Obecnie często słyszy się o zakwaszeniu organizmu. W Internecie aż roi się od opisów diet odkwaszających oraz reklam preparatów, które mają nas odkwasić i pozwolić zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Czy to jednak nie jest zwykły chwyt marketingowy? Czy zakwaszenie organizmu to mit? Przekonaj się, czytając artykuł.
Zwolennicy diet zasadowych wysnuli teorię, że poprzez spożywane pożywienie możemy zmienić pH naszej krwi, co prowadzi do chorób, przewlekłego zmęczenia i innych, nieprzyjemnych objawów.
Mięso i wędliny, cukier i produkty zawierające cukier, sztuczne słodziki, biała mąka pszenna i inne produkty pszenne, biały, brązowy ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada, ryby, jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, orzeszki ziemne, alkohol, potrawy smażone rafinowane oleje roślinne, np. rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, rośliny strączkowe, np. soja, groch, ziemniaki, papierosy, lekarstwa
Warzywa, owoce, świeże soki warzywno-owocowe, grzyby, zieloną herbatę, oliwę z oliwek, migdały, dziki ryż, grykę, amarantus, kaszę jaglaną, stewę, ksylitol, prawdziwy miód, wodę z cytryną. Zgodnie z tą teorią powinniśmy oprzeć naszą dietę przede wszystkim na produktach zasadotwórczych. Ma to nas ochronić przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, czy choroby wieńcowe.
Wszystko opiera się na stwierdzeniu, że jedzenie może zmienić pH naszej krwi. Jest to jednak niemożliwe. Nasza krew ma ściśle określony zakres pH – między 7,35 a 7,45. Wyjście poza tę normę, w którąkolwiek stronę, jest ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i życia, dlatego nasz organizm sam kontroluje jej poziom poprzez mechanizmy ochronne (do tego służą mu aż trzy linie obrony). Kiedy dochodzi do obniżenia pH krwi, mamy do czynienia z kwasicą metaboliczną. Jej przyczyną może być:
Warto zauważyć, że na liście powodów kwasicy metabolicznej nie ma żywności! To, co jemy po prostu nie jest w stanie zmienić pH naszej krwi. Jedzenie może wpłynąć na pH moczu, jednak są to dwa różne systemy i kwaśne pH moczu nie wpływa na wystąpienie kwasicy metabolicznej.
Podobno dieta zasadowa ma nas uchronić przed nowotworami. Według tej teorii rak rozwija się w środowisku kwasowym, dlatego należy za wszelką cenę się odkwaszać. Okazuje się jednak, że nowotwory świetnie radzą sobie również w środowisku zasadowym (już abstrahując od faktu, że pH naszej krwi praktycznie jest niezmienne). Tak naprawdę komórki rakowe także potrafią tworzyć swoje własne środowisko o kwaśnym pH i nie jest to związane z pH naszej krwi.
Najlepiej skupić się na dobrze zbilansowanej, różnorodnej diecie, opartej o nasze samopoczucie i wyniki badań. Preparaty odkwaszające można zdecydowanie wyrzucić do kosza, ponieważ one dodatkowo odkwaszają żołądek, a obecnie coraz więcej ludzi ma problem z niedokwaszonym żołądkiem – co daje podobne objawy, jak przy nadkwasocie, przez co łatwo się pomylić. Więcej o żołądku przeczytasz w naszym artykule o chorobach żołądka. Kluczem do zdrowia jest zasada złotego środka – czyli nie należy przesadzać w żadną stronę. Zarówno zbytnie zakwaszanie się, jak odkwaszanie nie jest dobre. Jak wspominałam wcześniej - obniżenie pH krwi lub jego podwyższenie są patologicznymi stanami w organizmie i są bardzo niebezpieczne. To dlatego nasz organizm szybko niweluje wszelkie czynniki, które mogą na to wpłynąć.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17936961
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670772/
https://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1/
https://chriskresser.com/the-acid-alkaline-myth-part-2/
https://jissn.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/1550-2783-9-50?site=jissn.biomedcentral.com
Dicken Weatherby, ND, Scott Fergusson, ND, Blood Chemistry and CBC Analysis
Konturek S., Fizjologia człowieka, T. I - fizjologia ogólna, krew i mięśnie