Jeszcze nie tak dawno sałatki pełniły głównie funkcję przystawki lub dodatku do obiadu czy kolacji. Dziś coraz częściej występują w roli głównej. Letnia sałatka jest orzeźwiająca, lekkostrawna, a także łatwa i szybka w przygotowaniu. Szukasz ciekawego przepisu? Skorzystaj z naszych propozycji!
Dlaczego warto jeść letnie sałatki dietetyczne?
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Jeśli nie masz czasu lub chęci na gotowanie, postaw na sałatkę! Nie tylko zaspokoi Twoje podniebienie, lecz także dostarczy niezbędnych składników odżywczych. To idealny pomysł na lekki obiad podczas upałów albo późniejszą kolację.
Sałatki są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne, dlatego możesz je śmiało włączyć do diety odchudzającej. Co ważne, ich przygotowanie zazwyczaj zajmuje tylko kwadrans.
Letnia sałatka z kurczakiem wędzonym
Szukasz prostego przepisu na pyszną sałatkę? Możesz ją przygotować zarówno na lunch do pracy, jak i przyjęcie w ogrodzie.
Składniki (4 porcje):
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 150 g makaronu,
- 60 g czerwonej fasoli z puszki,
- garść czerwonych winogron,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 cebula dymka (tylko zielona część),
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki majonezu.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uważając, żeby go nie rozgotować. Opłucz go zimną wodą, odcedź i przełóż do miski. Pokrój winogrona na pół i wyjmij z nich pestki. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w drobniejszą kosteczkę. W misce z makaronem umieść wszystkie przygotowane składniki.
Teraz dokładnie opłucz czerwoną fasolę pod bieżącą wodą i odcedź razem z kukurydzą. Dorzuć do pozostałych składników. Nasiona słonecznika upraż na patelni i wsyp do sałatki. Na koniec dodaj cebulę dymkę i majonez, dopraw do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i gotowe!
Śródziemnomorska letnia sałatka z tuńczykiem
Jeśli szukasz przepisu na lekki, pyszny i zdrowy lunch, sałatka z tuńczykiem na pewno przypadnie Ci do gustu. Przygotujesz ją w ciągu 15 minut, co szczególnie docenisz w gorący czy zabiegany dzień. Sałatka nie zawiera majonezu, dlatego nie obciąża żołądka ani wątroby.
Składniki (4 porcje):
- ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej,
- ¼ czerwonej cebuli, posiekanej,
- 200 g tuńczyka, odsączonego,
- ½ ogórka, pokrojonego na plasterki,
- ¼ szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na pół,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- ¼ szklanki ciecierzycy,
- ½ pęczka natki pietruszki, posiekanej,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 1 ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- pieprz.
Do dużej miski dodaj czerwoną cebulę, tuńczyka, paprykę, ogórka, oliwki, czosnek, ciecierzycę i skórkę z cytryny, następnie dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową sałatkę udekoruj natką pietruszki.
Najlepiej oceniane diety Odchudzające
Dieta Odchudzająca
Mój Catering
Cena za dzień od 29,50 zł
Dieta Odchudzająca Wegetariańska
Mój Catering
Cena za dzień od 29,50 zł
SIRT
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
SLIM
Catering2Be
Cena za dzień od 55,20 zł
Sport
Schudnij ze smakiem
Cena za dzień od 81,00 zł
Low Carb
Love Catering
Cena za dzień od 73,08 zł
Dieta SLIM
Dieta Pirata
Cena za dzień od 38,50 zł
Wegetariańska
Schudnij ze smakiem
Cena za dzień od 70,00 zł
Slim
Dieta Cud Catering
Cena za dzień od 47,00 zł
Klasyczna
Catering Dietetyczny Blue
Cena za dzień od 48,45 zł
Dieta zupowa Wege - 5 zup
Zdrowa Zupa
Cena za dzień od 92,00 zł
SIRT wege
Zdrowie i pudełka
Cena za dzień od 77,00 zł
Letnia sałatka z arbuzem
Pyszna, orzeźwiająca sałatka z arbuza to idealna propozycja na upalne dni. Dodając do niej ser feta, sok z cytryny, liście mięty i awokado, stworzysz wyjątkową, słodko-słoną mieszankę. Soczysty arbuz doskonale współgra z kremowymi, chrupiącymi i pikantnymi składnikami.
Składniki (4 porcje):
Sałatka:
- 1 ogórek, pokrojony na cienkie plasterki,
- ok. 5 szklanek arbuza, pokrojonego w kostkę,
- ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- ⅓ szklanki pokruszonego sera feta,
- 1 awokado, pokrojone w kostkę,
- ½ papryki jalapeno, pokrojonej w cienkie plasterki (opcjonalnie),
- garść świeżych liści mięty, posiekanych,
- sól morska.
