Siemie lniane w diecie i kosmetyce
09.04.2021 | Odżywianie, Zdrowie, Lifestyle

Siemię lniane w diecie i kosmetyce. Jak pić siemię lniane?

Siemię lniane jest znane od 10 tysięcy lat. Obecnie, jak nigdy wcześniej, docenia się jego liczne właściwości zdrowotne. Siemię lniane pomaga przy zaparciach i ułatwia odchudzanie, ale nie tylko. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, pomaga zapobiegać cukrzycy i miażdżycy. Jest też doskonałym produktem dla przesuszonych i zniszczonych włosów. Jak pić siemię lniane? Czy siemię lniane pomaga w odchudzaniu? Sprawdź, jakie właściwości ma siemię lniane, jak wykorzystać siemię lniane w kuchni i zastosować je do włosów.

Siemię lniane – witaminy i składniki mineralne

Ze względu na bogactwo tłuszczu w siemieniu lnianym jest ono jednocześnie doskonałym źródłem witaminy E rozpuszczalnej w tłuszczach. Witamina E to przeciwutleniacz, który chroni komórki i materiał genetyczny przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia – zarówno skóry, jak i całego organizmu. Siemię lniane dostarcza także witamin z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia, cynku, żelaza, miedzi, manganu, magnezu i selenu. Kolejnym cennym składnikiem siemienia lnianego jest lecytyna, która wspomaga układ nerwowy i chroni ściany żołądka.

Siemię lniane – wpływ na zdrowie

Siemię lniane wykazuje potencjał w zapobieganiu:

  • chorobom sercowo-naczyniowym,
  • chorobom nerek,
  • cukrzycy,
  • miażdżycy,
  • zaparciom,
  • otyłości,
  • nowotworom okrężnicy, piersi, jajnika i prostaty,
  • stanom zapalnym,
  • osteoporozie,
  • artretyzmowi.

Ponadto uczestniczy w kontroli:

  • funkcji rozrodczych,
  • cyklu miesiączkowego,
  • cyklu snu,
  • reakcji na stres.

Siemię lniane: przepisy. Jak wykorzystać siemię lniane w kuchni?

Siemię lniane bardzo łatwo włączyć do codziennej diety, dodając je do ulubionych produktów lub przepisów. Ze względu na dużą ilość błonnika w ziarnach lnu zaleca się, aby dziennie nie przekraczać porcji 3 łyżek stołowych.

CZYTAJ TAKŻE: Siemię lniane: polski superfood >>>

Siemię lniane można dodać do owsianki, jaglanki, jogurtu, czy sałatek. Całe ziarna nadadzą przyjemnej, chrupiącej konsystencji. Można nimi posypać pieczywo wypiekane w domu lub dodać do ciasta chlebowego. Mielone siemię lniane sprawdzi się jako dodatek do koktajli, smoothie, do sosów w celu ich zagęszczenia, do naleśników, ciast, muffinek i innych wypieków. Ciekawym pomysłem są batoniki z siemienia lnianego. Przepis na nie znajdziesz poniżej.

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody zastępuje 1 jajko.

Siemię lniane nadaje się doskonale jako zamiennik jajka w przepisach. Na pewno z takiej alternatywny chętnie skorzystają weganie i alergicy.

Siemię lniane: przepisy

Batoniki z siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 szklanka siemienia lnianego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka maku,
  • garść żurawiny suszonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalać szklanką ciepłej wody. Odstawić na 30 min do napęcznienia.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i rozprowadzić cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130°C z włączoną funkcją termoobiegu.
  4. Po upieczeniu jeszcze ciepłą masę podzielić na kawałki ostrym nożem, wystudzić.
  5. Przechowywać w puszce lub pojemniku szczelnie zamknięte.

Domowy kisiel lniany z mandarynkami i imbirem

Składniki:

  • 3 łyżki nasion lnu,
  • 4 mandarynki,
  • otarta skórka z 1 pomarańczy,
  • kilka kropli olejku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalać około 350 ml wrzątku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 min.
  2. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, cały czas mieszając.
  3. Z dwóch mandarynek wycisnąć sok, resztę podzielić na cząstki lub pokroić na plasterki, dodać do ciepłego kisielu wraz z otartą skórką pomarańczową, olejkiem, miodem i sokiem z cytryny.
  4. Wycisnąć sok z imbiru i dodać kilka kropel do kisielu.

