Odchudzanie wydaje się proste, wystarczy przecież jeść mniej i więcej się ruszać. Jednak mimo to blisko 90% osób po zakończonej diecie odzyskuje utracone kilogramy, co sprawia, że szuka się kolejnej diety i wpędza nas niepotrzebnie w błędne koło odchudzania. Jak się okazuje najczęstszymi powodami dlaczego odchudzanie jest nieskuteczne są:
- zbyt wysoki deficyt kaloryczny,
- za niska podaż białka nasilająca uczucie głodu na diecie,
- próbowanie co rusz nowej diety odchudzającej,
- niewystarczająca długość i jakość snu,
- podejście 100% albo nic.
6 kroków do skutecznego odchudzania - nawyki które pomogą zrzucić kilogramy:
- Prawidłowe nawodnienie pomaga kontrolować apetyt. Wypijaj 30-35 ml wody / 1 kg masy ciała (np. jeśli ważysz 70 kg będzie to 2,1-2,5 L płynów) . Oczywiście do bilansu wody można zaliczyć także kawę, herbatę, wodę zawartą w pokarmach (np. zupa, owsianka, koktajl). Pamiętaj, że kiedy się odchudzasz kalorie należy uwzględnić również z napojów - nawet jeśli jest to zdrowe smoothie, koktajl białkowy po treningu, czy dodatek miodu do kawy lub herbaty. Będzie to miało wpływ na wielkość deficytu lub jego brak w diecie.
- Aby schudnąć trzeba stosować dietę z deficytem energetycznym. Bezpieczna wartość to dieta o kaloryczności 300-500 kcal niższej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie. Należy pamięć, że deficyt wyższego rzędu może być dietą niosącą ze sobą niedobory pokarmowe. Im mniejsza pula kalorii w diecie tym trudniej taką dietę zbilansować, zmniejsza się także wielkość porcji jedzenia, co zaburzać będzie kontrolę apetytu i przyjemność z jedzenia, z uwagi na ciągłe uczucie kontroli.
- Podczas odchudzania warto zadbać o nieco zwiększone spożycie białka rzędu - 1,2-1,6g białka / 1kg masy ciała Zapobiegnie to utracie beztłuszczowej masy ciała (masy mięśniowej) co wiąże się z odchudzaniem, a także pozwala bardziej odczuwać sytość, co zapobiegnie podjaniu wysokokalorycznych przekąsek. Pomocnym nawykiem będzie zadbać o to żeby w każdym posiłku znalazło się około 20g białka.
- Wybierz dietę taką, którą dasz radę stosować całe życie. Za efekt jo-jo po dietach redukcyjnych odpowiadają zbyt duże restrykcje i niedopasowanie modelu żywienia do własnych preferencji. Jeśli wiesz, że kochasz węglowodany nie decyduj się schudnąć na keto, bo taka dieta sprawdziła się Twojej najlepszej przyjaciółce. Szkoda Twojego czasu, zamiast tego spróbuj pieczywo, makarony, czy naleśniki przygotowywać w zdrowszej wersji. Np. wybierając produkty pełnoziarniste, zmieniając tłuszczowe dodatki do nich zwierzęcych na roślinne i spożywając je zawsze z porcją świeżych owoców lub warzyw.
- Zalecana ilość snu dla osób dorosłych wynosi 7-9 godzin na dobę. Niedostateczna ilość snu sprzyjać będzie pogorszonej kontroli apetytu, podjadaniu między posiłkami, co utrudniać będzie odchudzanie. Bardzo ważna jest także jakość snu, czyli dbałość o jego higienę, składa się na m.in. dobrze zbilansowane, regularne posiłki, unikanie kofeiny 8h przed pójściem spać, unikanie używek i aktywność fizyczna. Badania naukowe pokazują, że osoby, które śpią <5h mają wyższe ryzyko nadwagi i otyłości.