Dressing:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- ¼ łyżeczki soli morskiej,
- 1 posiekany ząbek czosnku.
W małej miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny i sól morską. Czerwoną cebulę, ogórek i arbuza ułóż na dużym talerzu i skrop połową dressingu. Następnie dodaj fetę, awokado, papryczkę jalapeno i miętę, polej resztą sosu.
![letnia sałatka z arbuzem i ogórkiem letnia sałatka z arbuzem i ogórkiem]()
Sałatka letnia z kalafiorem
Prosta i smaczna sałatka z surowego kalafiora, przyrządzona w stylu śródziemnomorskim z czosnkiem, świetnie nadaje się na lunch do pracy. Możesz ją też zabrać na piknik lub przyjęcie w plenerze.
Składniki (8 porcji):
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę,
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki,
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej,
- 1 kalafior, podzielony na różyczki,
- ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- 1-2 mielone ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- sok z 2 cytryn,
- sól i pieprz.
Zmiksuj pulsacyjnie różyczki kalafiora w robocie kuchennym, aż konsystencją zaczną przypominać ryż. Teraz przełóż je do dużej miski, a następnie dodaj pietruszkę, ogórek, pomidory, cebulę i dobrze wymieszaj. Wrzuć zmielone ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryn i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut do lodówki przed podaniem.
Oryginalna sałatka letnia do grilla
Organizujesz przyjęcie i zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich gości? Grill to nie tylko mięso – w ten sposób możesz też przygotować owoce, grzyby, jajka czy sery. Grillowane brzoskwinie idealnie komponują się z bazylią, miętą i mozzarellą.
Składniki (4 porcje):
Sałatka:
- 2 dojrzałe brzoskwinie,
- 2 filiżanki rukoli lub młodego szpinaku,
- 2 kulki mozzarelli,
- kilka kropel soku z cytryny,
- prażone orzeszki pinii, do posypania,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Pesto miętowo-bazyliowe:
- 1 filiżanka liści mięty i bazylii,
- ¼ szklanki prażonych orzeszków pinii,
- skórka i sok z ½ cytryny,
- ½ posiekanego ząbka czosnku,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- płatki czerwonej papryki,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Wrzuć orzeszki pinii na dobrze rozgrzaną patelnię, nie dodając przy tym tłuszczu. Pamiętaj, żeby raz na jakiś czas je zamieszać. Po mniej więcej minucie poczujesz przyjemny, orzechowy smak, co oznacza, że orzeszki są gotowe.
Pokrój brzoskwinie na plasterki, a następnie przełóż do małej miski i wymieszaj z octem balsamicznym i odrobiną soli. Rozgrzej patelnię grillową lub grill na średnim ogniu i posmaruj odrobiną oleju. Połóż plasterki brzoskwini i grilluj z każdej strony po 2-3 minuty. Odstaw je na bok i poczekaj, aż ostygną do temperatury pokojowej.
W tym czasie przygotuj pesto. Umieść orzeszki pinii, liście mięty i bazylii, czosnek, płatki czerwonej papryki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek.
Połóż rukolę lub szpinak na półmisku, skrop oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli. Teraz połóż na niej mozzarellę, brzoskwinię i porcje pesto. Posyp orzeszkami pinii i płatkami czerwonej papryki. Wyciśnij kilka kropel soku z cytryny i gotowe!
Najtańsze diety Odchudzające
Dieta Odchudzająca Wegetariańska
Mój Catering
Cena za dzień od 29,50 zł
Dieta Odchudzająca
Mój Catering
Cena za dzień od 29,50 zł
Dieta SLIM
Dieta Pirata
Cena za dzień od 38,50 zł
Dieta VEGE
Dieta Pirata
Cena za dzień od 38,50 zł
Dieta KLASYK
Dieta Pirata
Cena za dzień od 38,50 zł
Keto
Diety Treningowe
Cena za dzień od 39,50 zł
Dieta Office
Wikt Codzienny
Cena za dzień od 39,95 zł
STANDARD
Zdrowo Nażarci
Cena za dzień od 41,00 zł
Niskokaloryczna
Diatta
Cena za dzień od 43,20 zł
Dieta Vegetarian
Wikt Codzienny
Cena za dzień od 45,05 zł
Slim
Dieta Cud Catering
Cena za dzień od 47,00 zł
Klasyczna
Catering Dietetyczny Blue
Cena za dzień od 48,45 zł