Zastanawialiście się kiedyś, jak odżywiają się osoby żyjące najdłużej na Ziemi? Czy są to po prostu wybitne jednostki o znakomitej genetyce? A może istnieją regiony na świecie, zamieszkiwane przez pokaźną liczbę mieszkańców charakteryzujących się sędziwym wiekiem? Odpowiedź na ostatnie pytanie jest twierdząca. Obszary globu, w których wysoki procent społeczności stanowią osoby mające ponad 100 lat, to tzw. niebieskie strefy.
Niebieskie strefy na świecie – gdzie je znajdziemy?
Zaliczamy do nich włoską Sardynię, japońską Okinawę, miasto Loma Linda ulokowane w Stanach Zjednoczonych, półwysep Nicoya w Kostaryce i grecką Ikarię. Jednym z czynników łączących wszystkie niebieskie strefy jest specyficzny sposób odżywiania się. Czym charakteryzuje się dieta niebieskich stref i czy faktycznie pozwala wydłużyć życie?
Sardynia
W Sardynii zadziwia głównie liczba 100-letnich mężczyzn. Ich proporcja w stosunku do długowiecznych kobiet wynosi 2:1, kiedy w innych rejonach świata jest to 5:1. Podstawą diety Sardyńczyków były węglowodany, a konkretniej produkty zbożowe wykonywane z pszenicy i jęczmienia. Włosi w swojej tradycyjnej diecie stawiali na pszenny chleb, resztę energii czerpali natomiast z fasoli i innych warzyw strączkowych, ziemniaków i produktów mlecznych pozyskiwanych z mleka owczego i koziego. Najczęściej sięgano po sery niedojrzewające – ser pecorino, ricottę i specyficzny, kwaśny casu ajedu. Mięso, zazwyczaj wieprzowina, lądowała na talerzach głównie w niedziele i święta. Ważnym elementem diety były warzywa pochodzące z własnego ogródka, owoce (zarówno świeże, jak i suszone) i czerwone wino, 1-2 lampki dziennie. Często pomijanymi w naszym środowisku produktami o prozdrowotnym działaniu, z których Sardyńczycy chętnie korzystali, są orzechy włoskie i ziołowe przyprawy. Na intrygująco niskim poziomie szacowana była podaż ryb.
Okinawa
Japońska wyspa Okinawa to miejsce, w którym średnia długość życia wynosi 84 lata (!). Najważniejszą zasadą tradycyjnej diety było powiedzenie „Hara hachi bu”, które w wolnym tłumaczeniu znaczy „jedz do momentu, aż poczujesz się w 80% najedzony”. Pozwalało to utrzymywać należytą masę ciała i inicjowało deficyt energetyczny, który występując przewlekle może nieść za sobą korzyści zdrowotne. Podobnie jak w Sardynii, dieta była skrajnie wysokowęglowodanowa (85% wartości energetycznej diety), a produktem dominującym były bataty, które dostarczały blisko 70% kalorii w ciągu dnia. Ważnymi potrawami było tofu i zupa miso, przyrządzane z soi wykazującej korzystny wpływ na zdrowie. Sięgając po mięso, mieszkańcy Okinawy również wybierali wieprzowinę, gotując np. zupy ze świńskich nóg i wodorostów (leg tibichi). Jedną z okinawskich lekcji długowieczności jest uprawianie ogródka z roślinami leczniczymi obficie występujących w ich diecie, takich jak bylica japońska, imbir i kurkuma.
Loma Linda
Loma Linda znajduje się w USA… Na pierwszą myśl powinna nam przyjść epidemia otyłości, cukrzycy typu II i incydentów sercowo-naczyniowych maksymalnie skracających życie Amerykanów. Nic bardziej mylnego! Żyje w nim około 9 tysięcy Adwentystów Dnia Siódmego dbających o swoją dietę, praktykując wegetarianizm i stroniąc od wszelakich używek. Główną zasadą w tym aspekcie było utrzymywanie prawidłowej masy ciała, charakteryzowanej jako BMI (wskaźnik masy ciała, z ang. body mass index) o wartości 18,5-24,99. Ważnym aspektem jadłospisu Adwentystów Dnia Siódmego były orzechy, które jedzą minimum pięć razy w tygodniu! Lekcją długowieczności z Loma Lindy, o których nie mogliśmy przeczytać wcześniej, jest picie dużej ilości wody.
Kostaryka
Kostaryka… i po raz kolejny utrzymywanie prawidłowej masy ciała! Na półwyspie Nicoya o smukłą sylwetkę dbało się spożywając lekką, wczesną kolację. Podstawą diety była kukurydza, często gotowana w wapnie gaszonym, które miało wzbogacić ją w wapń. Owocami, po który najczęściej sięgali mieszkańcy tych okolic, były pomarańcze dostarczające witaminy C, błonnika i potasu, dające przy tym przyjemne orzeźwienie. Mieszkańcy Nicoya pili twardą wodę charakteryzującą się wysoką zawartością wapnia, co może wyjaśniać niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Ikaria
W końcu dotarliśmy do sposobu żywienia rekomendowanego przez Instytut Żywienia i Żywności, choć z małymi odstępstwami. Ikaria, czyli grecka wyspa zaliczana do niebieskich stref, nie bez powodu jest nazywana „wyspą długowieczności”. Jadłospis Ikaryjczyków bardzo przypominał dietę śródziemnomorską opierającą się o warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i oliwę z oliwek. Różnicą była wyższa podaż ziemniaków i częste sięganie po kozie mleko. Wysoki odsetek osób z Ikarii spożywało ryby 3-5 razy w tygodniu, obniżając tym samym ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nawet depresji! Istotnym elementem żywienia były herbatki ziołowe i napary z oregano, szałwii i rozmarynu. Spożywano je codziennie, ale nigdy ten sam napar przez kilka dni z rzędu.
Niebieskie strefy a dieta – podsumowanie
Reasumując, sposób żywienia osób zamieszkujących niebieskie strefy miał parę punktów wspólnych. Między innymi dbano o utrzymanie prawidłowej masy ciała, opierano dietę o warzywa, owoce i produkty zbożowe, limitowano spożycie mięsa i zwracano uwagę na podaż orzechów, roślin strączkowych i ziół. Taki system można nazwać dietą śródziemnomorską o zabarwieniu wegetariańskim. Oczywiście dieta była jednym, lecz nie jedynym czynnikiem, na który zwracano uwagę w rejonach, gdzie odsetek stulatków był wyższy niż w innych rejonach świata.
Najlepiej oceniane diety SIRT
SIRT
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
SIRT wege
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
SIRT (Standard)
Love Catering
Cena za dzień od 87,00 zł
SIRT
My Dish
Cena za dzień od 66,00 zł
Dieta Sirtfood
Mój Catering
Cena za dzień od 76,50 zł
SIRT Etap 1
BistroBox
Cena za dzień od 81,00 zł
Sirt | Faza 1 | Etap 1
Fitness Catering
Cena za dzień od 66,99 zł
Sirt - etap pierwszy
Przełom w odżywianiu
Cena za dzień od 76,00 zł
SIRT Etap 1
VITAMEALS
Cena za dzień od 97,50 zł
Sirtfood 1 faza 1 etap
CateringDieta.pl
Cena za dzień od 57,00 zł
SIRT - Etap I
Kukuła Healthy Food
Cena za dzień od 85,00 zł