamina C jest w stanie neutralizować różne toksyny, działa przeciwzapalnie i jest bardzo silnym antyoksydantem. Razem z witaminą E tworzy barierę ochronną skóry, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem ultraflioletowym. Są również badania na temat zahamowania rozwoju nowotworów przy użyciu witaminy C. Aby przeciwdziałać powstawaniu komórek rakowych, w Twojej diecie powinny się znaleźć duże ilości warzyw oraz owoców.
Beta karoten – zawarty w marchwi, dyni, batatach, cukinii, morelach, burakach, stymuluje układ immunologiczny do walki, co znacznie wzmacnia naszą odporność i sprawia, że nie dochodzi do nienaturalnego namnażania się komórek.
Selen – Występuje w mięsie ryb, skorupiaków, podrobach, a także w warzywach uprawianych ekologicznie. Selen stymuluje komórki układu immunologicznego do walki z infekcjami i przeciwdziała powstawaniu zbyt dużej ilości wolnych rodników.
Resveratrol – zawarty w ciemnych winogronach oraz czerwonym winie wpływa kojąco na stres oksydacyjny, moduluje układ odpornościowy, chroni wątrobę, a także ma działanie neuroprotekcyjne. W badaniach udowodniono, że działanie przeciwnowotworowe ma jeden kieliszek wina dziennie, większe ilości mogą być już szkodliwe.
EGCG – (epigallocatechin galusan) to substancja zawarta w zielonej herbacie, która jest antyoksydantem oraz uruchamia w wątrobie enzymy, eliminujące toksyny z organizmu. Zieloną herbatę należy parzyć co najmniej 5 do 10 minut, by uwolniły się z niej przeciwnowotworowe katechiny. Osoby z chorobami tarczycy powinny jednak uważać na zieloną herbatę ze względu na zawarty w niej fluor, który w większych ilościach wychwytuje jod i upośledza pracę tarczycy.
Likopen – to pigment nadający czerwoną barwę pomidorom i innym warzywom, a także jest podstawowym składnikiem przeciwrakowym (szczególnie w walce z rakiem prostaty). Jego działanie można wzmocnić przez gotowanie i duszenie pomidorów z dodatkiem tłuszczu (np. oliwy z oliwek). Z tego względu zaleca się dodawanie sosu pomidorowego przynajmniej do dwóch posiłków tygodniowo.
Kurkumina – zawarta w kurkumie jest najsilniejszym znanym obecnie naturalnym środkiem przeciwzapalnym, dlatego skutecznie przeciwdziała zbyt dużemu namnażaniu się wolnych rodników, a nawet gdy już dojdzie do choroby – jest w stanie znacznie wspomóc leczenie onkologiczne. Aby zwiększyć przyswajanie kurkumy, powinna być łączona z czarnym pieprzem i papryką. Najlepiej wykonać własną mieszankę curry i dodawać do potraw.
Kwas elagowy – truskawki, maliny, jagody, jeżyny i żurawina zawierają kwas elagowy oraz dużą ilość polifenoli, które mają silne działanie przeciwnowotworowe. Co najlepsze, zamrażanie nie niszczy związków antyrakowych zawartych w tych owocach, dlatego zimą można je spożywać mrożone.
Oprócz przeciwutleniaczy istnieje jeszcze kilka rodzajów pożywienia, które skutecznie ochronią nas przed rakiem. Co jeszcze należy wprowadzić do jadłospisu?
Warzywa krzyżowe – takie jak: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, bok choy zawierają sulforafan, który działa silnie przeciwnowotworowo, odtruwa organizm, a także nie pozwala przekształcać się uwtorzonym już komórkom rakowym w złośliwe formy.
Czosnek i inne warzywa czosnkowe (szczypiorek, cebula, por, szalotka) hamują rozwój raka, zarówno chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez karcerogeny, jak i przeciwdziałając rozrostowi komórek nowotworowych. Warzywa te również pomagają w regulacji gospodarki cukrowej, co wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
Owoce cytrusowe – Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Stymulują również zdolności wątroby do detoksu.
Gorzka czekolada – taka ponad 70% kakao, zawiera mnóstwo antyoksydantów, polifenoli, oraz magnezu, chromu i cynku. Wystarczą już 2-3 kostki, aby dostarczyć sobie tych cennych składników.
Omega 3 – Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają rozprzestrzenianie wielu rodzajów raka (płuc, piersi, okrężnicy, prostaty, nerek), a także wyciszają stany zapalne w organizmie. Omega 3 znajdziemy w mięsie morskich ryb oraz w tranie.
Witamina D – Badania wykazują, że odpowiedni poziom witaminy D w organizmie zapobiega powstawaniu nowotworów¹. Dlatego warto sprawdzać jej poziom i w razie niedoborów podjąć odpowiednią suplementację, ponieważ obecnie bardzo trudno jest uzupełnić witaminę D poprzez kąpiele słoneczne lub za pomocą diety.
