Dna moczanowa na prawej stopie
10.11.2020 | Odżywianie, Zdrowie

Dna moczanowa - jaką dietę stosować przy podagrze

Podagra jest schorzeniem związanym z nawrotami zapalenia stawów, które powstają poprzez wytrącanie się kryształków moczanu jednosodowego w płynie stawowym, fagocytozą oraz powstawaniem złogów w tkankach stawowych oraz w innych tkankach i narządach.

Podagra - zalecana dieta

W leczeniu podagry szczególnym aspektem jest zmiana nawyków żywieniowych. Jednym z najważniejszych wskazań jest wyeliminowanie produktów i potraw zawierających puryny, które są powodem wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi. Obserwuje się, że produkty zawierające wysoką zawartość witaminy C, niskotłuszczowy nabiał, większość warzyw, kakao oraz herbata są produktami, które zmniejszają odkładanie się złogów z kryształów moczanu sodu. Przyjmuje się, że optymalna podaż składników odżywczych w diecie osoby zmagającej się z podagrą powinna utrzymywać się na poziomie:

  • 15-20% białka
  • 30% tłuszczów
  • 50-55% węglowodanów

Powyższy bilans makroskładników powinien być rozłożony na 4 do 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym ostatni z nich powinien być spożyty nie później niż 2-3 godziny przed snem. Jest to o tyle istotne, ponieważ zatrzymywanie kwasu moczowego nasila się przede wszystkim w nocy. Warto, aby dieta w podagrze znacząco ograniczała mięso i jego pochodne ze względu na wysokoą zawartość puryn. Jeśli nie wyobrażamy sobie jednak codziennego jadłospisu bez produktów mięsnych, pamiętajmy aby gotować mięso w sporej ilości wody, co pozwala na uwolnienie większości puryn z nim zawartych. Nie zaleca się spożywania potraw smażonych na głębokim tłuszczu, a sama dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona aby mieć pewność, że jesteśmy w stanie dostarczyć choremu organizmowi wszystkich cennych witamin i składników mineralnych.

Ogólne zalecenia w leczeniu podagry poprzez dietę można sprowadzić do następującej pigułki informacyjnej:

  • Pijmy wywary i dużo płynów. Wywary mogą być sporządzane jedynie na bazie jarzyn, a osoby, które cierpią na podagrę powinny spożywać dużą ilość płynów. Zaleca się dziennie pić nawet do 3 litrów wody, słabych herbat, niesłodzonych rozcieńczonych soków;
  • W diecie przy podagrze mile widzane są kasze, ryż i makarony a także orzechy i grzyby;
  • Produkty spożywcze, które podlegają obowiązkowemu ograniczeniu w diecie to: wieprzowina, wołowina, podroby, mięso z piersi indyka i gęsi, wywary i buliony mięsne, szproty, sardynki, tuńczyk, śledzie, dorsz, łosoś, makrela, owoce morza, konserwy, alkohol, słodzone napoje oraz soki owocowe, miód, ksylitol, erytrytol, nasiona roślin strączkowych, szpinak;
  • Zalecaną techniką obróbki termicznej jest gotowanie. Unikajmy smażenia, pieczenia oraz duszenia;
  • Należy uwzględnić odpowiednią ilość warzyw, owoców, mleka i przetworów mlecznych oraz olejów roślinnych i ryb (z wyjątkiem, tych które warto wykluczyć);
  • Należy dążyć do uzyskania (lub utrzymania) prawidłowej masy ciała;
  • Należy unikać głodówek i szybkich sposobów odchudzania;
  • Nie należy wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Podagra dieta - co jeść ?

Przy zdiagnozowaniu podagry można jeść większość produktów spożywczych. Jednak są również takie, które warto wyeliminować ze względu na znczne ryzyko wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi.

  • Produkty spożywcze, które można jeść w diecie przy podagrze:

- odtłuszczone mleko, - niskotłuszczowe produkty mleczne, - kawa, - kawa bezkofeinowa, - warzywa (papryka, bakłażany, ogórki, marchew, roszponka, kapusta, kalarepa, rzodkiewki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, cebula, szparagi), - owoce (gruszki, jabłka, wiśnie, ananas, kiwi, truskawki, śliwki, pomarańcze, banany, czereśnie), - kasze, - makarony, - jaja i orzechy

  • Produkty spożywcze, które można jeść w ograniczonej ilości w diecie przy podagrze:

- parówki, - wędliny, - kiełbasy, - nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soja, fasola, groszek zielony), - mięso (jagnięcina, wołowina, drób, dziczyzna, wieprzowina), - sandacz, - dorsz, - szpinak, - mintaj, - grzyby, - czekolada, - kukurydza

  • Produkty spożywcze, które nie są zalecane w diecie przy podagrze:

