Odżywianie

Najważniejsze zasady przygotowywania niskokalorycznych posiłków

22.08.2022
8 minuty czytania
Źródła
  • https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-it-a-habit-to-eat-vegetables-fruit-whole-grains-and-protein-foods/choosing-foods-with-healthy-fats/
  • https://www.fit.pl/dieta/jak-zdrowo-i-dietetycznie-gotowac-czy-warto-kupic-garnki-na-parze/17719
  • https://www.besthealthmag.ca/article/8-ways-to-cut-calories-when-cooking/
  • https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/odchudzanie/10196001/dietetyczne-gotowanie-jak-schudnac-bez-wysilku.html
  • https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/odchudzanie/10262127/dieta-i-odchudzanie-jak-ograniczyc-kalorie-bez-glodzenia-sie.html
  • https://wylecz.to/odchudzanie/jak-ograniczyc-kalorie-w-diecie/
  • Grupińska J., Grzelak T., Walczak M. i wsp.: Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy; Bromat. Chem. Toksykol., XLVIII, 2015, 1, str. 1-10
  • Derewiaka D., Sobiecka A., Ciecierska M. i wsp.: Charakterystyka wybranej żywności o obniżonej kaloryczności; Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2013, 2, 70-74
  • Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E.: Wykorzystanie tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych, Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 2012, 3, str. 1117-1122
  • Garaulet, M., Gómez-Abellán, P., Alburquerque-Béjar, J. J., Lee, Y.-C., Ordovás J.M., Scheer, F. A. J. L. (2013). Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. volume 37. 604-611.
  • Mills, S., Brown, H., Wrieden, W., White, M., Adams, J. (2017). Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 14: 109.
  • Qian, F., Riddle, M. C., Wylie-Rosett, J., Hu, F. B. (2020). Red and Processed Meats and Health Risks: How Strong Is the Evidence?. Diabetes Care. Feb. 43(2): 265-271.