Woda kokosowa
18.09.2020 | Odżywianie, Trening

Cenne właściwości wody kokosowej

Woda kokosowa zyskała ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Jej cenne właściwości sprawiły, że w krótkim czasie podbiła również serca mieszkańców Europy. Coraz częściej można spotkać ją na naszych półkach sklepowych. W związku z tym, że jest to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku, możemy zastanawiać się czy warto zdecydować się na jej zakup?

W jaki sposób pozyskuję się wodę kokosową?

Woda kokosowa nazywana jest w Ameryce Środkowej „agua de coco”. Jest to przejrzysty płyn pozyskiwany z zielonych kokosów. Zazwyczaj do jej produkcji wybierane są owoce 5-7 miesięczne. Ich wnętrze poddawane jest wielokrotnej filtracji, a woda którą drzewa pobiera z gleby jest kilkukrotnie oczyszczana. Wody kokosowej nie należy mylić z bardziej popularnym mleczkiem kokosowym, które pozyskiwane jest z miąższu dojrzałych owoców.

Co kryje w sobie woda kokosowa?

Wbrew pozorom woda kokosowa nie jest płynem, który sprawdzi się wyłącznie jako produkt służący ugaszeniu pragnienia. Kryje w sobie wiele cennych składników, na które warto zwrócić uwagę. W odróżnieniu od znanego mleczka kokosowego praktycznie nie zawiera tłuszczu. Za to ma w sobie sporo składników mineralnych i witamin. Stanowi również źródło aminokwasów egzogennych, enzymów wspomagających metabolizm i kwasów organicznych. W wodzie kokosowej znajdziemy, m.in. kwas laurynowy, który przekształcany jest w monolauryn o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych. 

Składniki mineralne

Woda kokosowa jest źródłem potasu, żelaza, cynku, wapnia, fosforu, miedzi i manganu. Jedna szklanka (240 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan. Jest to pierwiastek, o którym mówi się stosunkowo rzadko choć posiada wiele cennych właściwości. Mangan jest niezbędny do funkcjonowania enzymów, które odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg różnych reakcji zachodzących w organizmie. Ponadto odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia tkanki łącznej, a także jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i trzustki.

Witaminy

W wodzie kokosowej znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B, a konkretnie witaminę B1, B2, B3, B5 oraz B6. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni, a także wchodzą w skład enzymów odpowiedzialnych za przemiany energetyczne, przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Woda kokosowa to także źródło witaminy C, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni nas przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Aminokwasy

Oprócz wspomnianych wyżej składników mineralnych i witamin, woda kokosowa dostarcza nam również aminokwasów. Znajdziemy w niej fenyloalaninę, lizynę, tryptofan oraz histydynę. Są to aminokwasy, które spełniają szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Są niezbędne do syntezy hormonów (m.in. adrenaliny, noradrenaliny, tyrozyny), regeneracji organizmu, budowy masy mięśniowej, a także produkcji karnityny wzmacniającej nasz układ sercowo-naczyniowy.

Napój izotoniczny prosto z natury

Szukając informacji na temat wody kokosowej, można spotkać się ze stwierdzeniem, że jest to naturalny napój izotoniczny. Skąd takie przekonanie? Wynika to z zawartości potasu oraz węglowodanów, których obecność sprawia, że może pomóc w szybkim uzupełnieniu płynów utraconych podczas wysiłku fizycznego. Warto jednak pamiętać o tym, że woda kokosowa zawiera mimo wszystko mniej sodu i węglowodanów niż napoje przeznaczone dla sportowców. Ich ilość może być niewystarczająca dla osób podejmujących wysiłek fizyczny o dużej intensywności.

Właściwości prozdrowotne wody kokosowej

Ze względu na obecność szeregu cennych składników, woda kokosowa posiada wiele prozdrowotnych właściwości:

  • ma pozytywny wpływ na pracę serca, dzięki obecności potasu. Ze tego względu może znaleźć zastosowanie również w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego i obrzęków;
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu może obniżać ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby neurodegeneracyjne;
  • poprawia kondycję skóry poprzez neutralizację wolnych rodników, a także wspieranie procesu regeneracji;
  • wzmacnia odporność organizmu, m.in. dzięki obecności witaminy C i kwasu laurynowego;
  • wspomaga pracę jelit.

Z właściwości wody kokosowej mogą spokojnie korzystać również osoby na diecie odchudzającej, a także Ci, którzy zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą. W 100 ml wody znajduje się jedynie około 19 kcal. Jej wypicie nie powoduje nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać, aby wybrać produkt dobrej jakości. Niejednokrotnie dochodzi do fałszowania dostępnej w sklepach wody kokosowej. Producenci dodają do niej, m.in. wysokofruktozowy syrop kukurydziany, a także sacharozę i glukozę.

Autor
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Blog Cateromarket jest miejscem spotkań osób zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i wpływem właściwego odżywiania na nasze zdrowie i codziennie samopoczucie. Celem bloga jest zmuszenie Czytelnika do refleksji i poszukiwania własnej drogi do zdrowia i życiowej równowagi. W tym celu publikujemy treści Autorów różnych środowisk, nierzadko mających sprzeczne poglądy. Łączy ich natomiast wspólne przekonanie - wszyscy wierzą, że właściwe odżywianie jest głównym fundamentem zdrowia. Treści na naszym blogu służą pozyskaniu inspiracji do działania i nie mogą zastępować porady lekarza. Cateromarket ani Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za sposób w jaki Czytelnicy wykorzystują informacje zawarte na stronie.