stół z jedzeniem w sylwestra
20.12.2021 | Odżywianie, Lifestyle

Fit przepisy na Sylwestra. Przywitaj zdrowo nowy rok!

Choć tegorocznego Sylwestra ze względu na obowiązujące obostrzenia większość z nas spędzi najprawdopodobniej w domach, nie oznacza to wcale, że musimy zrezygnować z dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Jeśli do tej pory w ostatni dzień roku jadłeś dużo, późno i zapijałeś wszystko wysokokalorycznym alkoholem, warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wypróbuj nasze fit przepisy na Sylwestra!

Pikantna zupa meksykańska z kurczakiem 

Lubisz kuchnię meksykańską i chętnie poznajesz nowe smaki? Szukasz ciekawych przepisów na zdrowe dania na Sylwestra? W takim razie przygotuj pyszną i pożywną zupę meksykańską, która wspaniale rozgrzeje w ten wyjątkowy, zimowy wieczór.

 

Składniki (6 porcji):

  • 450 g piersi z kurczaka bez kości i skóry,
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte,
  • 2 papryczki jalapeno, drobno posiekane,
  • 3 szklanki sosu enchilada,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu,
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej + 1 łyżeczka do przybrania,
  • sok z 1 limonki,
  • 4 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • pełnoziarnista tortilla, pokrojona w paski,
  • mango, pokrojone w kostkę,
  • obrane i pokrojone w plasterki awokado,
  • 1 pojemniczek jogurtu naturalnego,
  • plasterki limonki do przyozdobienia.

Wrzuć do garnka czosnek, cebulę, papryczki jalapeno, następnie dodaj do nich kurczaka i przypraw kuminem, solą i pieprzem. Polej sosem enchilada i bulionem drobiowym. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 4-6 godzin. Po tym czasie rozdrobnij kurczaka dwoma widelcami. Teraz dodaj sok z cytryny, brązowy ryż i kolendrę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj odrobinę soli. Pokrój tortillę na trójkąty i podpiecz w kuchence przez 5 minut. Wlej zupę do miseczek, następnie dodaj mango, awokado, paseczki tortilli i jogurt naturalny. Na koniec udekoruj plasterkami limonki i kolendrą

 

zupa meksykańska jako rozgrzewające danie na sylwestra

Orientalne klopsiki z indykiem i komosą ryżową

Proponowana przekąska sylwestrowa jest nie tylko pyszna, lecz także pełna białka i składników odżywczych. Polej klopsiki cierpkim i pikantnym sosem żurawinowym, a nadasz im wyjątkowy smak i aromat.

 

Składniki (20 sztuk):

  • 2/3 szklanki komosy ryżowej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 340 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonej babki jajowatej (w przypadku diety bezglutenowej),
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 szklanka świeżo posiekanej pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli.

Sos pomarańczowo-żurawinowy:

  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru.

Rozgrzej piekarnik do 200°C, w tym czasie wypłucz komosę ryżową, a następnie umieść ją w średnim rondlu z lekko osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź i przełóż do dużej miski. Do schłodzonej komosy ryżowej dodaj indyka, musztardę, sok z cytryny, jajko, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, sól, rozmaryn, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, rozmaryn i tymianek. Uformuj średniej wielkości klopsiki obracając mieszankę w dłoniach. Kładź je na dużej blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi 3 cm odstęp. Piecz klopsiki przez 18-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na talerz i zabierz się za przygotowanie sosu.

 

W małym rondelku zagotuj żurawinę, skórkę pomarańczową, cukier i sok pomarańczowy, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Często mieszaj, aż płyn zgęstnieje, co zajmie około 5 minut. Rozgnieć żurawinę widelcem. Polej klopsiki sosem i podawaj na ciepło. 

Śródziemnomorskie roladki z ogórkiem i fetą

Szukasz pomysłu na szybką i zdrową przekąskę na Sylwestra? W takim razie przygotuj smaczne roladki z ogórkiem, fetą i suszonymi pomidorami. To idealna propozycja na imprezę sylwestrową, która szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kuchni śródziemnomorskiej.

