Potrawy wigilijne, chociaż postne, mogą być bardzo kaloryczne – podobnie jak inne świąteczne posiłki. Zastanawiasz się, jakie dania przygotować, aby mogły je również skosztować osoby, które próbują się odchudzać? Jeśli chcesz zorganizować pyszną i zdrową wieczerzę, wypróbuj nasze fit przepisy na święta Bożego Narodzenia!
Zupa krem z selera, orzechów i oliwy truflowej
Zdrowe potrawy wigilijne wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Jeśli lubisz dania wegetariańskie, zupa z selera i orzechów laskowych na pewno zaspokoi Twoje podniebienie. Oliwa truflowa nada jej wyrafinowany charakter. Proponowana potrawa stanowi ciekawą alternatywę dla żuru z suszonymi grzybami lub barszczu z uszkami.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 pokrojona w kostkę cebula,
- 2 liście laurowe,
- 400 g obranego i posiekanego selera,
- 3 pokruszone ząbki czosnku,
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w plastry,
- 1/2 szklanki śmietany sojowej,
- mały pęczek tymianku,
- 1 łyżka oliwy truflowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g blanszowanych orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych,
- sól i pieprz do smaku.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na małym ogniu. Zwiąż liście laurowe i gałązki tymianku sznurkiem i wrzuć na patelnię z cebulą. Smaż przez 5-10 minut, aż zmiękną. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie wrzuć selera, ziemniaki i wlej bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką, skręć palnik i gotuj jeszcze przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę, wyjmij ostrożnie tymianek i liście laurowe.
Wyłącz kuchenkę, wyciągnij warzywa i włóż je do blendera. Wlej oliwę truflową i śmietanę sojową, miksuj, aż otrzymasz gładką konsystencję. Przełóż zupę do misek, udekoruj orzechami, skrop oliwą truflową i dodaj odrobinę czarnego pieprzu.
![pierniczki3 (1).png wigilijna zupa krem z selera]()
Pieczony halibut z warzywami: fit potrawa na Wigilię
Ryba jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Zgodnie z tradycją powinna na nim zagościć – wcale to jednak nie oznacza, że musisz stawiać na smażone w głębokim tłuszczu karpie. Wypróbuj nasz przepis na lekkie bożonarodzeniowe danie, czyli pieczonego halibuta z warzywami!
Składniki:
- 4 filety z halibuta,
- 2 cukinie, pokrojone w ósemki,
- 3 pomidory, pokrojone w ósemki,
- 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a następnie wrzuć cebulę, cukinię, pomidory i oliwki do żaroodpornego naczynia. Wymieszaj składniki z 1 łyżką oliwy z oliwek, posmaruj rybę kolejną łyżką oliwy i ułóż ją ostrożnie na warzywach. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie wymieszaj sok z cytryny, musztardę, czosnek i pozostałą oliwę z oliwek, aby przygotować pyszny i zdrowy dressing. Rozłóż ugotowane warzywa na talerzach, połóż na nich rybę, skrop dressingiem i posyp natką pietruszki.
Oryginalna i zdrowa sałatka na święta
Szukasz przepisu na pyszną i zdrową sałatkę, która nie zawiera słoika kalorycznego majonezu? Proponowana potrawa doskonale prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z łososiem, grejpfrutem i soczewicą.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z łososia, bez skóry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mały ogórek, pokrojony na plasterki,
- 1 różowy grejpfrut, pozbawiony skórki, pokrojony na kawałki,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 4 cienko pokrojone rzodkiewki,
- 100 g rukoli,
- 425 g opłukanej soczewicy z puszki,
- sól i pieprz do smaku.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Pokrój łososia na 4 kawałki i dopraw 1/4 łyżeczki pieprzu i soli. Smaż około 7 minut, aż się zarumieni, następnie odwróć go na drugą stronę i trzymaj na patelni przez kolejne 2 minuty. W międzyczasie wymieszaj w misce ocet winny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj do miski soczewicę i ponownie zamieszaj. Następnie dorzuć rzodkiewkę, grejpfruta i ogórka, dobrze wymieszaj całość. Posyp rukolą i podawaj razem z łososiem.
