Chociaż kuchenka mikrofalowa stanowi wyposażenie niemal każdej kuchni, to wciąż wiele osób ma wątpliwości na temat tego, czy podgrzewanie posiłków w taki sposób jest zdrowe. Zastanawiasz się, co zrobić, aby odgrzany posiłek smakował tak samo dobrze, jak danie podane od razu po przygotowaniu? Omawiamy najważniejsze kwestie związanie z podgrzewaniem jedzenia w mikrofali.
Czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe?
Na początku warto się zastanowić, jak działa kuchenka mikrofalowa. Urządzenie wytwarza promieniowanie mikrofalowe, czyli fale elektromagnetyczne liczące 12 cm długości. Mikrofale odbijają się od wnętrza kuchenki, a następnie wnikają w głąb potrawy, dzięki czemu całe jedzenie jest ciepłe, a nie tylko na brzegach. Wspomniane fale elektromagnetyczne wprawiają w drgania cząsteczki wody, wytwarzając ciepło. To dlatego produkty bogate w wodę można podgrzać szybciej niż inne. Energia zamienia się na ciepło, w związku z tym podgrzana żywność nie jest „zanieczyszczona” ani „radioaktywna”.
Zastanawiasz się, czy używając mikrofalówki narażasz się na szkodliwe promieniowanie? Jeśli będziesz korzystać z urządzenia zgodnie z zaleceniami producenta, nic Ci nie zagraża. Specjalna siatka na drzwiczkach kuchenki mikrofalowej chroni przed przedostawaniem się fali elektromagnetycznych. Jeśli otworzysz drzwi urządzania, magnetron, który emituje mikrofale, natychmiast przestaje działać. Nowoczesne urządzenia mają dwie niezależne blokady na wypadek awarii.
Oczywiście, nadal powinieneś zachować środki ostrożności. Pamiętaj, żeby za każdym razem sprawdzać, czy dobrze zamknąłeś drzwiczki. Ponadto obchodź się ostrożnie z gorącymi płynami i potrawami. Aby uniknąć rozwoju bakterii, regularnie czyść mikrofalówkę wodą z sokiem z cytryny lub octem i sodą oczyszczoną.
Jak podgrzewać w mikrofali?
Zanim podgrzejesz jedzenie w mikrofali, postaraj się przyswoić prawidłową technikę. Rozłóż jedzenie w jednej warstwie, a następnie przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym. W ten sposób powstanie trochę pary, która chroni przed wysuszeniem potrawy. Pamiętaj, żeby co jakiś czas wyjąć jedzenie z kuchenki mikrofalowej i dobrze zamieszać. Dzięki temu równomiernie podgrzejesz całe danie.
Jeśli chcesz podgrzać pieczywo w mikrofalówce, najpierw skrop je odrobiną wody. Odgrzewając gotowe dania pamiętaj, żeby za każdym razem uważnie przeczytać informacje zamieszczone na opakowaniu. Dzięki temu dowiesz się, jaką moc i czas powinieneś ustawić, żeby cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem.
Odgrzewanie diet pudełkowych
Firmy cateringowe zazwyczaj pakują posiłki w jednorazowe tacki zgrzane folią. Tego typu opakowania nadają się do recyklingu lub są w pełni biodegradowalne, a co najważniejsze – można je bezpiecznie podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj, żeby naciąć folię w kilku miejscach, a następnie włożyć tackę na kilka minut do mikrofali. W ten sposób nie tylko wydobędziesz głębię smaku potrawy, lecz także zapobiegniesz jej wysychaniu. Jeśli do dania dołączono sosjerkę z dipem lub dressingiem, oderwij folię i wyjmij opakowanie z sosem. Teraz możesz spokojnie włączyć jedzenie do kuchenki mikrofalowej. Aby zminimalizować ryzyko przesuszenia dania, ustaw odpowiednią temperaturę i czas. Oczywiście możesz też podgrzać catering dietetyczny w tradycyjny sposób (np. w garnku czy piekarniku), ale wówczas musisz się liczyć z większą ilością czasu przeznaczoną na podgrzanie posiłku i mycie wykorzystanych naczyń.
