
Odżywianie
Zdrowie
Rośliny strączkowe – czy warto je jeść?
Udostępnij ten artykuł
Źródła
- Vaughan J.G., Geissler C.A., Rośliny jadalne. Warszawa, 2001
- Young P., Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition. Am J Clin Nutr., 1994
- Influence of soaking on the nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) cooked with or without the soaking water: a review http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2010.02395.x/abstract
- Bazzano L., Thompson A., Tees M., i wsp.: Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103
- Aune D., De Stefani E., Ronco A. i wsp.: Legume intake and the risk of cancer: a multisite case-control study in Uruguay. Cancer Causes Control 2009 Nov;20(9):1605-15
Popularne artykuły

Odżywianie
Zdrowie
Co jeść żeby schudnąć
3 minuty czytania

Zdrowie
Lifestyle
Cudowne właściwości herbaty
4 minuty czytania

Odżywianie
Co to są puste kalorie i dlaczego lepiej ich unikać?
4 minuty czytania

Zdrowie
Jak pozbyć się refluksu żołądkowo-przełykowego?
5 minuty czytania

Odżywianie
Czy sos może być dietetyczny? Sprawdź przepisy na zdrowe sosy!
4 minuty czytania

Zdrowie
Kolagen i jego rola w organizmie człowieka
3 minuty czytania
Bestsellery Cateromarket