
Zdrowie
Lifestyle
Właściwości zdrowotne kakao
Udostępnij ten artykuł
Źródła
- Hollenberg NK., Martinez G., McCullough M. i wsp.: Aging, acculturation, salt intake, and hypertension in the Kuna of Panama. Hypertension 1997 Jan;29(1 Pt 2):171-6
- Hollenberg NK., Fisher ND., McCullough ML. Flavanols, the Kuna, cocoa consumption, and nitric oxide.J Am Soc Hypertens 2009 Mar-Apr;3(2):105-12
- Kris-Etherton PM., Keen CL.: Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol 2002 Feb;13(1):41-9
- Buijsse B., Weikert C., Drogan D.: Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of cardiovascular disease in German adults. Eur Heart J 2010 Jul;31(13):1616-23
- Flammer AJ., Hermann F., Sudano I.:Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation 2007,20,2376-82
- Buijsse B., Feskens EJ., Kok FJ.: Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med 2006,27,166,411-7
Popularne artykuły

Odżywianie
Zdrowie
Co jeść żeby schudnąć
3 minuty czytania

Zdrowie
Lifestyle
Cudowne właściwości herbaty
4 minuty czytania

Odżywianie
Co to są puste kalorie i dlaczego lepiej ich unikać?
4 minuty czytania

Zdrowie
Jak pozbyć się refluksu żołądkowo-przełykowego?
5 minuty czytania

Odżywianie
Czy sos może być dietetyczny? Sprawdź przepisy na zdrowe sosy!
4 minuty czytania

Zdrowie
Kolagen i jego rola w organizmie człowieka
3 minuty czytania
Bestsellery Cateromarket