Siemię lniane: remedium na włosy

Siemię lniane na włosy działa nawilżająco i odżywczo. Przywraca zdrowy wygląd przesuszonym i zniszczonym końcom. Z walorów siemienia lnianego skorzystają posiadaczki włosów farbowanych na blond i rozjaśnianych, gdyż, jak wiadomo, to jedne z fryzjerskich procesów, które najbardziej wysuszają i niszczą włosy. Siemię lniane jest doskonałym ratunkiem dla włosów matowych, szorstkich, suchych i z rozdwojonymi końcówkami, ale nie tylko. Pomaga bowiem przywrócić równowagę skóry głowy przy włosach nadmiernie przetłuszczających się, a także przyspiesza ich wzrost, jeśli aplikowany jest u nasady włosów. Siemię lniane na włosy można stosować w postaci maski lub żelu.

Aby przygotować maskę z siemienia lnianego, należy:

  • łyżkę zmiażdżonych lub zmielonych nasion lnu zalać 3-4 łyżkami wrzątku,
  • odczekać kilka minut, aż konsystencja stanie się kleista,
  • nakładać papkę na skórę głowy, pozostawić na kilka minut i dokładnie spłukać.

Tę samą papkę można nakładać na twarz w formie maski, aby skóra stała się bardziej nawilżona i odżywiona.

Przepis na żel z siemienia lnianego

  • 2 łyżki całych ziaren siemienia lnianego należy zalać szklanką wody, zagotować i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut,
  • ziarna przecedzić przez gazę lub drobne sitko, pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aby uzyskać konsystencję żelu – kisielu,
  • nakładać na włosy, pozostawić na godzinę pod czepkiem lub ręcznikiem i dokładnie spłukać.

Siemię lniane do picia: jak przygotować?

Aby przygotować siemię lniane do picia, potrzebujesz zmielonych nasion lnu. Ze względu na to, że kwasy tłuszczowe omega-3 łatwo się utleniają i jełczeją, najlepiej kupować nasiona lnu w całości i zmielić je samodzielnie. Nasiona są miękkie, więc nie potrzebny jest specjalny młynek. Wystarczy moździerz lub blender. Jeśli nie masz takiej możliwości, przechowuj mielone siemię lniane w chłodnym, ciemnym miejscu i szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Siemię lniane do picia ma postać kisielu. Jest dosyć gęste i ma żelową strukturę.

Przepis na siemię lniane do picia:

  1. wsypać 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego do dużego kubka,
  2. zalać szklanką ciepłej wody,
  3. odstawić na godzinę,
  4. odcedzić zmielone nasiona, a do picia pozostawić powstały kisiel.

Siemię lniane można pić 2-3 razy dziennie przed posiłkami. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości, aby przyzwyczaić organizm. Nadmierne spożycie kisielu z siemienia lnianego może powodować mdłości i biegunkę. Nie jest to jednak groźne i wynika z żelowej struktury napoju oraz obecności dużej ilości błonnika i śluzów roślinnych. Wystarczy zmniejszyć dawkę siemienia lnianego i problemy ustąpią.

Czy siemię lniane pomaga w odchudzaniu?

Siemię lniane do picia jest popularnym elementem diet odchudzających. Czy siemię lniane pomaga w odchudzaniu? Tak, ponieważ redukuje uczucie głodu, co zawdzięcza się śluzom zawartym w nasionach. Śluzy roślinne to substancje złożone z wielocukrów i białek, które pęcznieją pod wpływem wilgoci. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość kilkukrotnie. Żel z siemienia lnianego spożyty przed posiłkiem wypełnia żołądek, przez co pozwala zjeść mniej. Dodatkowo pęcznieje i spowalnia opróżnianie żołądka oraz przesuwanie się treści pokarmowych. Dzięki temu uczucie głodu po posiłku pojawia się później.

Siemię lniane może być pomocnym składnikiem diety odchudzającej, który ułatwia ograniczenie kalorii przyjmowanych z pożywieniem i zmniejsza dokuczliwe uczucie ssania w żołądku. Jednak samo siemię lniane w żaden sposób nie działa odchudzająco i jego włączenie do diety nie sprawi, że nagle zaczniemy gubić nadmiar kilogramów.

Źródła:

  1. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, Chemik, 2013, 67, 3, 186-191
  2. Wawryka J. i in., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, Medycyna Rodzinna, 2017, 1, 41-47
  3. http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2018/slajdy_1.pdf
  4. https://draxe.com/nutrition/10-flax-seed-benefits-nutrition-facts/
Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.