- podroby (serca, wątróbki, ozorki, nerki), - owoce morza, - wywary i buliony z mięs, - konserwy, - ikra, - galarety mięsne, - ryby i przetwory z ryb

Podagra - dieta cytrynowa

W ostatnim czasie można było natrafić na informacje jakoby pozytywne efekty w leczeniu podagry zawdzięcza się tzw. diecie cytrynowej. Wynika to w głównej mierze z tego, że sok z cytryny zawiera dużą ilość witamin C, A, E, a także witamin z grupy B oraz magnez, potas, magnez, sód, jod, chlor, żelazo, wapń - co jest korzystne przy dnie moczanowej. Zgodnie z zaleceniami należy wypijać każego dnia o poranku szklankę wody z sokiem z cytryny. Mówi się także o wprowadzeniu intensywnej 10-dniowej kuracji wykorzystującej w diecie sporą ilość cytryn. Kuracja taka nie jest jednak w żaden sposób potwierdzona rzetelenymi badaniami, a fakt, że być może dieta cytrynowa pomogła kilku osobom, nie oznacza, że takie wnioski można ekstrapolować na wszystkich chorych na całym świecie. Obecnie jedyną słuszną i powszechnie akceptowalną przez środowiska medyczne i dietetyczne metodą pomocy osobom ze zdiagnozowaną podagrą jest stosowanie diety niskopurynowej.

Podagra –przykładowy jadłospis w diecie niskopurynowej

Przykładowy jadłospis w diecie 4-posiłkowej zalecany przez dietetyków klinicznych przy podagrze:

Śniadanie: Jaglanka a la szarlotka z rodzynkami, cynamonem i orzechami włoskimi;

II śniadanie: Kanapki z jajkiem na twardo, rukolą, ogórkiem i papryką;

Obiad: Grillowana (lub gotowana) pierś z kurczaka z ryżem i gotowanym kalafiorem;

Kolacja: Zupa - krem z brokuła z prażonym słonecznikiem

Przepisy przy diecie na podagrę

* Zupa – krem z brokuła z prażonym słonecznikiem.

Składniki:

  • 500 ml wywaru jarzynkowego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka niskotłuszczowego jogurtu
  • słonecznik
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. W garnku umieść olej. Dodaj czosnek i cebulę i je podsmaż. Dodaj umyte brokuły. Wlej wywar jarzynowy, dopraw solą i pieprzem. Przed zmiksowaniem zupy dodaj jogurt naturalny. Zmiksuj zupę na gładko. Słonecznik podpraż na suchej patelni.

* Hummus w diecie niskopurynowej

Składniki:

  • Ciecierzyca - 200g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sól
  • Czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzyce zmiksuj z oliwą, sezamem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta to warto dodać zimnej wodyi ponownie zmiksować.

Optymalna dieta na podagrę

Dietą optymalną w podagrze jest dieta niskopurynowa. Polega ona po pierwsze na spożywaniu produktów z niską zawartością puryn (i przez analogię unikanie składników bogatych w puryny), a po drugie - co równie istotne, a nietety często przez dietetyków pomijane - takich produktów, które zwiększają wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Podagra – sugerowana tabela produktów

Produkty

Zalecane

Niezalecane

Mięso i przetwory

W ograniczonych ilościach: wołowina, drób, wieprzowina – chude części

Wędliny, wywary mięsne, podroby, konserwy, galarety, dziczyzna

Produkty zbożowe

Pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby, ryż brązowy, kasza jaglana i gryczana, makaron razowy, kasza pęczak

Jasne pieczywo, pieczywo i wyroby cukiernicze

Ryby i owoce morza

Dorsz, mintaj, sandacz

Owoce morza, ryby wędzone, konserwy, galarety, szproty, śledzie, sardynki

Zupy

Zupy na wywarach warzywnych

Zupy na wywarach kostnych i mięsnych, esencjonalne buliony, zupy zabielane i z mąką, galarety mięsne i rybne

Nabiał i jaja

Niskotłuszczowe jogurty, kefir, maślanka, chudy ser twarogowy, białka jaj

Tłuste sery twarogowe, ser żółty, ser topiony i pleśniowy, mascarpone

Tłuszcze

Oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki słonecznika i dyni

Masło, słonina i smalec

Owoce i warzywa

Prawie wszystkie

Rośliny strączkowe, fasola szparagowa, kalafior, kukurydza, szczaw, szpinak, chrzan, brukselka, groszek, kukurydza, papryka, por, grzyby, warzywa konserwowe, rabarbar, owoce kandyzowane

Napoje

Woda źródlana, mineralna, kawa, herbata, soki warzywne, owocowe bez cukru, herbatki ziołowe i owocowe

-

Inne

Wino, miód, dżemy – w ograniczonych ilościach

Kakao, alkohol, marynaty, ostre przyprawy

 

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.