- Dieta nie powinna kojarzyć się z wyrzeczeniami, a stylem jedzenia, który Tobie służy. Kiedy się odchudzasz nie wprowadzaj zmian żeby zrzucić zbędne kilogramy metodą rewolucji tylko ewolucji. Zastanów się jakie potrawy produkty lubisz jeść i to na tej podstawie dokonuj modyfikacji, zastępując np. te mało odżywcze albo wysokokaloryczne gęstszymi odżywczo czy lżejszymi. Obserwuje się w psychodietetyce zjawisko “pal licho”, które oznacza, że będziesz się objadać tym czym czego sobie zakazujesz. Pamiętaj, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie dieta na 80% możliwa do utrzymania na cały czas, niż na 100%, ale na chwilę.
Jadłospis odchudzający - 1600 kcal
kaloryczność jadłospisu - 1611.9 | białko: 87g, tłuszcz: 54,7g, węglowodany ogółem: 163,1g (WP: 145,2g ; błonnik: 17,9g)
Śniadanie: Budyń jaglany chałwa z duszonymi śliwkami
kcal - 417 | B-16, T-16, W-54 (w tym 4g błonnika)
- 39 g kaszy jaglanej / 3 łyżki
- 250 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 20 g erytrytolu / 4 łyżeczki
- 12 g tahini / 2 płaskie łyżeczki
- 80 g śliwek / 1 garść posiekanych
- cynamon / szczypta
- 8 g orzechów włoskich / 0,5 łyżki posiekanych
Wykonanie:
Kaszę zmiel na mąkę np. w młynku do kawy. Wsyp do garnka, zalej mlekiem dodaj erytrytol i gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki pokrój, umieść na patelni, zalej wodą (około 70 ml) duś na wolnym ogniu razem z cynamonem aż zmiękną, a woda wyparuje. Gdy kasza zacznie gęstnieć (osiągnie budyniową konsystencję) i wrzeć oznacza, że jest gotowa. Wtedy zestaw z ognia, dodaj do niej tahini i wymieszaj. Budyń podawaj ze śliwkami i posiekanymi orzechami.
Wskazówka: Według WHO nawyk jedzenia śniadania wpływa m.in. na odporność organizmu, utrzymanie prawidłowej glikemii, i insulinemii, cholesterolu ogółem, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Można więc powiedzieć, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Osoby, które go nie spożywają regularnie mają większe ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, zespołu metabolicznego czy chorób sercowo-naczyniowych.
Lunch: Lawasz z pesto z suszonych pomidorów, bakłażanem i mozzarellą
kcal - 426 | B-22, T-16, W-14 (w tym 6g błonnika)
- 1 placek lawasz / 65 g
- 120 g bakłażana / 0,5 średniej sztuki
- 40 g mozzarelli light / ⅓ kulki
- 20 g pesto czerwonego / 1 łyżka
- rukola / garść (około 30 g)
- 5 ml oliwy z oliwek / 1 łyżeczka
- 200 ml bulionu
Wykonanie:
Bakłażana pokrój 1 cm plastry, dopraw solą, pieprzem, odstaw na 10 minut. Po tym czasie na posmarowanej oliwą patelni usmaż bakłażana, gdy się lekko zarumieni, zalej całość bulionem i duś pod przykryciem około 5-10 minut - do momentu aż bakłażan zmięknie. Placek lawasza wzdłuż środkowej krawędzi rozetnij do połowy. Na ćwiartce umieść bakłażana, na kolejnej, pesto, na trzeciej mozzarellę, a na ostatniej rukolę. Zwiń nakładając każdą ćwiartkę na siebie, aby powstał kwadrat. Lawasza przekrój na pół i gotowe.
Wskazówka: Podejście w odchudzaniu „100 % albo nic” kompletnie się nie sprawdza. Wprowadzenie restrykcji na kilka tygodni wpływa niekorzystnie na relację z jedzeniem i sprawia, że po zakończonej diecie trzeba szukać kolejnej. W posiłkach nawet jeśli się odchudzasz dobrze postawić na znajome smaki, żeby nie mieć poczucia ‘bycia na diecie”. Jeśli zmieniasz nawyki pamiętaj, żeby robić to na zawsze. Pomocne w tym okaże się umiejętność przygotowywania ulubionych potraw w zdrowszej wersji. Np. lawasz z przepisu to niskokaloryczna, a zarazem odżywcza wersja wrapa.