Czy jedzenie z mikrofali zachowuje wartości odżywcze?
Dietetycy przypominają, że każda metoda obróbki termicznej żywności może przyczynić się do utraty witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Im dłużej podgrzewamy jedzenie, tym pozbywamy się większych ilości składników odżywczych. Dodatkowo wiele witamin rozpuszcza się w wodzie, dlatego częste gotowanie dań w wodzie na kuchence elektrycznej lub gazowej zwiększa ryzyko niedoborów.
Z drugiej strony wykorzystanie mikrofalówki wiąże się z krótszą ekspozycją jedzenia na wysokie temperatury. Ponadto nie dodajemy do niego wody, dzięki czemu zachowuje więcej wartości odżywczych.
Czy można podgrzewać plastik i inne tworzywa w mikrofali?
Do podgrzewania jedzenia w mikrofali najlepiej używać pojemników szklanych lub naczyń ceramicznych. Upewnij się tylko, że pod spodem nie ma żadnych elementów czy wzorów z metalu. Jeśli chodzi o podgrzewanie w mikrofali w plastikowym pojemniku, możesz to robić pod warunkiem, że producent zamieścił taką informację na opakowaniu.
Zanim włożysz pojemnik do mikrofalówki, pamiętaj, żeby zdjąć z niego pokrywkę. Wspomniana zasada dotyczy także nakrętek i zakrętek, które znajdują się na słoikach czy butelkach. W przeciwnym razie musisz się liczyć z tym, że pojemnik albo butelka wybuchnie, a Ciebie będzie czekać żmudne czyszczenie mikrofalówki. Chociaż niektóre osoby przykrywają talerze z jedzeniem plastikową pokrywką lub folią aluminiową, kategorycznie odradzamy taki sposób podgrzewania w mikrofali. Przypominamy, że pod wpływem wysokiej temperatury mogą wyodrębnić się mikrocząsteczki plastiku, które przenikają do jedzenia. Wspomniane zjawisko poważnie zagraża naszemu zdrowiu.
Pamiętaj, żeby pod żadnym pozorem nie podgrzewać metalowych garnków i sztućców w mikrofalówce. Metal nagrzewa się w mgnieniu oka i zaczyna iskrzyć, w związku z tym może spowodować pożar. Z tego samego powodu nie wkładaj pozłacanej zastawy stołowej do mikrofali.
Zastanawiasz się, czy możesz podgrzewać jedzenie w styropianowych pudełkach? Gorący styropian może produkować substancje rakotwórcze. Przełóż jedzenie na ceramiczny, porcelanowy lub szklany talerz, a dopiero później włóż do kuchenki mikrofalowej.
Czego nie podgrzewać w mikrofali?
Chociaż mikrofalówka stanowi szybką i wygodę alternatywę dla tradycyjnej kuchenki, nie może zastąpić nam gotowania. Wspomniane urządzenie służy tylko do podgrzewania wcześniej przyrządzonych dań. Z tego powodu nie powinniśmy wkładać do niego surowego mięsa, w przeciwnym razie narażamy się na kontakt z bakteriami i drobnoustrojami. W ten sposób nie powinniśmy również podgrzewać jaj w skorupkach ani owoców, zwłaszcza winogron (istnieje bowiem ryzyko ich pęknięcia).
W papryczkach chili znajduje się kapsaicyna, która uwalnia się pod wpływem temperatury. Pamiętaj, żeby ostrożnie wyjmować je z mikrofalówki – dzięki temu zapobiegniesz pieczeniu i podrażnieniu oczu. Nie podgrzewaj też suszonych owoców i bakalii w kuchence mikrofalowej. Nie tylko mogą wybuchnąć, lecz także zacznie wydzielać się z nich nieprzyjemny zapach. Unikaj odgrzewania w mikrofali sosów, dressingów oraz sałatek – w przeciwnym razie narażasz się na problemy trawienne.
Podsumowując, jedzenie z mikrofali jest zdrowe – pod warunkiem, że zachowasz środki ostrożności. Nie korzystaj ze starego urządzenia, a także dbaj o jego czystość. Zwróć też uwagę na to, jakie pojemniki wkładasz do mikrofali.