![pierniczki4 (1).png łosoś do świątecznej sałatki]()
Przepis na fit pierniczki bożonarodzeniowe
Jeśli do tej pory piekłeś pierniczki na święta, ale boisz się, że w tym roku zniweczą Twoje wysiłki związane z odchudzaniem, mamy dla Ciebie alternatywę. Pamiętaj, że wcale nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Wystarczy, że przygotujesz zdrową wersję klasycznych pierniczków, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą, a masło – na olej kokosowy. Poniżej znajdziesz przepis i składniki na 32 fit pierniki.
Ciasto piernikowe:
- 310 g pełnoziarnistej mąki,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 szklanki niesiarczonej melasy,
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 duże jajko,
- 1/2 szklanki cukru kokosowego,
Lukier cytrynowy:
- 2 i 1/3 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
W średniej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, goździki, pieprz, mąkę, imbir, sól i cynamon, aby poszczególne składniki dobrze się połączyły. Wlej do drugiej miseczki olej kokosowy i melasę, a następnie dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj do nich cukier kokosowy i ponownie zamieszaj. Jeśli cukier jest zbyt lepki i nie chce się połączyć, podgrzej miksturę w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund, aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Wlej płynną mieszankę do miski z suchymi składnikami i mieszaj, dopóki się nie połączą. Podziel ciasto piernikowe na pół. Postaraj się uformować każdą połówkę w krążek o grubości 2,5 cm i owiń folią. Włóż krążki do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 175°C, a następnie wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Lekko oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj jeden krążek, aż będzie miał około 0,5 cm grubości. Jeśli ciasto na fit pierniki jest zbyt kruche albo twarde, po prostu je rozwałkuj i odstaw na kilka minut. Powtarzaj, aż rozwałkujesz je do grubości 0,5 cm.
Teraz użyj foremek, żeby nadać pierniczkom wymarzony kształt. Każde ciasteczko ułóż na wyłożonej papierze blasze, zostawiając około 1,5 cm pomiędzy nimi. Powtórz cały proces z drugim krążkiem. Możesz teraz posypać pierniki cukrem kokosowym. Włóż blachy do piekarnika i piecz przez 8-11 minut. Jeśli chcesz zamrozić pierniczki albo ozdobić je lukrem, poczekaj, aż całkowicie ostygną.
![pierniczki (1).png fit pierniczki na święta]()
Fit sernik żurawinowy na święta
Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy jesteś na diecie niskowęglowodanowej lub wegetariańskiej, nasza propozycja zdrowego ciasta na Boże Narodzenie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Bo kto nie lubi sernika, tym bardziej w święta?
Składniki:
- 1 szklanka mrożonej lub świeżej żurawiny,
- 2 opakowania serka śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1/2 szklanki klasycznych płatków owsianych,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/4 szklanki stopionego masła,
- 4 lekko ubite jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka.
W małym rondelku zagotuj sok pomarańczowy, żurawinę i 2 łyżki cukru pudru, skręć pokrętło na minimum. Gotuj 10-15 minut lub do uzyskania mieszanki o lekko gęstej konsystencji. Odstaw na blat i poczekaj, aż trochę ostygnie. Przełóż do robota kuchennego i zmiksuj na gładką konsystencję. Przecedź mieszankę przez sitko o drobnych oczkach do miski, wyrzuć resztki. Rozgrzej piekarnik do 175°C i popsikaj blachę do pieczenia olejem w sprayu. Wsyp płatki owsiane do robota i miksuj. Wymieszaj w miseczce mąkę, brązowy cukier, zmielone płatki owsiane i roztopione masło, a następnie przenieś na blachę.
W dużej misce umieść serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, 3/4 szklanki cukru pudru. Ubij mikserem, aż otrzymasz gładką konsystencję. Wlej mleko i ponownie miksuj. Dodaj jajka i wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rozłóż mieszankę z serkiem śmietankowym na blasze, a następnie nałóż na nią żurawinę. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, przykryj blachę i odczekaj 4 godziny przed podaniem.
Źródła:
https://cookieandkate.com/healthy-gingerbread-cookies/
https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/easy/a29830028/salmon-with-grapefruit-and-lentil-salad-recipe/
https://www.taste.com.au/recipes/baked-fish-vegetables-low-fat/92bf40db-7bd6-4440-9cfd-14976f60e848
https://www.eatingwell.com/recipe/266701/cranberry-cheesecake-bars/
https://sodelicious.recipes/recipe/celery-root-cream-soup-truffle-oil/