Obiad: Kurczak w sosie hoisin z makaronem ryżowym i fasolką szparagową z sezamem
kcal - 425 | B-32, T-15, W-44 (w tym 5g błonnika)
- 40 g makaronu ryżowego
- 100 g piersi z kurczaka
- 125 g fasolki szparagowej zielonej
- 5 g sezamu / 1 łyżeczka
Sos hoisin:
- 20 ml sosu sojowego / 2 łyżki
- 5 ml oliwy z oliwek / 0,5 łyżeczki
- 6 g tahini / 1 łyżeczka
- sok z cytryny / 1 łyżka
- 5 g erytrytolu / 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę, tahini, erytrytol, sos sojowy i sok z cytryny, dodaj pokrojone mięso do marynaty. Makaron i fasolkę przygotuj wg przepisów na opakowaniach. Mięso z marynatą podgrzej na patelni na małym ogniu dusząc kilka minut pod przykryciem - w razie potrzeby dodaj na patelnię kilka łyżek z gotującego się makaronu. Makaron i fasolkę po ugotowaniu odcedź. Dodaj na patelnię i wymieszaj z kurczakiem. Przełóż na talerz, posyp sezamem.
Wskazówka: W diecie redukcyjnej warto zwiększyć ilość białka w diecie powyżej zalecanej dziennej ilości 1 g / 1 kg m.c. do nawet ilości rzędu 1,6 g białka / 1 kg m.c. Zabieg ten pozwoli zwiększyć w diecie sytość, czy zapobiegnie nadmiernemu łaknieniu. Co istotne zwiększona ilość białka u osób, które się odchudzają, chroni masę mięśniową przed jej spadkiem, kosztem spadku tkanki tłuszczowej, co stanowi cel dobrze przeprowadzonej diety redukcyjnej.
Kolacja: Bajgel z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i rukolą
kcal - 344 | B-17, T-8, W-52 (w tym 3g błonnika)
- 80 g bułka typu bajgel pełnoziarnisty
- 25 g serka naturalnego do smarowania (lekki) / 1 łyżka
- 33 g wędzonego łososia / ⅓ opakowania
- 60 g ogórek zielony długi / ⅓ szt.
- 10 g musztardy / 1 łyżeczka
- rukola / garść
Wykonanie:
Bajgla posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj rukolę, łososia posmaruj musztardą. Bajgla zjedz z pokrojonym ogórkiem.
Wskazówka:
Za efektywność w odchudzaniu także będzie odpowiadać uważność. Zadbaj o to, żeby skupić się podczas jedzenia na zawartością talerza. Staraj się przeżuwać każdy kęs dokładnie, skup się na smaku, teksturze, zapachu potrawy, nie jedz z elektroniką w tle. Dzięki temu lepiej kontrolujesz wielkość zjedzonej porcji, co będzie mieć duże znaczenie w diecie redukcyjnej do utrzymania wymaganego deficytu kalorii.
Pliki do pobrania:
Najlepiej oceniane diety Odchudzające
Dieta Odchudzająca Wegetariańska
Mój Catering
Cena za dzień od 35,50 zł
SIRT
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
Low Carb
Love Catering
Cena za dzień od 84,00 zł
CLASSIC (Low IG)
Catering2Be
Cena za dzień od 65,20 zł
Slim
Dieta Cud Catering
Cena za dzień od 47,00 zł
Dieta zupowa Wege - 5 zup
Zdrowa Zupa
Cena za dzień od 110,00 zł
MAMA
Love Catering
Cena za dzień od 87,00 zł
SIRT wege
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
Na insulinooporność
Dieta Cud Catering
Cena za dzień od 60,00 zł
Bulion Diet (Vege)
Love Catering
Cena za dzień od 95,00 zł
Montignaca
CateringDieta.pl
Cena za dzień od 59,00 zł
SIRT (Standard)
Love Catering
Cena za dzień od 87,00 zł