pasta warzywna do kanapek z dodatkiem pomidorów
07.10.2021 | Odżywianie

7 przepisów na zdrowe i smaczne pasty warzywne!

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki z szynką i serem? Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienną dietę? Sięgnij po smaczne i zdrowe pasty warzywne. Możesz nimi posmarować pieczywo lub dodać do naleśników, tortilli, zupy albo sałatki. Wypróbuj kilka naszych przepisów!

Dlaczego warto włączyć pasty warzywne do swojej diety?

W zdrowych pastach na kanapki na pierwszym miejscu znajdują się warzywa. Jeśli masz trochę wolnego czasu, przygotuj je samodzielnie w domu. Dzięki temu masz pewność, że nie zawierają sztucznych barwników, wypełniaczy i polepszaczy smaków. Zamiast dodawać do nich mnóstwo soli i cukru, wybierz aromatyczne przyprawy i zioła. 

 

Proponowane pasty z warzyw dostarczają mnóstwo błonnika pokarmowego i pełnowartościowego białka. Dodatkowo są dobrym źródłem witamin i minerałów, dlatego możesz je włączyć do niemal każdej diety, np. bezmięsnej. To również świetna alternatywa dla słonych i słodkich smarowideł ze sklepowych półek.

Pasty warzywne z soczewicy – przepisy

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na pastę warzywną, skorzystaj z naszej propozycji na pyszną i zdrową pastę z soczewicy. Prezentowana pasta na kanapki zachwyca kremową konsystencją. Możesz ją rozsmarować na chlebie lub potraktować jako oryginalny dodatek do tortilli.

Pasta z zielonej soczewicy

 

Składniki:

 

  • 400 g gotowanej, opłukanej i odsączonej soczewicy,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini lub masła orzechowego,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki wody,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego.

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Możesz ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez tydzień.

Pasta z czerwonej soczewicy

Proponowana pasta z warzyw jest kremowa, pikantna i bogato przyprawiona. Możesz podawać ją z razowymi grzankami, chlebkiem naan lub pieczywem pita. 

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/4 łyżeczki papryczki chili,
  • 1/4 łyżeczki zmielonej cebuli,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy.

Zagotuj wodę w garnku i dodaj czerwoną soczewicę. Zmniejsz płomień i gotuj ją pod przykryciem przez 15 minut, dopóki nie zmięknie. Odcedź i ostudź ugotowaną soczewicę. Teraz przełóż ją do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksuj, aż pasta kanapkowa nabierze kremowej konsystencji. Jeżeli wydaje Ci się, że jest za gęsta, dodaj trochę wody. 

Pasta kanapkowa z cieciorki i jajek

 

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki ugotowanej, odsączonej cieciorki (około ½ szklanki nieugotowanej),
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • 1-2 niewielkich ząbków czosnku,
  • kilka listków bazylii i tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Ugotuj jajka na twardo. Teraz zblenduj cieciorkę z jajkami, czosnkiem, miodem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub olejem lnianym. W trakcie miksowania dolej odrobinę wody z gotowanej cieciorki, by nadać paście warzywnej odpowiednią konsystencję do smarowania. Przełóż pastę do miseczki, dopraw solą i pieprzem, a na koniec udekoruj bazylią i tymiankiem. Możesz ją podawać z pełnoziarnistym pieczywem lub chlebkiem naan. 

 

pasta warzywna z cieciorki

Pasta z ciecierzycy i pomidorów

 

Składniki:

 

  • 1 cebula,
  • 425 g ciecierzycy z puszki,
  • 425 g drobno pokrojonych pomidorów z puszki,
  • 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego,
  • 65 g kremowego, naturalnego masła orzechowego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Pokrój cebulę w kostkę, następnie podsmaż ją na patelni na średnim ogniu przez 7-8 minut. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę oleju. Kiedy cebula zmięknie, dodaj curry, czosnek i paprykę. Smaż i mieszaj przez minutę. Teraz opłucz i osusz ciecierzycę. Dodaj ją wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami na patelnię. Smaż i mieszaj przez 2-3 minuty.

 

Następnie dodaj ostrożnie masło orzechowe, koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe. Mieszaj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Pamiętaj, by raz na jakiś czas zamieszać. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy.

Prosty przepis na pastę z marchewki

 

Składniki:

 

  • 1/2 kostki chudego twarogu (około 125 g),
  • 1 marchew,
  • mielona papryka chili.

Ugotuj marchewkę do miękkości i ostudź. Następnie obierz ją i połącz ją z twarogiem na jednolitą masę (widelcem lub blenderem ręcznym). Dopraw papryczką chili do smaku.

Sprawdzony przepis na pastę z cukinii

Jeśli lubisz cukinię, wypróbuj nasz przepis na pastę warzywną do chleba. Rozsmaruj miękką, zieloną warstwę na chrupiącej grzance zamiast zwykłej kromki pieczywa. Ta pasta wspaniale smakuje z lekko solonymi pomidorami lub miękkim serem. 

 

Składniki:

 

  • 1 kg cukinii,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 posiekane cebule szalotki i/lub ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Umyj i osusz cukinie, a następnie obierz i przekrój wzdłuż na pół. Teraz starannie wydrąż gniazda nasienne łyżką lub wygiętym nożem. Zetrzyj cukinie na tarce o grubych oczkach i odsącz w durszlaku przez 3-4 minuty. Możesz też odcisnąć wodę za pomocą czystego ręcznika, ściereczki lub dłoni. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a później podsmaż szalotkę i/lub czosnek. Dodaj cukinię i zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu i regularnie mieszaj, aż pasta osiągnie jednolitą konsystencję (około 15 minut). Cukinia powinna zachować jasnozielony kolor i powoli się skarmelizować, a nie ugotować. 

Pyszna pasta z białej fasoli na kanapki

Składniki:

 

  • 1/2 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka fasoli białej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej w proszku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii.

Zmiksuj wszystkie składniki (z wyjątkiem bazylii) w blenderze, aż mieszanina nabierze konsystencję gruboziarnistej pasty warzywnej. Przełóż do miski i dodaj bazylię. Na koniec dopraw pastę pieprzem i solą.

 

Żyjesz w ciągłym biegu? Nie masz czasu na przygotowanie jadłospisu, robienie zakupów spożywczych i gotowanie posiłków? W takim razie rozważ catering dietetyczny. Decydując się na takie rozwiązanie, dostaniesz pyszne i zdrowe posiłki pod wskazany adres. W wielu dietach pojawiają się tego typu pasty warzywne na śniadanie. Dodatkowo masz pewność, że dania zostały przygotowane przez profesjonalnego szefa kuchni pod okiem doświadczonego dietetyka. 



Źródła:

https://www.thekitchn.com/recipe-jennie-cooks-zucchini-b-121770

https://food52.com/recipes/23071-jennie-cook-s-zucchini-butter

https://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/05/pasta-z-cieciorki-i-jajek-na-zdrowe.html

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasta-z-ciecierzycy-jajek-i-suszonych-pomidorow

https://www.yummly.com/recipe/White-Bean-Spread-1691982

https://www.thegardengrazer.com/butter-chickpeas/

https://www.loveandlemons.com/red-lentil-hummus/

https://simpleveganblog.com/5-minute-lentil-dip/

http://www.najlepsze-porady.pl/kulinaria/warzywne-pasty-kanapkowe-czy-warto-je-jesc.html

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.