Probiotyki – zadbanie o prawidłową mikroflorę w naszych jelitach wpływa znacząco na zdolność układu odpornościowego do obrony, a także odgrywa niezwykle ważną rolę w detoksykacji organizmu. Sięgnij po naturalne probiotyki, takie jak kiszone warzywa i inne fermentowane produkty.
Oprócz kurkumy istnieje wiele przypraw, które mają ogromne właściwości przeciwzapalne i blokujące szkodliwe procesy utleniania w organizmie.
Imbir – Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto szklanka wody z cytryną i imbirem po przebudzeniu działa dużo bardziej pobudzająco niż kawa.
Cynamon – zawiera cenne, przeciwzapalne polifenole, a także reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego warto go dodawać do deserów, napojów i innych potraw.
Kminek – Ma wysoką zdolność pochłaniania wolnych rodników, a dodatkowo, dodany do potrawy dość ciężkostrawnej (np. bigos, potrawy z roślin strączkowych) przeciwdziała wzdęciom.
Goździki – to również silny antyoksydant, a także naturalny środek przeciwbólowy.
Oregano – ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, oraz silnie przeciwdziała procesom utleniania. Oregano dodawane do mięsa podczas obróbki termicznej wstrzymuje powstawanie substancji rakotwórczych.
Rozmaryn – ma duży potencjał antyoksydacyjny, a dodany do mięsa opóźnia procesy utleniania zawartego w nim tłuszczu.
Tarczyca bajkalska – wykazuje potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwhistaminowy, dlatego jest często polecana alergikom, w celu łagodzenia dolegliwości.
Oczywiście przyprawy muszą być dobrej jakości, aby miały swoje działanie przeciwzapalne.
Aby przekonać się o sile przypraw, polecam zrobić sobie przeciwzapalną lemoniadę wg następującego przepisu:
Wszystkie składniki miksujemy i powstałą miksturę możemy popijać między posiłkami. Taka lemoniada zadziała kojąco na nasz układ odpornościowy, a jednocześnie pobudzi go do walki z infekcją.
Oto produkty, które nam skutecznie przeszkadzają na drodze do zdrowia i dobrego samopoczucia, a także promują powstawanie nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych:
Cukier w każdej postaci (biały, brązowy, syrop klonowy, słodziki), produkty pszenne, żywność wysokoprzetworzona, dania typu instant, fast-foody, przewaga w diecie tłuszczów trans i roślinnego, prozapalnego omega 6.
Także wyrzuć z diety przede wszystkim przetworzone jedzenie i fast-foody, a znacząco oddalisz od siebie widmo nowotworu. Dieta oparta o naturalne produkty: warzywa, owoce, dobrej jakości mięso, zdrowe tłuszcze wcale nie musi być nudna czy niesmaczna.
Nie tylko jedzenie i toksyny ze środowiska mają wpływ na to, że chorujemy na nowotwory. Również nasza psychika ogrywa w tym aspekcie ogromną rolę. Badania wykazują, że wystąpienie depresji w czasie choroby nowotworowej znacząco pogarsza jej przebieg i zmniejsza szanse pacjenta na wyzdrowienie². Dlatego tak ważne jest, aby jak najwcześniej nauczyć się zarządzać swoimi emocjami i zbyt silną reakcją na stresowe sytuacje. A jak okiełznać stres i przywrócić równowagę emocjonalną w obecnym świecie?
A najważniejsze, to jest stała praca nad sobą, ponieważ nie wystarczy pomedytować przez tydzień, czy pochodzić na jogę przez miesiąc, żeby oddalić widmo nowotworu. Codziennie pracuj nad swoimi emocjami, jedz odżywcze jedzenie, dbaj o swoje ciało, a Twój organizm na pewno odwdzięczy się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Jak widać mamy ogromny wpływ na to, czy zachorujemy na raka. Nasze wybory żywieniowe przekładają się na nasze zdrowie, dlatego warto o to zadbać jak najwcześniej. Wyrobienie odpowiednich nawyków trochę trwa, ale opłaca się podjąć ten wysiłek, jeśli chcemy cieszyć się starością bez mnóstwa leków i oczekiwania w kolejkach do lekarza. Rak to nie wyrok, jednak lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego zrób wszystko, żeby ta choroba cywilizacyjna Cię nie dopadła.
Źródła:
¹ Lappe J. M., Travers-Gustafson K., Davies K. M., Recker R. R., Heaney R.P., Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of randomized trial; American Journal of clinical Nutrition, 2007
² Depression and cancer: mechanisms and disease progression
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12893103
Dr Servan-Schreiber D., Antyrak. Nowy styl życia
Why medicine won’t allow cancer to be cured
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/03/natural-cancer-treatment.aspx How nutrition influences cancer
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/11/nutrition-influences-cancer.aspx 10 Natural cancer Ttreatments revealed
https://draxe.com/10-natural-cancer-treatments-hidden-cures/