Zdrowie

Nietolerancje pokarmowe – dlaczego stają się takie powszechne?

07.02.2017
3 minuty czytania
Źródła
  • Frank M., Szachta P., Gałęcka M., Ignyś I., Alergia pokarmowa IgG zależna i jej znaczenie w otyłości i cukrzycy typu 2, Instytut Mikroekologii i I Katedra Pediatrii, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UM w Poznaniu.
  • Karakuła-Juchnowicz H, Szachta P, Opolska A, Morylowska-Topolska J, Gałęcka M, Juchnowicz D, Krukow P, Lasik Z.: The role of IgG hypersensitivity in the pathogenesis and therapy of depressive disorders.
  • Atkinson W., Sheldon T.A., Shaath N., Whorwell P.J.: Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomized controlled trial. Gut 2004
  • Zawisza E.: Reakcje pokarmowe – nie mediowane IgE