 

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 i 1/2 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę,
  • 8-12 czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych,
  • 1 łyżka koperku lub oregano,
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Umyj ogórki, a następnie pokrój je w cienkie (ok. 2 mm) i długie plasterki (np. za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw). Kładź je na desce do krojenia wyłożonej ręcznikiem papierowym. Umieść fetę i jogurt naturalny w misce, dobrze je wymieszaj, a następnie dodaj suszone pomidory, oliwki, sok z cytryny, pieprz i koperek lub oregano. Dobrze wymieszaj, ser feta rozdrobnij widelcem. Umieść 2 łyżeczki mieszanki na jednym plasterku ogórka i ostrożnie zwiń. Powtórz z pozostałymi plastrami. Jeśli nie podajesz ich od razu, włóż je do lodówki.

 

 fit przekąska na sylwestra z zielonego ogórka

Wegańskie ciasto z ciecierzycy bez pieczenia

Zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości w sylwestrową noc? Przygotowaliśmy dla Ciebie ciekawą i błyskawiczną w przygotowaniu propozycję! Do naszego przepisu potrzebujesz ciecierzycy, która nada ciastu kremową konsystencję. Wegański deser z kawałkami czekolady i masłem orzechowym zaspokoi podniebienie każdego smakosza.

 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1/3 szklanki gorzkiej czekolady (60% kakao),
  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 1 łyżka mielonych nasion chia,
  • 2 i 1/2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Odcedź i opłucz ciecierzycę, następnie połóż ją na ręczniku papierowym. Jeśli skórka zacznie się odklejać, oderwij ją i wyrzuć, dzięki czemu ciasto zachowa odpowiednią konsystencję. Przełóż do blendera masło orzechowe, ciecierzycę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i cynamon. Zmiksuj, aż otrzymasz gładką, kremową konsystencję. Dodaj do mieszanki zmielone nasiona chia i ponownie zmiksuj. Przełóż ciasto do małej miseczki lub pucharka i udekoruj posiekaną czekoladą.

Daktylowo-kokosowe kulki z orzechami nerkowca

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie paleo, wegetariańskiej czy wegańskiej, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Proponowane kulki zachwycają karmelowo-waniliowym smakiem, lekko słodkimi orzechami nerkowca i delikatną nutą kokosów.

 

Składniki (10 kulek):

  • 15 daktyli,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao w proszku,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli morskiej.

Dodaj orzechy nerkowca, daktyle, kakao, sól morską i olej kokosowy do blendera i miksuj przez 20-30 sekund. Uformuj mieszankę w kulki. Wysyp na talerz wiórki kokosowe i równomiernie obtocz w nich kulki. Wstaw je do lodówki 30 minut przed podaniem.

wegańskie kulki daktylowo-kokosowePrzepis na fit koreczki na Sylwestra

Na koniec prezentujemy zdrową przekąskę, bez której trudno wyobrazić sobie sylwestrowy stół koreczki! Do ich przygotowania często wystarczą wykałaczki i to, co mamy w lodówce (np. oliwki, winogrona, szynka i ser). Jeśli w tym roku stawiasz na niskokaloryczne przekąski na sylwestra, wypróbuj takie połączenia:

  • pomidorki koktajlowe, listki świeżej bazylii, mini mozarella light i krem balsamiczny
  • wędzony łosoś, zielony ogórek, gęsty serek śmietankowy, koperek
  • ciemny chleb pełnoziarnisty, papryka, czarne oliwki, seler naciowy
  • ulubione owoce, np. gruszka, ciemne winogrona, kiwi, ananas



Źródła:

https://www.halfbakedharvest.com/crockpot-spicy-chicken-tortilla-soup/

https://www.foodnetwork.ca/recipe/turkey-quinoa-skewers/18682/

https://www.mealgarden.com/recipe/cucumber-feta-rolls/

https://www.joyfulhealthyeats.com/vegan-cookie-dough/

https://tastefulventure.com/coconut-cashew-date-balls/

 

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.