Z badań przeprowadzonych przez Banki Żywności wynika, że w Polsce co roku marnuje się około 5 mln ton jedzenia. Warto również zaznaczyć, że gospodarstwa domowe generują 60% odpadków. Aby zminimalizować skalę zjawiska, należy poznać i wdrożyć skuteczne sposoby przechowywania żywności.
Podstawowe zasady przechowywania żywności
Przede wszystkim dokładnie czytaj etykiety i zwróć uwagę na trwałość produktów. Z pomocą przychodzi zasada FIFO (First In, First Out), zgodnie z którą najpierw jemy produkty z najkrótszą datą ważności. Aby ułatwić sobie zadanie, posegreguj zakupy według terminu przydatności do spożycia.
Przypominamy, że prawidłowe przechowywanie żywności nie zawsze oznacza, że trzeba ją włożyć do lodówki lub zamrażarki. Nie wszystkie produkty można chłodzić, a do tej grupy zaliczamy m.in. kaszę, ryż, cukier, mąkę i makaron. W takich warunkach nie powinieneś też przechowywać miodu, oliwy, świeżych ziół, bułki tartej i oleju (z wyjątkiem lnianego). Produkty sypkie umieść w hermetycznych pojemnikach – w ten sposób ochronisz je przed wilgocią i słońcem. Trzymaj je w suchym, ciemnym miejscu, np. w spiżarce lub szafce kuchennej.
Jakie produkty należy przechowywać w lodówce?
Pamiętaj, żeby nabiał i wędliny trzymać wyłącznie w lodówce. Nie wkładaj ich do woreczków foliowych ani nie owijaj folią aluminiową. Wspomniane produkty możesz przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinąć w pergamin. W lodówce jajka spokojnie wytrzymają 3-4 tygodnie. Zastanawiasz się, jak sprawdzić, czy są jeszcze świeże? Po prostu włóż jajko do naczynia z wodą. Jeśli opadnie na dno, nadaje się do spożycia.
Jakie owoce i warzywa warto schować do lodówki, aby zachowały swoje właściwości odżywcze? Możesz do niej włożyć jabłka, winogrona, czereśnie, jagody, porzeczki i wiśnie. Oprócz tego trzymaj w lodówce marchewkę, cebulę dymkę, kalafior, rzodkiewki, sałatę, brokuły, cukinię i por. Podobnie postępuj w przypadku selera, warzyw strączkowych, papryki, brukselki, kukurydzy i szczypiorku. Z drugiej strony nie wkładaj do lodówki czosnku, kiwi, śliwek, arbuza, awokado ani cytrusów. Chłodzenia nie potrzebują też melony, ananasy, banany, pomidory i ziemniaki.
Rozmieszczenie produktów w lodówce
Zastanawiasz się, jak ułożyć produkty w lodówce? Skorzystaj z naszych wskazówek!
- Na półkach w drzwiach lodówki możesz ustawić ketchup, jaja, majonez, musztardę, otwarte soki w kartonach lub butelkach.
- Górna półka nadaje się do przechowywania jogurtów, śmietany, maślanki czy kefiru. Możesz tu również ustawić dżemy, powidła, ciasta, produkty konserwowe i marynowane.
- Środkowa półka zarezerwowana jest dla wędlin, twarożków, serów, gotowanych dań, surówek, sałatek, masła, margaryny i produktów wędzonych.
- Najniższa półka jest najzimniejsza, w związku z tym możesz na niej trzymać surowe mięso czy ryby.
- Szuflady przeznaczone są na świeże owoce i warzywa.
Jak przechowywać żywność, żeby jak najdłużej pozostała świeża?
Nie wkładaj pieczarek i grzybów do plastikowego pojemnika. Nie przepuszcza on wilgoci, w związku z czym wspomniane produkty szybciej gniją. Zalecamy, żeby trzymać je w papierowej torbie. Do takiego pojemnika nie wkładaj również pomidorów, w przeciwnym razie szybko dojrzeją i się zepsują.
W naczyniach próżniowych możesz trzymać zarówno produkty sypkie, mięso, jak i ryby. W ten sposób nie tylko przedłużysz ich świeżość, lecz także uchronisz je przed owadami i bakteriami. Taka metoda przechowywania żywności pozwala również zachować smak, zapach i właściwości odżywcze. Ponadto pakowanie próżniowe zapobiega rozprzestrzenianiu się intensywnych aromatów, np. wędzonych serów i ryb.
