Praktycznie wszystkie strony o zdrowym odżywianiu nawołują do codziennego jedzenia warzyw i owoców. W końcu to niezwykłe źródło błonnika, witamin i mikroelementów, które sprawiają, że nasz organizm tak dobrze funkcjonuje. Jednak warto również w swoim jadłospisie zwrócić uwagę na sezonowość warzyw i owoców i wybierać te, które aktualnie są dostępne. Dlaczego? O tym przeczytasz w artykule.
Po prostu wybieramy warzywa i owoce, które są naturalnie dostępne o danej porze roku. Przecież obecnie możemy kupić truskawki w styczniu, jednak nie mają one takiego smaku, jak te nasze czerwcowe. Dlatego warto wiedzieć, kiedy dane warzywo czy owoc jest dostępne w naszym najbliższym otoczeniu.
Gdy opieramy się głównie na sezonowych produktach, zyskujemy bardzo wiele:
Oto rozpiska, kiedy są dostępne poszczególne owoce i warzywa:
Styczeń, Luty
WARZYWA: ziemniak, topinambur, seler, por, pietruszka, pieczarki, kapusta czerwona, kapusta biała, jarmuż, fasola, czosnek, cebula, burak, brukselka
Marzec
WARZYWA: do wyżej wymienionych dołącza rzodkiewka i cebula dymka
Kwiecień
WARZYWA: do wyżej wymienionych dołącza pomidor
Maj
WARZYWA: do wyżej wymienionych dołącza szpinak, szparagi białe i zielone, szczaw ogórek, marchewka, kalafior, groszek cukrowy, bób
OWOCE: truskawki, rabarbar, agrest
Czerwiec
WARZYWA: ziemniak, szpinak, szparagi białe i zielone, szczaw, seler, por, pietruszka, pieczarki, ogórek, marchewka, kapusta pekińska, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, groszek zielony, groszek cukrowy, fasola, czosnek, cebula dymka, cebula, burak, boćwina, bakłażan, bób
OWOCE: wiśnia, truskawki, śliwka, rabarbar, poziomka, porzeczka czerwona, czereśnia, agrest
Lipiec
WARZYWA: ziemniak, szpinak, szczaw, seler, por, pomidor, pietruszka, pieczarki, patison, papryka, ogórek, marchewka, kukurydza, koper, włoski, kapusta pekińska, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, kabaczek, groszek zielony, groszek cukrowy, fasola szparagowa, fasola, czosnek, cebula dymka, cebula, burak, brokuł, boćwina, bakłażan, bób, cukinia
OWOCE: wiśnia, śliwka, rabarbar, poziomka, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, morwa, morele, mirabelki, maliny, jagody, jabłka, gruszki, czereśnia, brzoskwinia, borówka, amerykańska, agrest
Sierpień
WARZYWA: ziemniak, szpinak, szczaw, seler naciowy, seler, por, pomidor, pietruszka, pieczarki, patison, papryka, ogórek, marchewka, kukurydza, koper włoski, karczochy, kapusta pekińska, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, kabaczek, fasola szparagowa, fasola, dynia, czosnek, cebula dymka, cebula, burak, brukiew, brokuł, boćwina, bakłażan, bób, cukinia
OWOCE: śliwka, rokitnik, rabarbar, poziomka, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, morwa, morele, mirabelki, maliny, jeżyny, jagody, jabłka, gruszki, czereśnia, brzoskwinia, borówka amerykańska, aronia, agrest
Wrzesień
WARZYWA: ziemniak, szpinak, szczaw, seler naciowy, seler, por, pomidor, pietruszka, pieczarki, patison, papryka, ogórek, kukurydza, koper włoski, karczochy, kapusta pekińska, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, kabaczek, jarmuż, fasola, dynia, czosnek, cebula burak, brukiew, brokuł, boćwina, bakłażan, bób, cukinia
OWOCE: śliwka, rokitnik, morele, mirabelki, maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, brzoskwinia, borówka amerykańska, aronia, agrest
Październik
WARZYWA: ziemniak, topinambur, szpinak, szczaw, seler naciowy, seler, por, pietruszka, pieczarki, patison, papryka, ogórek, kukurydza, koper włoski, karczochy, kapusta pekińska, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, kabaczek, jarmuż, fasola, dynia, czosnek, cebula, burak, brukiew, brokuł, boćwina, bakłażan, cukinia
OWOCE: śliwka, rokitnik, maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, borówka amerykańska, aronia
Listopad
WARZYWA: ziemniak, topinambur, seler, por, pietruszka, pieczarki, koper włoski, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, jarmuż, fasola, dynia, czosnek, cebula, bura, brukselka, brukiew
Grudzień
WARZYWA: ziemniak, topinambur, seler, por, pietruszka, pieczarki, kapusta czerwona, kapusta biała, jarmuż, fasola, czosnek, cebula, burak, brukselka, brukiew
Oczywiście, warto również sięgać po owoce egzotyczne, szczególnie zimą, kiedy nasze sezonowe owoce nie są dostępne. Trzeba jednak pamiętać, że takie owoce są nafaszerowane chemią (długi transport) i są ubogie w witaminy i mikroelementy, dlatego nie zastąpią one porcji warzyw czy dodatkowej suplementacji.
Jak można zauważyć – zimą asortyment sezonowych produktów jest mocno ograniczony, co prowadzi do monotonii w diecie. Jak temu zaradzić? Trzeba popracować latem i jesienią! Możemy wszystkie skarby tych pór roku zamknąć w słoikach w formie przetworów. Własnoręczne dżemy, przeciery pomidorowe czy ogórki kiszone są wspaniałym wspomnieniem lata i świetnym uzupełnieniem codziennego, zimowego jadłospisu.
Źródła:
https://tomaszjakubiak.pl/kalendarz-sezonowosci
http://www.lovebritishfood.co.uk/british-food-and-drink/fruit-and-vegetables