Pomarańcze rosnące na drzewach pomarańczowych
22.11.2020 | Zdrowie

Właściwości dietetyczne i lecznicze pomarańczy

Sezon na pomarańcze rozpoczyna się w połowie listopada i już wtedy warto niezwłocznie wzbogacić codzienny jadłospis o te cytrusy. Dieta urozmaicona w pomarańcze będzie wspomagała odporność zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Do Polski pomarańcze przyjeżdżają z krajów basenu śródziemnomorskiego, głównie z Hiszpanii, Włoch czy Izraela. W tych krajach zrywa są prawie dojrzałe owoce z drzew i eksportuje do "zimnych krajów". Podczas transportu w specjalnych warunkach, owoce cytrusowe powoli dojrzewają, a my kupując je w sklepach lub na targach, możemy się cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem. 

Pomarańcze – właściwości oraz zawartość witamin

Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, która należy do grupy antyoksydantów. Zawartość witaminy C w diecie zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów i chorób serca oraz przyczynia się do spadku ciśnienia tętniczego. Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach również zapobiega, a jeśli już złapiemy, to skraca czas trwania infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Jedna dojrzała pomarańcza (ok. 250 g) zawiera około 120-130 mg witaminy C i pokrywa w 130%zapotrzebowanie na tą witaminę dla osoby dorosłej. Dodatkowa obecność flawonoidów sprzyja jej lepszemu wchłanianiu do organizmu (co daje pomarańczom przewagę nad suplementami diety z tą witaminą). Ponadto pomarańcze są znakomitym źródłem witamin z grupy B,witaminy A, E, magnezu, wapnia, fosforu. Wysoka zawartość kwasu foliowego wpływa korzystnie na skórę i nerwy, natomiast obecność potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i rytmu serca.  Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który opóźnia wchłanianie fruktozy i glukozy do organizmu, nie powodując jej nagłego wzrostu. Błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz sprzyja utrzymaniu niższego poziomu ,,złego'' cholesterolu LDL. Wykazują również działanie przeciwbakteryjne i zawierają substancje, które blokują powstawanie komórek nowotworowych. Oznacza to, że oprócz działania odchudzającego, pomarańcze posiadają również właściwości, które korzystnie działająna poprawę funkcjonowania organizmu/

Pomarańcze – wartości odżywcze w dietetyce

Poniżej w tabeli zostały przedstawione wartości odżywcze pomarańczy w 100 g produktu. Warto również wiedzieć, że średniej wielkości pomarańcza (około 150 g) zawiera zaledwie ok. 70 kcal.

Wartość kaloryczna (100 g)

47 kcal

Białko

0,9 g

Tłuszcz

0,2 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,0 g

Węglowodany

9,4 g

Błonnik

1,9 g

Sól

0,0 g

 

Świeża pomarańcza czy sok pomarańczowy?

Zawartość składników odżywczych w pomarańczy i (świeżym) soku pomarańczowym jest na podobnym poziomie. Istnieje natomiast kilka różnic pomiędzy tymi produktami. Sok pomarańczowy zawiera 6 razy mniej błonnika pokarmowego oraz 2 razy więcej cukru, którego obecność powinna być znikoma w codziennej diecie.

Natomiast zarówno sok jak i świeże pomarańcze są dobrym źródłem witaminy C, która ma udowodnione korzystne działanie wspierające układ odpornościowy. Zawierają również spore ilości kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny u kobietw ciąży, zapobiegając wadom wrodzonym płodu.

Sięgając po sok pomarańczowy lepszym wyborem będzie wyciśnięty ze świeżych owoców. Z przeprowadzonych badań wynika, że sok ze świeżych pomarańczy zawiera 15% więcej witaminy C i 27% więcej kwasu foliowego od przemysłowej wersji z supermarketu, która nierzadko jest dodatkowo dosładzana cukrem, podbijając wartość energetyczną o puste kalorie.

Pomarańcze, a odchudzanie

Pomarańcza ważąca 100 g, pozbawiona skórki, zawiera zaledwie 47 kilokalorii. Dlatego te owoce zalecane są dla osób stosujących dietę odchudzającą. Oprócz niewielkiej ilości kalorii, znakomicie sycą ze względu na obecność błonnika pokarmowego. Jeżeli będziesz mieć ochotę na "coś słodkiego", warto zaopatrzyć się w pomarańcze jako alternatywę zdrowego deseru. Pomarańcze charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=42). Oznacza to, że po spożyciu tych owoców cytrusowych nie podnosi się gwałtownie poziom glukozy we krwi, a proces odchudzania nie jest zaburzony. Dlatego priorytetem diety odchudzającej jest przede wszystkim spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Przy stosowaniu diety bogatej w pomarańcze, warto również zadbać o aktywność fizyczną, która poprawi samopoczucie oraz przyspieszy proces odchudzania.

Podsumowanie

Pomarańcze są cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Są to owoce odpowiednie dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, oraz u których została zdiagnozowana cukrzyca typu 2 i insulinooporność. Warto wybierać przede wszystkim pomarańcze w formie świeżych owoców, które ze względu na obecność błonnika pokarmowego, zapewniają uczucie sytości na dłużej. Pomarańcze przede wszystkim odróżnia niepowtarzalny smak, który przypadnie do gustu nawet niejadkom. W przepisach pomarańcze można wykorzystać w formie samodzielnego deseru, ale także jako jeden ze składników sałatki owocowej. Sprawdzą się również w wypiekach oraz jako dodatek do dań na słono lub słodko-ostrych.

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.