Nie przechowuj pieczywa w lodówce – w przeciwnym razie nie tylko skracasz jego świeżość, lecz także pozbawiasz go walorów smakowych. W tym przypadku doskonale sprawdzi się drewniany chlebak, który zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Wyjmij pieczywo z opakowania, zwłaszcza jeśli znajduje się w folii. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko rozwoju pleśni. Jeśli nie chcesz wkładać chleba i bułek bezpośrednio do pojemnika, możesz je trzymać w lnianym worku.
![przechowywanie suchych produktów spożywczych przechowywanie suchych produktów spożywczych]()
Jak mrozić produkty spożywcze?
Niezależnie od tego, czy chcesz zamrozić chleb, podpieczony spód pizzy, jagody, kruche ciasto czy fasolkę szparagową, powinieneś przestrzegać kilku zasad przechowywania żywności w zamrażarce. Pamiętaj, że możesz mrozić tylko świeże produkty (już rozmrożone nie nadają się do ponownego zamrożenia!). Pakuj je na płasko, aby jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń.
Absolutnie nie wkładaj do zamrażarki gorącego jedzenia – poczekaj, aż ostygnie. Nie trzymaj też w niej majonezu, ogórków, sałaty, miękkich serów ani ugotowanych ziemniaków, ryżu oraz makaronu. Produkty, które nadają się do mrożenia, możesz włożyć do woreczków i pojemników oznaczonych płatkiem śniegu.
Rodzaje pojemników do przechowywania żywności
Zastanawiasz się, gdzie trzymać jedzenie, aby dłużej zachowało swój smak i świeżość? Wybierz pojemniki, które skutecznie chronią żywność przed zanieczyszczeniami, szybkim zepsuciem i insektami. Takie opakowania wykonane są z różnych materiałów, ale największą popularnością cieszą się plastikowe, szklane i metalowe naczynia. Dostępne są w rozmaitych kształtach, kolorach i rozmiarach, dzięki czemu mogą pełnić nie tylko funkcję użytkową, lecz także dekoracyjną.
Jeśli cenisz sobie praktyczne rozwiązania, zdecyduj się na prostokątne lub kwadratowe pojemniki. Nie zajmują zbyt wiele miejsca, dlatego możesz wygodnie postawić je w lodówce lub szafce kuchennej. Możesz też do nich włożyć lunch do pracy lub jedzenie na wyjazd.
Czym kierować się przy wyborze pojemników na żywność?
Przede wszystkim zwróć uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Przypominamy, że każdy surowiec ma swoje wady i zalety. Pojemniki plastikowe na żywność są lekkie i stosunkowo odporne na niskie i wysokie temperatury. Co ważne, nie tłuką się ani nie rdzewieją. Zazwyczaj można je myć w zmywarkach, dlatego nadają się do codziennego użytku. Można w nich przechowywać gotowe dania, wędliny, owoce, warzywa, sery i produkty sypkie.
Upewnij się, że producent dołączył do opakowania szczelną pokrywkę. Plastik pochłania zapachy, których trudno się później pozbyć. Zanim jednak wybierzesz taki pojemnik, upewnij się, że został opatrzony symbolem „BPA free”. Dzięki temu masz pewność, że nie zawiera toksycznych substancji, takich jak bisfenol.
Z kolei szklany pojemnik na żywność jest bezwonny, nie wchodzi w interakcję z jedzeniem ani nie wydziela substancji chemicznych. Można go włożyć do kuchenki mikrofalowej i zmywarki, co znacznie ułatwia jego użytkowanie. Zwykle przechowuje się w nim kasze, makarony, ciasteczka, płatki śniadaniowe, przyprawy, wędliny i sery. Niestety, szklane pojemniki są ciężkie i można łatwo je stłuc.
Warto również wspomnieć o metalowym pojemniku, w którym zazwyczaj trzyma się kawę i herbatę. Można również do niego włożyć orzechy, cukier, herbatniki i pierniczki. Skutecznie chroni przed promieniami słonecznymi i wilgocią. Pamiętaj, żeby nie przechowywać w nim słonego czy kwaśnego jedzenia, które może wejść w reakcję z metalem.