Choć kojarzy nam się zazwyczaj z odchudzaniem, wyrzeczeniami i całą masą kulinarnych restrykcji, to
za słowem „dieta” powinno się kryć znacznie więcej niż mentalny obraz gotowanych na parze brokułów z
marchewką i groszkiem. Już sama etymologia tego słowa daje do myślenia. W starożytnej Grecji słowo
δίαιτα (czyt. diaita) oznaczało styl życia i z jedzeniem miało raczej mało wspólnego. W XXI w., przy
dzisiejszym dostępie do wiedzy i poziomie edukacji, najwłaściwszą definicją diety wydaje się być po
prostu sposób odżywiania i świadomość żywieniowa. Co taka definicja za sobą pociąga? Przede
wszystkim zrozumienie, że wszyscy ludzie na świecie bez wyjątku są „na diecie”, choć mogą nawet o
tym nie wiedzieć. Po drugie, pytanie „na jakiej jesteś diecie”, ma wówczas dużo głębszy, czasami
wręcz psychologiczny wymiar, i nie sprowadza dyskusji do powierzchownej rozmowy o kaloriach,
kilogramach i centymetrach w obwodzie.
Sami jesteśmy sobie winni. To my spłyciliśmy znaczenie diety. Dobra dieta to dla większości
osób nie
jest model odżywiania, który zapewnia zdrowie, dobrostan i siły witalne aby czerpać radość z
życia.
Dobra dieta to taka, która pozwala szybko zrzucić dużo kilogramów bez efektu jo-jo. To bardzo
uproszczone rozumowanie, które może wyrządzić dużo krzywdy.
Rodzaje diet
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o dobrą i złą dietę. Choć w modzie są obecnie wszelakie
rankingi diet, to jednak opierają się one na przesłankach, że każdy człowiek kieruje się
podobnymi
kryteriami w doborze sposobu odżywiania. Nic bardziej mylnego. Dobór i rodzaj diety to sprawa bardzo
indywidualna, która zależy od wielu czynników. Dla jednych kluczowym czynnikiem przy wyborze diety
będą uwarunkowania religijne (np. dieta koszerna), dla innych kwestie światopoglądowe
i ideologiczne
(np. dieta wegańska), a dla sportowców – rozkład makroskładników (np. dieta proteinowa, dieta
low
carb, dieta carb-back loading, dieta paleo, dieta samuraja, dieta ketogenna). Jednak coraz częściej
do głosu dochodzą lekarze i dietetycy kliniczni, którzy ze względów zdrowotnych narzucają
swoim
pacjentom wykluczanie poszczególnych grup produktów (np. dieta dla diabetyków z niskim indeksem
glikemicznym, dieta antycholesterolowa, dieta bezglutenowa, dieta Hashimoto, dieta Fodmap, dieta bez
laktozy, protokół autoimmunologiczny, dieta DASH, dieta śródziemnomorska i wiele innych wariantów
diet eliminacyjnych). A na koniec listy nie można nie dodać coraz popularniejszych diet
oczyszczających (np. post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej, detoks sokowy, dieta zupowa).
Spis najpopularniejszych diet w cateringu
Choć bardzo często diety okazują się tylko przelotną modą i znikają szybciej niż się pojawiły (np.
dieta kopenhaska, Kwaśniewskiego, Ornisha, Atkinsa, dieta Dukana, dieta Montignaca, dieta South
Beach i wiele innych gwiazd jednego sezonu) to istnieją pewne modele żywieniowe, które można z
powodzeniem uznać za trwałe i skuteczne. To właśnie te diety są najchętniej wybierane przez osoby
zamawiające diety pudełkowe z dowozem.
Najchętniej wybierane warianty w cateringu dietetycznym
Pozostałe diety
Odżywianie vs jedzenie
Organizm ludzki to najbardziej skomplikowana machineria na świecie,
która będzie długo i bezawaryjnie funkcjonowała tylko wtedy, kiedy będziemy jej regularnie dostarczali
tego, czego potrzebuje. A to czego potrzebuje to… dobra dieta. Lecz nie chodzi o jedzenie sensu stricto.
Chodzi o sposób odżywiania.
Wydaje się, że w ostatnich czasach trochę zapomnieliśmy jakie jest
znaczenie jedzenia w naszym życiu. Jedzenie nie służy wyłącznie temu, aby zaspokoić głód - to tylko
następstwo głównego celu jakim jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników do jego
prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. To tylko dla Ciebie jest ważne czy Twoja dieta ma 1000 kcal czy
2000 kcal. Dla Twojego organizmu nie jest ważne ile kalorii dziennie zjesz. Najważniejsze jest to czy
dostarczysz odpowiednich (indywidualnych) proporcji pomiędzy białkami, węglowodanami, a tłuszczami oraz
to, czy zostaną dostarczone optymalne dawki witamin, minerałów, mikro- i makroelementów, aminokwasów,
pierwiastków śladowych i antyoksydantów.
Umówmy się, podczas drakońskich kuracji odchudzających nikt, ale to
nikt nie patrzy na mikroelementy i pierwiastki śladowe. Liczy się bilans kaloryczny i zazwyczaj
ograniczenie tłuszczów do minimum. A stąd już krótka droga to zaburzeń hormonalnych i poważnych chorób.
Dlatego trzeba wyraźnie zaznaczyć, nie ma drogi na skróty. Szczupła sylwetka i zdrowe ciało to jest
zawsze efekt uboczny dobrze dobranej diety. Tak to wygląda w scenariuszu idealnym, gdy na świecie nie ma
chorób, głodu i ubóstwa. A jak jest w prawdziwym życiu? Jakie są rodzaje diet i które z nich są
najlepsze?